1. Головна
  2. >
  3. Спорт

В Ужгороді відбувся перший фестиваль-змагання із скелелазіння

411
Спорт Новини Ужгорода

Минулої суботи в Ужгороді відбувся перший фестиваль-змагання з боулдерингу «Gelios’2014». Цей різновид скелелазіння полягає в проходженні серії коротких складних і...

В Ужгороді відбувся перший фестиваль-змагання із скелелазіння
Спорт: 1Минулої суботи в Ужгороді відбувся перший фестиваль-змагання з боулдерингу «Gelios’2014». Цей різновид скелелазіння полягає в проходженні серії коротких складних і не надто маршрутів. «Побоулдерингувати» на місцевому тренажері в приміщенні колишнього заводу «Геліос» приїхали учасники з усієї країни.

«Приємно, що, незважаючи на можливість провести вихідні на скелях, на фестиваль приїхало 70 учасників, – розповів «Замку» Денис Шахайда, співорганізатор змагань. – Окрім ужгородських спортсменів, були закарпатські скелелази з Іршави та Буштина, а також представники Львівської, Тернопільської, Рівненської, Чернівецької та Одеської областей. Завдяки цим людям наш фестиваль набув статусу всеукраїнського. Змагання відкрили 23 спортсменів молодшої групи, найменшому учаснику якої – 9 років. За ними поборотися вийшла старшовікова група. Найстаршому в ній виповнився 51 рік».

Змагалися у двох категоріях: дитячій і дорослій. Категорії розділили на три групи, кожну обмежили часом: дві години безперервного лазіння. Усього організатори запропонували пройти 35 маршрутів у 8 секторах тренажера: жовті – для початківців, зелені – прості, сині – середньої складності, червоні – складні і два чорних – найскладніші, так звані «проекти». У кожного сектору залу – традиційно своя назва. Відтак хтось залазив на «Пляж» чи «Акваріум», комусь підкорилися «Гєна» і «Чорний», іншим удалося пройти «Кірпіча», «Колону», «Арку ліву» чи «Барабан».

«Насправді було досить важко, адже досвіду влаштування змагань такого рівня наш клуб «Геліос» ще не мав, – розповідає Денис. – Але завдяки спільним зусиллям багатьох його членів вдалося провести захід на досить високому рівні. Можливо, саме колективна робота надала такої дружньої та енергійної атмосфери. Особисто я дістав від змагань море позитиву й задоволення.

Ми підготували маршрути різного ступеня складно­сті таким чином, аби кожен спортсмен, незважаючи на рівень своєї підготовки, зумів знайти для себе щось цікаве й нове. Змагання проходили в атмосфері загальної підтримки, тож кожен, навіть наймолодший учасник, міг спробувати себе на складних трасах, дістаючи поради від старших скелелазів. Сильні ж могли розім’ятися на простеньких маршрутах, які були до снаги кожному».

Учасники заробляли бали за пройдені маршрути: що важча траса – то більше. У фіналі перші місця вибороли львів’янин Володимир Кушнір та одеситка Ірина Пятерикова. Другі місця мають Назар Кукаркін зі Стрия і Мар’яна Філь зі Львова. Третіми стали львів’янин Мирослав Дзвонковський і тернополянка Олена Кислюк.

У молодшій групі кращими стали Павло Божко з Чернівців, ужгородці Олександр Чмель, Владислав Курта, Альона Павловець та буштинці Анастасія Фречко і Крістіна Бондаренко. Окремо організатори відзначили наймолодшу учасницю – Ніколету Мотрин з Буштина. Дівчинці ще нема й десяти, а вона вже підкорює досить складні маршрути, котрі не всяк дорослий осилить!

У скелелазінні, каже Денис, узагалі не існує якихось жорстких кордонів. «Кожен може знайти щось для себе. Не обов’язково мати високий рівень фізичної підготовки, будь-хто може почати займатися, хай який вік чи фізичні дані має. Скелелазіння – це такий вид спорту, у якому фізичні навантаження тісно переплітаються з цікавим спілкуванням та постійними новими враженнями».

Цьогоріч у січні на тренажері вже відбулися змагання зі скелелазіння серед закарпатських юніорів. Власне, Всеукраїнський фестиваль з боулдерингу, каже Денис, в області проводять вперше, і відбувся він завдяки підтримці магазинів туристичного спорядження Gorgany.com, «Вертикальный мир», «Velogrand», фотографові Юрію Циганину, інтернет-магазину «Leoholds», організації свят «Файно» та колективу клубу «Геліос».

«Безумовно, ці змагання будуть проводитися й надалі, – зауважує Денис. – Наступні плануємо вже восени. Наразі тренуємося в залі, плануємо виїзди на скелі. Рік обіцяє бути насиченим».

Старий Замок

Читайте також:

Поділитись:
Facebook
Twitter(X)
Whatsapp
Telegram
Viber