1. Новини Закарпаття
  2. >
  3. Вся область
  4. > >

Легенди Закарпатського футболу часів СРСР: на Перечинщині вийшла книга про знаного у краї спортсмена Юрія Суслу

08.05.2020 13:27 0 Спорт Автор: Голос Карпат
 

Автором книги є місцевий літератор Іван Моняк.

Це уже 9 книга майстра пера із Перечинщини, яка днями вийшла друком у видавництві «Патент».

Назва книги «Майстер спорту СРСР Юрій Сусла з Перечина». У виданні автор знайомить читачів із життям і професійною діяльністю першого голкіпера Львівських  «Карпат», ветераном спорту, який є уродженцем міста Перечин, Юрієм Федоровичем Суслою.

Книга – змістовна та якісна, видана українською мовою. Обсяг  видання – 120 сторінок відібраної автором інформації про людину із великої літери у Закарпатському спорті, яка віддала своїй справі 50 років життя й зуміла виховати чимало гідних послідовників на цей час.

Кожна фотографія у книзі  теж вдало підібрана автором. У виданні – і чорно-білі фото з архівів  та кольорові. Тематично оформлене видання фотопейзажами про Перечин, автором яких є знаний фотограф Сергій Гусаков.

За словами автора, аби видати книгу, довелося «оббити» чимало порогів у пошуках  відповідних фінансів.

–А найперше, як озвучив суму, у яку обійдеться видання, у багатьох «волосся дибом» ставало, – каже письменник із Перечинщини. – Кілька років ішов до цієї мети, аби нарешті, сучасники мали нагоду зануритись у глибоку історію видатної людини, перечниця. Живої легенди, – наголосив Іван Моняк. 

До речі, на сьогодні майстру спорту із Перчинщини Юрію Суслі – 86 років.

Він є єдиним в історії клубу «Карпати», який розпочав тут діяльність із найперших моментів його заснування. До останнього часу був тренером у СДЮШОР. Готував воротарів для «Карпат».

Довідково:

Юрій Федорович Сусла народився 5 лютого 1934,  у м. Перечин. Закарпатської області.

 Радянський футболіст. Воротар, виступав, зокрема за  «Спартак» (Ужгород)СКА (Львів)ЦСКА (Москва) і «Карпати» (Львів).

Перший тренер – Бачі Дьйорфі. Почав кар'єру в команді «Червона Зірка» Перечин (1952 –1953 роки). Протягом сезону 1954 спочатку грав за «Спартак» (Ужгород). Потім перейшов до ОБО (Львів). В сезоні 1957 року талановитого воротаря запросили до головного армійського клубу країни – ЦСК МО (Москва), але Сусла провів у чемпіонаті лише 2 поєдинки. Наступного року повернувся до львівського СКВО з яким посів 1-е місце в третій зоні класу «Б» і потрапив до фінального турніру за вихід до найвищої радянської ліги. Проте вже в першій грі турніру, який проходив у Тбілісі, Юрій Сусла отримав травму й не зміг взяти участь у наступних іграх. У боротьбі за єдину путівку львів’яни посіли 5-е місце серед 6 команд.

Тренерська діяльність:

Після першості 1966 року завершив кар’єру футболіста, у сезоні 1968 увійшов до тренерського штабу «Карпат». Разом з клубом здобув Кубок СРСР 1969 року, але через недогляд або неуважність документи Юрія Сусли загубились під час оформлення й тренер не отримав звання «Заслужений тренер УРСР».

З 1979 року працює у СДЮШОР «Карпати» (Львів). Серед його вихованців: Віталій ПостранськийОлег ВенчакМикола СичРуслан Забранський і Богдан Шуст

Нагадаємо,На Перечинщині коронавірус виявили в школі-інтернаті: всього в ОТГ вже 26 хворих

Читайте на ГК:На Перечинщині ліквідували масштабну пожежу на підприємстві (ФОТО)
Читайте на ГК:На Закарпатті вчителю предмета «Захисту України» вручили відзнаку командувача ОК «Захід» (ФОТО)
Читайте на ГК:Війна й цвіт надії в тилу: на Закарпатті міста і села, наче на іншій планеті (ФОТО)
Цей матеріал також доступний на таких мовах:Російська