1. Головна
  2. >
  3. Спорт

У Берегові зустрілися футболісти післявоєнних років / ФОТО

491
Спорт Новини Берегова

Зібрання відбулося вже вшосте, вперше таку зустріч зіініціював великий шанувальник цієї захоплюючої гри і меценат, сам у минулому наставник молодих спортсменів, тепер успішний бізнесмен Йосип Вайс.

“Подібні спільні вечері за одним столом дають можливість знаним у минулому футболістам Берегівщини згадати свою юність, колишні досягнення, друзів по спорту і дають таке потрібне усвідомлення, що про тебе пам’ятають, тебе шанують і не забувають, цінять і ставлять у приклад прийдешнім поколінням,” - каже Йосип Вайс.

На першій зустрічі в 2010-му їх було майже 30. З тих пір двоє відійшли у Вічність. Це відомий багатьом уболівальникам темношкірий нападник, котрого всі звали просто “Фюшті” (Іштван Лакатош), та Дюло Баканчош. Їх пам’ять вшанували хвилиною мовчання.

Гравці багатьох відомих клубів України, Угорщини, інших країн сфотографувались на згадку біля оновленого під колишню синагогу фасаду міського Будинку культури. 85-річний “швидкий лівий крайній” Йосип Гайла, котрий відтак завідував політосвітою, його трохи молодші “колеги” Бертолон Презнанскі – знаний в місті телемайстер, Йосип Папп – директор радіозаводу, а потім – голова райвиконкому, Степан Гопак – завідуючий відділом освіти, його тезка Степан Рейті – головний інженер згадуваного підприємства, Іштван Морвої, Шандор Пендер, Ласло Панулін, Міклош Гелебан, Ласло Борка, Гейза Медвец, Іштван Фейнєш, Лайош Вароді, Іштван Дудич, Йожеф Сас, Янош Владика, Йожеф Арвої, Ференц Пал, з наймолодших - брати Біров – Чаба та Іштван, останній, до слова, знаний сьогодні арбітр, інші, перебиваючи один одного згадували цікаві епізоди зі свого спортивного минулого, імена тих, хто через хворобу не зміг прийти на зустріч (Дьєрдь Бенедек, Габор Омбоді), дякували Йосипу Вайсу за надану можливість знов побачитись і поспілкуватись.

“Чогось подібного, на жаль, не має в Угорщині, - майже зі сльозами на очах говорив Бертолон Презнанскі, який виїхав у сусідню країну на постійне проживання багато років тому. - Тут ідеш по вулиці й кожен третій вітається, питає як здоров’я, сім’я, відчуваєш дружнє ставлення до себе. Такого в Угорщині не побачиш…”

Розчулених від спогадів футболістів протягом вечора розважав “штатний” коментатор ФК “Берегово”, гуморист і популярний виконавець Володимир Балацький (Піткін). Він виконав для “винуватців” пісню їхньої молодості “Берегово – найкраще місто”, яку написав колишній директор Будинку культури, заслужений діяч мистецтв України Отто Шобер, розповів низку смішних історій, приурочених конкретному спортсмену із присутніх. Насамкінець артист запросив футболістів у організований ним клуб-театр, де запропонував зняти документальний фільм про нинішні будні знаних берегівчан – майстрів шкіряного м’яча.

Читайте також: