1. Головна
  2. >
  3. Спорт

Закарпатці у чергах: беруть найбільше цей овоч у магазинах

1031
Спорт Новини Перечина

У регіоні пішов на спад один із овочів.

Закарпатці у чергах: беруть найбільше цей овоч у магазинах

Останнім часом в Україні спостерігається украй напружена ситуація на ринку овочів. За рік в магазинах в десятикратному розмірі піднявся в ціні "другий хліб". Зараз його вартість від 30 гривень за кілограм. Ще в серпні - вересні на ринках та в магазинах цей овоч можна було придбати від 20-25 гривень за кілограм. У деяких торгових точках на ринку можна було купити й за нижчими цінами - від 15-16 гривень. Однак вартість картоплі істотно залежить від якості. Тож, за низькою ціною навряд чи наразі можна придбати кілограм одного з основних овочів. Ціни й надалі будуть зростати, обіцяють експерти. Повторний ціновий злет картоплі вже слід очікувати у лютому.

Хоч уже й зараз у багатьох супермаркетах цінники просто вражають. Картопля тут вартує від 50 й більше гривень. Відзначмо, що якість картоплі цьогоріч попсували погодні умови у ряді областей України. Рекордна засуха й спека позначилась на врожайності овоча і в Закарпатській області. Люди бідкались, що картопля мізерна, великої обмаль.

Читайте також:  Гриби чи м'ясо: як виживають закарпатці на дарунках природи й чи мають вигоду?

Однак, у деяких областях, відзначають господарі, вдалось вибрати щедрий врожай картоплі. Тож, кому пощастило з хорошим врожаєм картоплі, той, звісно, радіє, що зможе зробити запаси із власної грядки й не витрачатись на магазинний продукт. Дорожчала цього сезону й цибуля. Її вартість була наступною. Наразі ціни на неї почали знижуватись, однак все одно є вищими, аніж торік. Як кажуть аналітики проєкту EastFruit, основними причинами здешевшання є ослаблення попиту на товар та збільшення пропозиції. Виробники почали активно збирати цибулю в центральних і західних областях країни. Наразі її можна придбати гуртовими партіями по 8-14 гривень 1 кілограм. За тиждень ціна знизилась в середньому на 11%.

Читайте також: Собачий холод і справжня зима у горах: закарпатці роблять запаси найдорожчим ресурсом у період війни

За словами експертів, здешевшання цибулі відбулось також через наявність продукції середньої та низької якості й погіршення погоди, що своєю чергою спровокувало непридатність товару до тривалого зберігання. Торік із цим овочем була теж складна ситуація в магазинах та на базарах. Різкий підйом цін спостерігався у грудні - овоч здорожчав менш як за тиждень. Люди взялись вишиковуватись у черги, щоб встигнути запастись цим продуктом за ще нижчу такою ціною 

У жовтні закарпатці мають нагоду зробити запаси цим овочем, адже ціни пішли донизу. Хоч може бути знову здорожчання. Люди укотре займають черги у магазинах за цим продуктом. Кажуть, на носі важкий період, зима буде складною. Ніхто не знає, на скільки ще подорожчають всі товари у магазинах. До того ж, цибуля цього року теж не вродила у багатьох місцевих жителів.

Нагадаємо: Жовтневий мороз в регіоні: погода зашкодить грибному врожаю у закарпатських лісах

Від засухи постраждали помідори й часник. Ситуація із томатами була не кращою і минулого року. Що стосується помідорів, то ціни у магазинах цього жовтня від 45-70 гривень за кілограм. А от часник сягнув рекорду - до 200 гривень за кілограм .Такі ціни продовжують шокувати населення. В людей не вистачає фінансів на їжу. Доводиться економити.

Нагадаємо: Голодний рік й дефіцит на базарах: чи зможуть люди зробити запаси основним рядом овочів?


Читайте також:

Поділитись:
Facebook
Twitter(X)
Whatsapp
Telegram
Viber