1. Головна
  2. >
  3. Спорт

Топ-10 найважливіших моментів спортивного життя Закарпаття 2013 року

272
Спорт Новини Ужгорода

Закарпатські ЗМІ традиційно знайомлять нас із головними подіями, які відбувалися протягом року.

Топ-10 найважливіших моментів спортивного життя Закарпаття 2013 року
Закарпатські ЗМІ традиційно знайомлять нас із головними подіями, які відбувалися протягом року.

Карпатський об'єктив вирішив висвітлити ті, що стосуються спортивного життя Закарпаття.

1. 120 РОКІВ ФУТБОЛУ КРАЮ

Спорт: 1Закарпаття в той час перебувало у складі Австро-Угорщини, де цей вид спорту вперше був згаданий як «англійська гра ногами» в книзі Лайоша Молнара та графа Микша Естерхазі «Атлетичні заняття» (1879 р.).

А вихідною точкою зародження футболу на Закарпатті вважається дата 1 вересня 1893 року. Саме цього дня в Ужгородській гімназії було введено до навчальної програми вивчення правил цієї гри та розпочато проведення занять із футболу серед гімназистів.

2. ФК «ГОВЕРЛА» ЗАЛИШАЄТЬСЯ У ПРЕМ’ЄР-ЛІЗІ

2013 рік для «Говерли» неоднозначний. Уперше за два сезони команда посіла 13-те місце; вперше на виїзді обіграла «Волинь» та «Іллічівець»; виграла вдома в «Арсенала»; встановила суху серію, яка тривала понад 400 хв.; не змогла взяти очки в матчах із грандами. Вперше «Говерлу» тренує заслужений тренер України В’ячеслав Грозний.

3. 90-РІЧЧЯ ГАНДБОЛУ ЗАКАРПАТТЯ ТА ГК «КАРПАТИ» – ВДРУГЕ ЧЕМПІОН

Спорт: 3На початку 20-х років гандбол у Європі поступово займав свою нішу серед інших популярних видів спорту, особливо в середніх школах. Щоправда, правила цієї гри тоді були зовсім інші, ніж тепер. Закарпаття теж не стояло осторонь. А перший показовий матч із гандболу в Берегові відбувся 1 травня 1923 року на подвір’ї гімназії. Він викликав справжній ажіотаж і захоплення глядачів. Тож цю дату можна вважати днем народження гандболу Закарпаття.

Цьогоріч наші гандболістки перемогли в чемпіонаті України другий рік поспіль. Гандбол Закарпаття не тільки став в один ряд із такими грандами, як Київ, Запоріжжя, Кривий Ріг, Херсон, Львів, але й зумів випередити їх, піднявшись на найвищий щабель п’єдесталу пошани. А це прекрасний подарунок до 90-ї річниці зародження гандболу на Закарпатті.

До цього ж свята поблизу Ужгорода було відкрито новий спортивний комплекс «Карпати-Арена», який повністю відповідає всім вимогам сьогодення.

4. НОВА ЗІРКА ФУТБОЛУ УЖГОРОДА – ФК «РАДВАНКА»

Із 2012 року ФК «Радванка» брала участь у всіх турнірах, які проводилися під егідою Федерації футболу міста. 2013-го найвищими досягненнями «Радванки» стали золоті медалі чемпіонів м. Ужгорода, а також перемога в Кубку стадіону «Авангард».
Родоначальники закарпатського футболу, 120-ту річницю якого область відзначила у 2013 році, принесли свято в найспортивніший мікрорайон міста.

5. СПОРТИВНОМУ ОРІЄНТУВАННЮ – 50 РОКІВ

Спорт: 2Туристичні можливості Закарпаття безмежні. Багато років вони задовольняють як новачків, так і бувалих туристів, молодь та людей похилого віку. Недарма саме на Закарпатті відбулися перші Всесоюзні туристичні змагання зі спортивного орієнтування (з 11–15 жовтня 1963 р.), в яких узяли участь 30 команд-учасниць – усього майже 400 чоловік. Проведення такого масштабного змагання дало поштовх розвитку орієнтування в країні, в тому числі серед дітей.

За традицією відбулися змагання і у 2013 році, присвячені 50-річчю спортивного орієнтування на Закарпатті. На старт змагань вийшли майже 700 спортсменів із 10 країн. Символічним стало відкриття першого на теренах Східної Європи міні-пам’ятника Орієнтувальнику.

6. ВЕЛОРУХ

2013 рік вразив як ужгородців, так і все Закарпаття кількістю тематичних велозаїздів та велоекскурсій.

Спорт: 78

7. ЗАКАРПАТЦІ ЇДУТЬ У СОЧІ

Із 6 по 23 лютого відбудеться ХХІІ зимова Олімпіада в Сочі (Російська Федерація). Закарпаття має кілька кандидатів на Олімпіаду-2014, але остаточні списки будуть сформовані пізніше. У змаганнях із сноубордингу наш край представлятимуть Йосип Пеняк та Аннамарі Чундак.

8. «МЕТЕОР» ДОДАВ ІНТРИГИ

Чемпіонат і першість Закарпатської області з футболу серед дорослих та юнацьких команд вищої й першої ліг приніс приємні несподіванки.

Серед команд вищої ліги впевнену перемогу здобув пістрялівський «Метеор». Село з 250 дворами здолало міста, де футбол завжди домінував. А в першій лізі чемпіонське звання завоювали спортсмени із с. Вільхівці, що на Тячівщині. Команда, яка кілька років ішла до мети.

10. МАРИНА КІСІВ – ОДНА ІЗ КРАЩИХ У СВІТІ

Спорт: 4Студентка УжНУ Марина Кісів посіла 1-ше місце на чемпіонаті України з фітнесу. Змагання з цього виду спорту проходять посезонно: навесні та восени. Вперше Марина виступала навесні: 4 змагання поспіль із проміжками в кілька тижнів. Першим для неї був відбір на World Ladies Cup. Там нашій землячці вдалося потрапити у фінал. Потім був Кубок Києва – 4-те місце; бронза – на Кубку України в Полтаві; чемпіонат Європи в Іспанії – 5-те місце. А на чемпіонаті світу з фітнесу, який уперше проходив в Україні, увійшла до десятки найкращих у світі в категорії “фітнес”.

Анастасія ПЕНЗОВА

Читайте також:

Поділитись:
Facebook
Twitter(X)
Whatsapp
Telegram
Viber