1. Головна
  2. >
  3. Спорт

Інтернет-залежність та депресію виноградівці лікують бігом

346
Спорт Новини Виноградова

Нещодавно на дошках оголошень у Виноградові окрім анонсів дискотек, папірців «здам-винайму» кімнату та пропозицій поїхати на збір ягід до Польщі, з’явилося ще...

Інтернет-залежність та депресію виноградівці лікують бігом
Нещодавно на дошках оголошень у Виноградові окрім анонсів дискотек, папірців «здам-винайму» кімнату та пропозицій поїхати на збір ягід до Польщі, з’явилося ще одне, абсолютно не схоже на решту, оголошення. «Бігом швидше!» написано великими літерами на плакаті. Це не ще один заклик отримати на руки «швидкий і безвідсотковий» кредит. А запрошення до всіх виноградівців на певну годину, такого-то числа зібратися разом і… побігти. Відстань забігу починається з центру міста і завершується на його окраїні, біля урочища Виннички недалеко від місцевого кар’єру. Організатором цього «марафонного руху» є виноградівець Сергій Чех.

Спорт: Валерій Нечаєв (зліва) і Сергій Чех (справа)

Про те, чому біг є панацеєю від депресії та стресу і чи скоро у Виноградові з’являться масові марафони, розповідає сам Сергій, та постійний учасник забігів Валерій Нечаєв.

  • Сергію, як з’явилася ідея створити подібний рух? Як вдалося організувати перші забіги?

Ну, почну із того, що я завжди приділяв велику увагу спорту. Раніше я професійно займався футболом. Згодом перейшов на аматорську гру. Проте футбольних аматорських матчів у Виноградові організовувалося не так багато, як цього хотілося б. Крім того, більшість моїх друзів теж не були великими прихильниками футболу. Довелося знайти спортивне заняття, яке б підійшло нам усім. Тому я організував пробіжки на великі дистанції. Згодом, створив групу «Вконтакті», аби не обдзвонювати знайомих кожного разу, повідомляючи дату наступного забігу. А потім якось природньо виникла ідея залучити до цього більше людей. Два тижні тому я роздрукував оголошення, розвісив їх у Виноградові. І це дало свій ефект, люди зацікавилися. У групі з’явилася понад сотня потенційних учасників. Щоправда, зараз на пробіжки приходять лише 10-15 людей.

В.Нечаєв: У 2007 ми з друзями серйозно захопилися бігом на великі дистанції. Було літо, у нас було багато вільного часу. Кожного ранку, о 6-ій годині, ми збиралися і неспішним кросом бігли на Виннички. Там уже купалися, встигали трохи «побути на природі» і верталися назад. Можна сказати, що з того часу все й почалося.

  • Хто найчастіше приходить на забіги?

С. Чех: Переважно молодь. На перший забіг до нас прийшов 12-річний хлопчина. Чесно кажучи я навіть трохи переживав за нього. Але він молодець, достойно пробіг усі три кілометри, не відставав від групи, тримав темп… Тепер літо, в учнів, у студентів тривають канікули. У Виноградові є не так багато можливостей цікаво провести час. Тому всі й сидять за комп’ютерами, не виходять з будинків. Та я переконаний, що біг на великі дистанції стане для виноградівців непоганою альтернативою інтернет-серфінгу.

  • Кажете, наймолодшому учаснику 12. А скільки років найстаршому?

С. Чех: Найстаршому 29. Чесно кажучи, дуже хотілося б бачити серед наших марафонців людей, яким є за тридцять, за сорок років. Нещодавно я проглядав спеціальні рекомендації в інтернеті. Виявляється, люди, яким є біля сорока років, мають фактично такий же фізичний потенціал як і молодь. Звичайно, якщо у них немає якихось важких чи хронічних захворювань. А якщо людина добре себе почуває, думаю, ніякий вік не стане їй на перешкоді.

Але ж ви самі розумієте — чим старшою є людина, тим у неї є більше обов’язків, справ і менше вільного часу. Чому ви все-таки переконані, що кілька вільних годин особистого графіку варто витратити на участь у марафоні, а не на відпочинок?

В.Нечаєв: Бо я не знаю кращого засобу зняти стрес, відключитися від усіх проблем, підняти собі настрій, ніж пробігти кілька кілометрів неспішним кросом, а після того ще й скупати у річці. Що до мене, то я працюю адвокатом. Робота вимагає великої віддачі, розумової концентрації, постійної нервової напруги. Буває, що до кінця дня відчуваєш себе абсолютно виснаженим. Якщо в такому стані ще й вдома засісти за комп’ютер чи телевізор, можна себе просто «довести». А сюди приходиш, виймаєш навушники від плеєра, вмикаєш улюблену музику і починаєш бігти. Через кілька хвилин усі хвилювання, нав’язливі думки зникають самі по собі.

  • Як, вважаєте, як скоро у Виноградові будуть проводитися масові забіги?

С. Чех: Звичайно, хотілося б аби нас було більше. Тоді бігти набагато цікавіше. І, думаю, це цілком реально. Чимдалі до нас приходить все більше бажаючих. У забігах уже беруть участь і приїжджі, туристи. Так, минулого тижня до нас приєдналися хлопець із дівчиною, які приїхали до Виноградова з Донецька. Вони вже встигли обійти усі тутешні кафе, обдивилися усі пам’ятки, тому й не знали, куди б іще податися ввечері. Тут вони й натрапили на оголошення про забіг і вирішили приєднатися. Люди приходять з різних причин. Хтось – аби скинути зайву вагу, хтось – аби цікаво провести час, хтось – аби знайти нових друзів. Після 5 кілометрового забігу «до кар’єру», ми вже повертаємося не поспішаючи, знайомимося, розмовляємо. Завжди стараємося триматися групою, слідкуємо за тими, хто відстав…

Уже сьогодні серед марафонців є люди, що не пропускають практично жодного забігу. Це Юрій Сорводі, Габор Гомокі, Норберт Варга, Таня Гільденбрант… Я впевнений, з часом наші марафонські забіги стануть масовими, хоча б на 300 людей. Це було б чудово.

Спорт: Ті, хто добіг

Олена Добош

Читайте також:

Поділитись:
Facebook
Twitter(X)
Whatsapp
Telegram
Viber