1. Новини Закарпаття
  2. >
  3. Вся область
  4. > >

У Берегові відбувся гандбольний турнір пам’яті видатного тренера Йосипа Зупка (ФОТО)

26.06.2018 11:46 0 Спорт Автор: Голос Карпат
 

Ініціатор його проведення – благодійний фонд “Геніус”, що діє при Закарпатському угорському інституті.

Йосип Васильович Зупко – знаний далеко за межами країни наставник жіночих гандбольних команд. Він товаришував із всесвітньовідомим фахівцем даного виду спорту, незмінним головним тренером легендарного київського “Спартака” та збірної України Ігорем Турчиновим, його дружиною, заслуженим майстром спорту Зінаїдою, іншими зірками ручного м’яча.

Серед вихованців Йосипа Зупка такі відомі й сьогодні гравці, як олімпійська чемпіонка Ніна Лобова-Гецко, срібний призер першості світу Людмила Задирака, член збірної Радянського Союзу, нині викладач ЗУІ Ганна Глеба, інші. Загалом він підготував 40 майстрів спорту, шістьох гравців збірної СРСР. Очолюваний ним берегівський “Колос”, а відтак “Бактянка” брали участь у вищій лізі чемпіонаті Союзу, що надзвичайне досягнення для провінційного містечка.

“Це була людина з рідкісним обдаруванням наставника,- каже тепер голова обласної федерації гандболу Ніна Лобова-Гецко.- До своїх підопічних був прискіпливим, але ніколи не бачила його злим чи нагніваним.”

П’ятий, ювілейний турнір пам’яті видатного тренера відкрила ректор ЗУІ, голова Товариства угорських педагогів Закарпаття Ілдіка Орос.

“У кожного внутрі криються певні здібності,- наголосила керівник вишу.- Треба лишень зуміти відкрити їх. Проте для цього необхідні витримка, терпіння, самовіддача.”

Виконавчий директор “Геніусу” Наталія Вароді говорила про те, що подібні змагання – це зменшений зріз суспільства. Хто на спортивному майданчику навчиться боротись за перемогу, здобуде першооснови чесності та порядності, той і в дорослому житті знайде своє гідне місце.

Учасниць тепло вітала також майстер спорту, колишня збірниця Ганна Глеба.

Поєдинки проходили у двох вікових категоріях. Серед школярок “золото” вибороли хустинки, “срібло” – дівчата з Берегова, а “бронза” дісталась представницям Тячева. У даній номінації найкращим бомбардиром стала Катерина Кочан з Хуста, гравцем – Вікторія Верба з Великої Доброні, а голкіпером – берегівчанка Дора Ясін.

У матчах збірних клубів чемпіонство здобули юні спортсменки Ужгорода. Другі – дівчата з Кошице, треті – господарки турніру. В цій категорії найрезультативнішою виявилась ужгородка Марія Шуга, найвпевненіше стояла у воротах Емма Горнякова зі Словаччини, а титул найліпшого гравця присудили Аліні Лес з Румунії.

Призерам вручили пам’ятні Кубки та медалі.

Нагадаємо, у Берегові професійні навики здобуватимуть майбутні актори.

Читайте на ГК:“Мама хоче закрити його від усього світу”: на Закарпатті на світ з'явилося “дитинча” з обличчям у формі серця (ВІДЕО)
Читайте на ГК:Важка втрата для кожного: 46-річний закарпатець приєднався до лав “Небесного війська” (ФОТО)
Читайте на ГК:“Щоб ми мали можливість жити”: ще один закарпатець відправиться в останню земну путь (ФОТО)
Цей матеріал також доступний на таких мовах:Російська