1. Головна
  2. >
  3. Спорт

Платіні придумав новий формат європейського футболу і визначився з датою

163
Спорт Без регіону (не видаляти!)

У 2018 році європейський футбол отримає новий цікавий турнір для збірних команд. Еспресо.TV розібрався в тому, на що він буде схожим. На Конгресі УЄФА в Астані всі...

Платіні придумав новий формат європейського футболу і визначився з датою
У 2018 році європейський футбол отримає новий цікавий турнір для збірних команд. Еспресо.TV розібрався в тому, на що він буде схожим.

Спорт: Платіні придумав новий формат європейського футболу і визначився з датоюНа Конгресі УЄФА в Астані всі 54 національні асоціації УЄФА одноголосно прийняли Резолюцію про турніри категорії А для чоловічих збірних у 2018-2022 роках. Відповідно до цієї Резолюції, з 2018 року буде проводитися новий турнір — Ліга націй УЄФА.

Зараз ще остаточно невідомо, який буде формат цього турніру. Він стартує у 2018 році. Регламент цього турніру мають затвердити у 2017 році.

Формат: Товариські матчі збираються замінити офіційними. У турнірі братимуть участь 54 європейські збірні. Їх розподілять за трьома-п'ятьма дивізіонами. Все залежатиме від їх рейтингу. Цікаво, що зараз невідомо, чи збірні визначатимуть за рейтингом ФІФА, чи рейтингом чемпіонатів Європи УЄФА, який використовують при жеребкуванні ЧЄ. Такий розподіл застосують лише перед першим турніром. Потім команди будуть підвищуватися і понижуватися в класі залежно від результатів турніру. Цілком можливо, що буде створений окремий рейтинг Ліги націй, але з цим в УЄФА наразі не визначилися. У кожному з дивізіонів збірні розділять на групи. Наприклад, у вищому дивізіоні може бути 4 групи по 3 або 4 команди, залежно від того, скільки збірних будуть грати у ньому (12 аобо 16). Серед переможців можливий короткостроковий турнір або плей-офф.

Коли гратимуть: Перші групові матчі відбудуться восени 2018 року. Матчі гратимуть під час осінніх вікон ФІФА (дати, коли збірні проводять товариські матчі). Зрозуміло, що для групового етапу потрібно лише три дати ФІФА — у вересні, жовтні та листопаді (якщо у кожній групі гратимуть по 3-4 команди). Одна дата ФІФА — це три дні. Дата ФІФА передбачає, що збірна може проводити матчі, наприклад, у середу, четвер або п'ятницю. Якщо група складається з чотирьох команд, то кожна збірна отримає три домашні та три виїзні матчі. Для матчів плей-офф, теоретично, потрібно дві дати ФІФА. Зараз можна сказати, що фінал чотирьох команд вищої ліги відбудеться в червні. Саме у цьому місяці є вільні дати ФІФА. Нагадаємо, що відбір на ЧЄ-2020 стартує весною 2019 року.

Бонуси для збірних: Ліга націй буде пов'язана з відбірковим циклом чемпіонату Європи. Новий турнір дасть додаткову можливість вийти у фінальну стадію ЧЄ. Команди боротимуться за путівки в стикові матчі. Зараз можна лише здогадуватися, який саме буде механізм. Більшість учасників Ліги націй забезпечать собі вихід на ЧЄ через кваліфікаційний турнір. Можливо, що збірні-невдахи кваліфікації чемпіонату Європи-2020 зможуть зіграти в плей-офф Ліги націй і здобути путівку в стикові матчі Євро. Але зараз це тільки здогадки. У Лізі націй УЄФА розігруватимуться чотири путівки в кожну фінальну стадію.

Бонуси для збірної України: Якщо зараз дивитися на рейтинг ФІФА (18 місце), наша збірна цілком має реальний шанс потрапити до вищого дивізіону. Оскільки в турнірі братимуть участь лише європейські команди, то зараз наша збірна є 12-ю. Українська команда матиме 4-6 гарантованих матчів з командами ТОП рівня. Практика товариських матчів, яка існує зараз, не гарантує нам такого щастя.

Бізнес: Нікому не потрібно нагадувати, що футбол у Європі вже давно став бізнесом. Саме через це УЄФА збільшив кількість учасників Ліги чемпіонів, перетворив Кубок УЄФА в Лігу Європи, збільшив кількість учасників чемпіонату Європи. Більше матчів — більше грошей. Зрозуміло, що Ліга націй УЄФА стане прибутковою. Не можу казати про матчі команд нижчих груп, але перших двох — точно. УЄФА обіцяє командам призові — це додатковий прибуток для футбольних асоціацій. Заробляти УЄФА планує за рахунок продажу телевізійних прав, реклами, квитків та ін. Теоретично, всі мають залишитися задоволеними. Збірні отримають більше практики та грошей, УЄФА також гарантує собі хороший прибуток, глядачі побачать ще більше футболу, а клуби отримають можливість переглядати нові таланти.

Джерело: Еспресо ТВ

Читайте також:

Поділитись:
Facebook
Twitter(X)
Whatsapp
Telegram
Viber