1. Головна
  2. >
  3. Спорт

Ужгородські гандболістки завзято підкорюють європейські клуби

63
Спорт Новини Ужгорода

Ужгородська команда впевнено крокує далі в Кубку ЄГФ. У литовському Каунасі в матчі-відповіді чемпіонки України досить упевнено розібралися з «Жальгірісом». Наша...

Ужгородські гандболістки завзято підкорюють європейські клуби
Спорт: Ужгородські гандболісткиУжгородська команда впевнено крокує далі в Кубку ЄГФ. У литовському Каунасі в матчі-відповіді чемпіонки України досить упевнено розібралися з «Жальгірісом». Наша команда зробила висновки після гри в Ужгороді й у гостях розгромила кращу команду Литви. Таким чином, «карпатівки» знову заявили про себе на всю Європу, показавши в Прибалтиці майстер-клас. Тепер на «Карпати» очікує серйозний екзамен – грізний «Копенгаген» із Данії. Країни, де гандбол навіть не вид спорту, а справжня релігія…

Осінній Каунас


Після поєдинку недільної давності на «Арені» в Барвінку у вболівальників ужгородської команди закралися сумніви щодо успішного подолання українським чемпіоном другого етапу Кубка ЄГФ. Адже після першої гри перевага «Карпат» була всього «плюс 5», що в сучасному гандболі досить легко нівелювати – згадайте, як ужгородки не пройшли далі після 9 голів переваги над сербськими «Раднічками». По-друге, тодішня гра «Карпат» та «Жальгіріса» (у перекладі – зелений ліс) так і не дала відповіді на питання – хто ж, зрештою, сильніший. А ось зустріч у Каунасі розставила усі крапки над «і».

Сам Каунас зустрів делегацію ужгородок привітно – з посмішками персоналу готелю та сухою погодою. Наші спортсменки прибули в Литву автобусом у першій половині дня в суботу. Розмістившись у готелі, дівчата мали змогу не тільки відпочити, а й погуляти містом. А воно справді гарне – зі старовинною архітектурою, «зеленими зонами», не шаленим автомобільним трафіком із широкими пішохідними вулицями. З неймовірною атмосферою. І це все дуже гарно гармоніює на фоні казкової осені. Хто був у Прибалтиці навіть за радянських часів, той зрозуміє. За два дні перебування в Каунасі, керівництво «Жальгіріса» надало змогу двічі потренуватися в залі, де безпосередньо відбувалася зустріч. Це дуже важливий факт – відчути майданчик до самої гри. До прикладу, торік у сербському Крагуєваці керівництво «Раднічок» зал для тренувань не надало, і «карпатівкам» довелося звикати до нього під час матчу. Чи вплинуло це на результат? Невідомо, але в спорті, як то кажуть, дрібниць не буває.

А матч проходив на гарному великому майданчику неподалік від центру Каунаса. Розрахований він приблизно на 5 тисяч глядачів. Проте хай вас така цифра не наводить на думки, що в Литві настільки люблять жіночий гандбол. Насправді, на цій арені колись грав чоловічий БК «Жальгіріс» – одна з кращих команд Литви. А баскетбол у цій країні, як футбол у Бразилії. З часом баскетболісти вирішили створити нову арену на 15 тисяч глядачів, яку збудували прямо на березі річки Німан. До слова, це найбільший критий багатофункціональний зал у країнах Балтії. Там і приймали чемпіонат Європи з баскетболу. Відповідно, в цьому залі проводять домашні матчі іменитий «Жальгіріс», а меншу арену віддали іншим видам спорту. Зокрема, гандболу.

Домінування над «зеленим лісом»


Але такий хід явно не збільшив популярність цього виду спорту. Те, що на матч «Жальгіріс» – «Карпати» не прийде багато народу, стало зрозуміло ще за два дні до матчу. Адже на відміну від Ужгорода, побачити афішу про поєдинок у не такому великому Каунасі було майже неможливо. Автор цих рядків знайшов аж три невеличкі банери розміром А4 про цю гру – і всі вони були на вхідних дверях «Арени». І саме це, а можливо не надто велика віра в перемогу «Жальгіріса» над «Карпатами» стало причиною, що на матч прийшло подивитися всього 150 вболівальників. До речі, двоє з них – ужгородці, які спеціально добиралися до Каунаса, аби глянути на виступ улюбленої команди.

Й ужгородки таки віддячили за це. Як в Ужгороді тиждень тому, так і в Каунасі гра почалася з пресингу кращої команди України. Вже на другій хвилині капітан колективу Вікторія Цибуленко відкриває рахунок, а за 30 секунд Ганна Лезинська подвоює його. Поки литовки оговталися й налагодили атакуючі дії біля воріт Наталії Гайович, рахунок на 8-й хвилині був уже 3:7. У підопічних Б. Петровського вдало виходили атаки в дві-три передачі, швидкі виходи від оборони до нападу, кидки з флангів. Плюс литовкам ніяк не вдавалося пробити захист гостей, та і наша Наталія Гайович уміло відбивала. Все це призвело до того, що до кінця першої половини матчу відрив українських чемпіонів істотно збільшувався. У підсумку при рахунку 13:23 команди відправилися на відпочинок.

Без шансів


Зрозуміло, що в другій поло-вині гри інтриги вже ніякої не спостерігалося. «Жальгірісу» слід було не тільки зрівняти рахунок, а й забити на 6 голів більше. Але зрозуміло, що це в плани закарпатської команди не входило. І до 15-ї хвилини прибалтійкам удалося хіба трохи скоротити рахунок до 22:30. Але на більше гандболістки Каунаса не були спроможні. Вірніше «карпатівки» не дозволили. До того ж, уже за 12 хвилин до кінця гри з майданчика видалили головного бомбардира «Жальгіріса» Іцікайте. Після цього литовки зовсім утратили будь-яку надію. А Борис Петровський дав шанс зіграти молодим спортсменкам: Лебедєвій, Кільч, Парандій. І вони не підвели – допомогли забити за 40 м’ячів. І саме Марина Лебедєва встановила остаточний рахунок у матчі – 27:40 на користь «Карпат». Варто відзначити, що найрезультативнішими були Інна Мигович (10 голів), Надія Воронова (7) та Вікторія Цибуленко (6).

Головний наставник ужгородської команди Борис Петровський пояснив таку перемогу команди відповідним настроєм. «Наші гандболістки заспокоїлися й просто продемонстрували свою гру, – розповів він. – У домашньому поєдинку щось не вийшло. Але зараз ми розібралися й перемог-ли». За словами Б. Петровського, команда дала зіграти «Жальгірісу» настільки, наскільки хотіла, й повністю контролювала ситуацію.

Відразу після перемоги втомлена, але щаслива ужгородська команда відправилася додому. Щоправда, відпочивати спортсменки будуть недовго – вже скоро, 2 листопада, в Києві чемпіонки зустрінуться з ірпінським «ПУ-ДПС-БВУФК». А за тиждень «Карпати» гратимуть у наступному раунді Кубка ЄГФ. Суперник буде дійсно грізний – «Копенгаген» із Данії. Це не найсильніша команда чемпіонату – наразі вона займає 8 сходинку в місцевій лізі після 6 зіграних турів. У наступних номерах «Закарпатка» детальніше розповість про майбутнього екзаменатора «Карпат». Перша гра-протистояння – 9-10 листопада.

Денис ФАЗЕКАШ, "Закарпатська правда"

Читайте також:

Поділитись:
Facebook
Twitter(X)
Whatsapp
Telegram
Viber