1. Головна
  2. >
  3. Спорт

Український слід на Чемпіонаті світу з футболу у Бразилії

171
Спорт Без регіону (не видаляти!)

Попри те, що українська футбольна збірна не здобула путівку на Чемпіонат світу з футболу, вітчизняні фани побачать на бразильських полях знайомі обличчя.

Український слід на Чемпіонаті світу з футболу у Бразилії
Спорт: 1Попри те, що українська футбольна збірна не здобула путівку на Чемпіонат світу з футболу, вітчизняні фани побачать на бразильських полях знайомі обличчя.

А декого, можливо, навіть у перший день чемпіонату.

У клубах української прем’єр-ліги виступають одразу кілька учасників світової першості, тож ВВС Україна проаналізувала заявки команд-учасниць мундіалю, аби знайти в них тих футболістів, які приїхали до Бразилії після вітчизняних футбольних баталій.

«Найукраїнськіша» команда

Найбільше вихідців з українського чемпіонату включено до заявки збірної Хорватії.

Спорт: 2Мабуть, найвідоміший з них – 32-річний капітан «картатих» Даріо Срна, який уже майже 11 років захищає кольори донецького «Шахтаря». Прикметно, що капітанська пов’язка збірної дісталася Срні шість років тому від Ніко Ковача – нинішнього тренера хорватів.

До Бразилії поїхав і одноклубник Срни – 31-річний Едуардо да Сілва. Для нього країна-господар першості є батьківщиною в прямому сенсі цього слова: він народився і виріс у Ріо-де-Жанейро, а переїхав до Хорватії лише у 16-річному віці.

Спорт: 3

З 2007 по 2010 рік він виступав у лондонському «Арсеналі», де зазнав важкої травми, котра вибила його з футболу майже на рік. Влітку 2010 року футболіст перейшов до донецького клубу.

Крім того, за хорватську збірну виступатимуть двоє футболістів київського «Динамо».

Спорт: 4Півзахисник Огнєн Вукоєвич переїхав до столиці України шість років тому. Минулого року він провів півсезону в оренді у московському «Спартаку», однак зараз доводитиме своє право на місце у стартовому складі «біло-синіх» за нового тренера Сергія Реброва.

25-річний Домагой Віда перейшов до «Динамо» минулого міжсезоння. У команді Олега Блохіна Віда грав як на звичній позиції правого захисника, так і в центрі захисту. Сайт ФІФА пропонує розглядати Віду як надійного дублера Даріо Срни.

Спорт: 5У тренувальному таборі збірної Хорватії буде ще один гравець з українським бекграундом: перший номер команди, 35-річний голкіпер Стіпе Плетікоса. Нинішній голкіпер російського «Ростова», у 2003-2007 роках він виступав у складі того самого донецького «Шахтаря».

У складі господарів

Футболісти з українським минулим можуть стати опонентом хорватів уже в першому матчі світової першості – йдеться про бразильців, які грають або свого часу грали за донецький «Шахтар».

Зараз за «гірників» виступає лише один бразилець: 21-річний півзахисник Бернард Алісіу Калдейра Дуарте, або ж просто Бернард.

Він перейшов до команди Мірчі Луческу лише минулого сезону, після того, як разом зі своїм тодішнім клубом «Атлетіко Мінейру» виграв південноамериканський аналог Ліги чемпіонів – Кубок Лібертадорес.

Однак у заявці збірної Бразилії є двоє колишніх «шахтарів», котрі зараз проживають в Англії. Це 28-річний півзахисник Фернандіньйо, який віддав «гірникам» вісім років своєї кар’єри, з минулого сезону виступає за «Манчестер Сіті». І 25-річний Вілліан, який грав за «Шахтар» шість сезонів, а зараз є гравцем лондонського «Челсі».

Київ, Луцьк, Луганськ

По одному нинішньому гравцю українських клубів грають у ще чотирьох збірних-учасницях чемпіонату.

Спорт: 928-річний футболіст збірної Португалії Мігель Велозу вже протягом двох сезонів виступає за київське «Динамо».

Його одноклубником є 26-річний гравець збірної Голландії Джермейн Ленс, котрий переїхав до Києва минулого року. Протягом відбіркового турніру до нинішнього чемпіонату світу він забив п’ять голів у дев’яти матчах.

До Бразилії поїхав і 21-річний атакуючий півзахисник луцької «Волині» Міхель Бабатунде.

Нинішній гравець збірної Нігерії мешкає в Україні з 2011 року. Перші два сезони він провів у складі криворізького «Кривбасу», а після того, як ця команда збанкрутувала, переїхав до Луцька.

Останнім представником української першості у Бразилії є 25-річний захисник збірної Боснії та Герцеговини Тоні Шуніч, котрий грає у луганській «Зорі» з 2012 року.

Колишні гравці

До Бразилії поїхали і ще кілька футболістів з досвідом виступу в українському чемпіонаті.

Спорт: 8За збірну Кот-д’Івуару грає нинішній гравець «Манчестер Сіті» з досвідом виступів за «Барселону» Яя Туре. Один з найкращих футболістів Африки у 2004-2005 році захищав кольори донецького «Металурга».

За команду Гани виступає нинішній гравець грецького «Платаніаса» Самуель Інкум, права на якого ще донедавна належали дніпропетровському «Дніпру».

За національну збірну Швейцарії зіграє один з найталановитіших представників молодого покоління футболістів з цієї країни, 23-річний Адмір Мехмеді. Два роки тому він перейшов з «Цюриха» до київського «Динамо», однак закріпитися в основному складі команди не зумів і потрапив на правах оренди до німецького «Фрайбурга». Кілька тижнів тому цей клуб вирішив скористатися своїм правом на викуп трансфера цього футболіста.

Нарешті, український слід є і у збірній Росії. 30-річний уроженець Іркутська Андрій Єщенко у 2006 році підписав контракт з київським «Динамо» і – з не великою перервою – провів наступні п’ять сезонів у вітчизняних клубах. Крім «Динамо», Єщенко «засвітився» у дніпропетровському «Дніпрі» та столичному «Арсеналі».

Зараз він захищає кольори махачкалинського «Анжи».

Читайте також:

Поділитись:
Facebook
Twitter(X)
Whatsapp
Telegram
Viber