1. Новини Закарпаття
  2. >

Видатні футболісти України, яких знає весь світ

24.12.2020 21:52 Спорт

Талановиті українські футболісти були і до періоду незалежності і під час нього. Вони зробили величезний внесок у розвиток спорту та стали справжніми прикладами для наслідування

Талановиті українські футболісти були і до періоду незалежності і під час нього. Вони зробили величезний внесок у розвиток спорту та стали справжніми прикладами для наслідування

Період до проголошення незалежності 

Вершиною визнання таланту гравця вважається день, коли йому вручили «Золотий м'яч». Українські футболісти отримували цю нагороду тричі. Про них і про інших видатних гравців піде мова в цій статті.

У 1975 році в Європі сіяв вінгер київського Динамо – Олег Блохін. Золотий м'яч став для нього красивою точкою в успішному календарному році, в якому він виграв чемпіонат СРСР, суперкубок УЄФА і Кубок володарів кубків.

Через 11 років (у 1986 році) таку ж нагороду від французької газети France Football отримав інший видатний українець – Ігор Бєланов. Тоді він виступав за Динамо Київ і разом з командою виграв за рік чемпіонат і кубок СРСР, Кубок володарів кубків.

Леонід Буряк не менш легендарний футболіст. Він не вигравав престижного індивідуального призу від французького спортивного видання. Але зробив величезний внесок в історію радянського футболу. Виграв безліч внутрішніх і міжнародних турнірів. Неодноразово визнавався найціннішим футболістом.

 

Період незалежної України

Він запам'ятався українським уболівальникам гарними виступами київського Динамо і донецького Шахтаря на європейській арені. Найбільш успішними були наступні футболісти:

- Олег Лужний (лідер, капітан, провідний захисник збірної та Динамо);

- Анатолій Тимощук (за збірну країни зіграв найбільше матчів);

- Сергій Ребров (креативний атакуючий футболіст, приніс багато користі Динамо і збірній);

- Олександр Шовковський (воротар з прекрасною кар'єрою);

- Андрій Ярмоленко (другий за кількістю голів за збірну);

- Руслан Ротань (півзахисник з хорошим баченням поля).

Також українські фанати запам'ятали виступи Олега Гусєва, Євгена Коноплянки, Сергія Назаренка, Андрія Гусіна, Артема Мілевського, Андрія П'ятова та ін.

Окремо варто відзначити третього українця, який виграв "Золотий м'яч" - Андрія Шевченка. Він забивав легендарній Барселоні, вигравав Лігу чемпіонів з Міланом, неодноразово ставав кращим бомбардиром чемпіонату України та Італії. Зібрав безліч командних трофеїв та індивідуальних нагород.

Його перехід до Челсі був одним з найдорожчих. Англійські букмекери навіть приймали ставки на те, скільки він заб'є голів у Лізі за сезон. Українські фанати вже тоді могли поставити гроші завдяки букмекерам, наприклад, бк 1хбет. З огляду цієї букмекерської контори на порталі Ratingbet.com можно дізнатися, що  завдяки високим коефіцієнтам ставки робляться частіше, а відсоток маржі не відлякує клієнтів. Але на той час більшість помилилась. Тому що Андрій не грав за "аристократів" так яскраво, як він це робив у попередніх своїх командах.

Однак жирну крапку Шевченко все ж поставив. Він забив два голи у ворота збірної Швеції на домашньому чемпіонаті Європи, чим ввів в екстаз вболівальників на трибунах і глядачів біля екранів.

 

Цей матеріал також доступний на таких мовах:Російська