1. Новини Закарпаття
  2. >
  3. Вся область
  4. > >

Чому тільки один спортсмен від Закарпаття представляв на Олімпіаді Україну

12.08.2021 14:33 Спорт

На тридцять других Літніх Олімпійських іграх у Токіо Закарпаття представив фехтувальник Анатолій Герей.

На тридцять других Літніх Олімпійських іграх у Токіо Закарпаття представив фехтувальник Анатолій Герей.

Чому тільки один спортсмен і які, в цілому, перспективи олімпійських видів спорту на Закарпатті — про це 11 серпня в ефірі програми "Сьогодні.Головне" розповів начальник управління молоді та спорту Закарпатської обласної державної адміністрації Олег Муртазін.

Від Закарпаття на Олімпійських іграх Україну представив один спортсмен

Україну, за словами Олега Муртазіна, на Олімпійських іграх мали представляти двоє закарпатських спортсменів: фехтувальник Анатолій Герей та легкоатлет Сергій Перевозніков.

"До останнього до складу кандидатів в олімпійську збірну входив легкоатлет, мукачівець, Сергій Перевозніков. Буквально за кілька днів (можливо тиждень) в Луцьку проводився чемпіонат України, де виступив він непогано, але йому не дозволили прийняти участь. Попри те, що був затверджений склад збірної, певна кількість, до десяти спортсменів, не могли потрапити через вимоги ВАДА, навіть підозру у вживанні", — розповів Олег Муртазін.

Чому мукачівець Сергій Перевозніков не потрапив на Олімпіаду

Мукачівець Сергій Перевозніков — спортсмен з легкої атлетики, якому не вдалося потрапити на Олімпіаду в Токіо 2021. Чому так — пояснив заступник голови олімпійського комітету на Закарпатті Михайло Молнар.

"Він виконав олімпійський норматив, був уже практично на Олімпійських іграх. Квота була у 3 спортсмени, а норматив здали чотири спортсмени. То Федерація легкої атлетики прийняла рішення провести відбір: хто попадає у призову трійку, той їде на Олімпійські ігри. Він зайняв, на жаль, четверте місце і не кваліфікувався на Олімпійські ігри", — розповів Михайло Молнар.

Чому Закарпаття готує так мало спортсменів для змагань? Чого не вистачає

"Мабуть, змагального принципу. Високі досягнення передбачають певну кількість вимог та умов. Зокрема, зимові види спорту змушені проводити навчально-тренувальні збори за кордоном (Швеція, Австрія). Але є й певна особливість: здобуття ліцензії передбачає кількість стартів на міжнародних рівнях. Відтак, збуваєш кількість відповідних поінтів та проходиш відбір", — розповів начальник управління молоді та спорту Закарпатської обласної державної адміністрації.

За його словами, наразі Федерація з лижних видів спорту працює над розбудовою спортивної, не туристичної, інфраструктури. "Гірські траси передбачують і певний перепад висот, віражність, довжину спуску, тощо", — розповів Олег Муртазін.

Як на Закарпатті винагороджують учасників Олімпійських ігор

В Закарпатській області, за словами Олега Муртазіна, усім учасникам Олімпійських ігор придбали квартири. "На кожен рік передбачена закупівля, точніше, покращення житлово-побутових умов шляхом придбання житла, квартири, зокрема. Жодного Олімпійця, який приймав участь в Олімпійських іграх, не залишили поза цієї нагороди. Жоден не реалізував квартиру, всі проживають тут", — розповів Олег Муртазін.

За його словами, для постійної підготовки, зокрема Анатолію, обласна адміністрація придбала інвентар. "Бюджетом законодавства, зокрема підготовка олімпійців, здійснюється за рахунок коштів загального фонду держбюджету. Забезпечується, зазвичай, коли є така потреба", — додав начальник управління молоді та спорту Закарпатської обласної державної адміністрації.

Скільки у бюджеті області закладено коштів на фінансування спорту в області. Напрямки фінансування

В обласному бюджеті, за словами Олега Муртазіна, передбачено 87 мільйонів гривень на розвиток спорту.

"Але питома вага віднесена на утримання дитячо-юнацьких спортивних шкіл, близько 15 млн — утримання школи вищої спортивної майстерності. Центр Олімпійської підготовки — близько 9 млн грн. Близько шести мільйонів гривень — на Центр олімпійської підготовки з зимових видів спорту", — розповів начальник управління молоді та спорту Закарпатської обласної державної адміністрації.

Найпопулярніші олімпійські види спорту на Закарпатті

За словами Олега Муртазіна, на Закарпатті є популярними п'ять олімпійських видів спорту: гандбол, греко-римська боротьба, легка атлетика, фехтування та настільний теніс.

"Не зовсім високі досягнення пов'язані з сильною базою. Нема, на жаль, чим похизуватися щодо створення належних умов для фехтування, тим не менше маємо представника на Олімпійських іграх попри шалену конкуренцію. Що стосується добору спортсменів і створення баз для інших видів спорту: не зовсім правильно звертати увагу на масовість, адже одним із мірил рейтинговості видів спорту є масовість, популярність. Останнім часом зріс футбол. Він не містить чітку олімпійську складову, більше клубного формату. Щодо неолімпійських видів спорту: паверліфтинг, карате, танцювальний спорт", — розповів Олег Муртазін.

Яку роботу проведуть в області, аби до змагань у складі Української збірної долучилася більша кількість закарпатських спортсменів

"Спочатку буде проведений аналіз недоліків, думаю, на державному рівні, які будуть вносити зміни в корективу підготовки закарпатських спортсменів, їх підготовки до складу національної збірної. До прикладу, не залишаю сподівань, що не тільки фехтування буде представлено Закарпатською областю. Адже, кошик провідних спортсменів поповнився біатлоністами Анастасією та Олександрою Меркушиними", — розповів Олег Муртазін.

Нагадаємо, Закарпатець здобув срібну медаль на Чемпіонаті світу в Угорщині (ФОТО)

Читайте на ГК:День народження став днем поховання: полеглому Герою із Закарпаття мало б виповнитися 29 років (ФОТО, ВІДЕО)
Читайте на ГК:Перепалка на Закарпатті: поліцейські затримали підозрюваного у нанесенні тяжких ножових поранень (ФОТО)
Читайте на ГК:Чемпіонат України з футболу: військовий Ужгородського РТЦК та СП зробив символічний удар м’ячем (ФОТО, ВІДЕО)
Цей матеріал також доступний на таких мовах:Російська