1. Новини Закарпаття
  2. >
  3. Вся область
  4. >

ЧС-2014: Хорватія - Мексика 1:3 /ВІДЕО/

24.06.2014 10:41 0 Спорт

А поки господарі турніру виносили камерунське тіло, в Ресіфі збірні Хорватії та Мексики розіграли між собою другу путівку до 1/8-ї фіналу. Завдяки сенсаційному...

Спорт: 1А поки господарі турніру виносили камерунське тіло, в Ресіфі збірні Хорватії та Мексики розіграли між собою другу путівку до 1/8-ї фіналу. Завдяки сенсаційному нічийному результату проти Бразилії, мексиканці мали кращі стартові позиції – їх влаштовувала нічия, пише UAФутбол.

Тренер збірної Мексики Мігель Еррера в третьому матчі поспіль виставив один і той самий склад, втретє поспіль залишивши на лаві запасних Хав'єра Ернендеса (Чічаріто). Але якщо проти Камеруну крайні захисники швидше нагадувала відтягнутих форвардів (3-5-2), то сьогодні, як і в попередньому матчі проти бразильців, «ацтеки» почали великими силами в захисті (5-3-2). Хорвати ж традиційно зіграли в свою улюблену схему 4-5-1, зробивши деякі кадрові зміни: Шиме Врсалько зайняв місце лівого захисника, відправивши Даніеля Праньїча у півзахист, а Самміра на лаву запасних.

Керуючись турнірною необхідністю, хорвати одразу ж великими силами побігли вперед. Ловрен, Перішіч, Оліч по черзі загрожували воротам Гільєрмо Очоа, однак їх ударам бракувало влучності. Та незважаючи на невдачі у завершальній стадії, хорвати продовжували тиснути на суперника і здавалось, що ось-ось мексиканці «розсиплються». Але ні, футболісти в зелено-чорній формі зібрались і за допомогою швидких передач на ближнього партнера спочатку зуміли вийти з-під хорватського пресингу, а потім і взагалі перехопити ініціативу.

Що характерно, всі свої контратаки чи атаки мексиканці намагались завершувати ударами по воротам, що майже повністю позбавляло хорватів одного з їх козирів – швидких контрвипадів. Та й перший по-справжньому небезпечний момент стався саме біля хорватських воріт: на 16-й хвилині чергове просування мексиканців вперед за допомогою середнього пасу завершив дальнім ударом Ектор Еррера, по красивій траєкторії відправивши м'яч в перекладину.

Власне, то був єдиний удар «майже у площину воріт» за весь перший тайм – всі інші постріли йшли «у молоко». Щоправда, й серед них були досить небезпечні. Так, на 19-й хвилині Урібе Перальта замикаючи простріл пробив поруч зі штангою, а на 27-й Даніель Праньїч зарядив над перекладиною. Під кінець першого тайму гра дещо вирівнялась і, у підсумку, команди пішли на перерву з тим же доробком, який мали на момент стартового свистка.

Спорт: 2Не дуже змінилась ситуація й на початку другого тайму – все та ж гра без ударів у площину воріт, переважно у центрі поля. Хіба що картинне падіння Перальти у карному майданчику на 48-й хвилині можна виділити, на яке арбітр справедливо не відреагував.

А в середині другого тайму Хорватія просто зупинилась. Чи то сили закінчились, чи пропала віра в те, що вдасться вирвати перемогу, чи то Мексика так додала, що на її фоні «шахові» загубились – точно невідомо. Але те, що Мексика почала буквально розривати хорватський захист – достеменний факт. Розв'язка мала б настати трохи раніше – на 65-й хвилині арбітри проґавили «волейбол» у виконанні Даріо Срни. Капітан збірної Хорватії та донецького «Шахтаря» відверто двома руками відбив м'яч, який летів у ворота його команди після удару Андреса Гуардадо.

Мексиканці довго сперечались з арбітром, ледь не побились з хорватами, але, зрештою, подали кутовий і ледь не відкрили рахунок – Ведран Чорлука виніс м'яч буквально з лінії воріт (цього разу за всіма правилами). А ще через п'ять хвилин м'яч таки опинився у воротах Стіпе Плетікоси. Це Рафаель Маркес виграв другий поверх і з лінії воротарського майданчика хитрим ударом переграв хорватського голкіпера.

Для таких хорватів це означало тільки одне – кінець всім сподіванням. А щоб взагалі ніяких сумнівів не закрадалось, Гуардадо оперативно забив другий гол. Андрес в дотик замкнув простріл від Ернандеса, який своїм виходом на заміну суттєво загострив дії свої команди в нападі. Бенефісом Чічаріто став третій гол мексиканців, забитий ним після подачі кутового.

У відведені їм до відльоту додому хвилини на футбольному полі, хорвати спромоглися на гол престижу. Це Іван Перішіч, отримавши пас від тезки Ракітіча, прискорився, увійшов до карного майданчика і поцілив у дальній кут. Для голкіпера збірної Мексики Гільєрмо Очоа цей гол став першим, пропущеним на турнірі, а хорватам він не приніс навіть миттєвої радості – з похнюпленими обличчями вони побрели до центру поля. Потім ще були вилучення за грубу гру Анте Ребіча (ага, це той, що не так давно забивав у ворота молодіжної збірної України) і неймовірний сейв Очоа після удару Перішіча вже у доданий час.

Неймовірно, але збірна Мексики, яка лише на останніх секундах матчу США – Панама отримала право поїхати на Мундіаль (американці в компенсований час зрівняли рахунок, і тут же вирвали перемогу в матчі, який для них вже нічого не значив), продемонструвала чи не найзмістовніший у своїй групі футбол і цілком заслужено вийшла до 1/8-ї фіналу! При цьому мексиканці жодного разу не програли. Що стосується хорватів, то вони непогано виглядали в матчі проти бразильців, блискуче проти камерунців, але сьогодні об'єктивно були слабшими. Тому й їдуть додому.