1. Головна
  2. >
  3. Спорт

Вперше на Закарпатті пройшли змагання з греплінгу / ФОТО

456
Спорт Новини Хуста

Сьогодні, 19 липня, в Хусті вперше на Закарпатті відбулися офіційні змагання з греплінгу.

18 учасників віком від 12 років і старше боролися просто неба на Майдані Незалежності. Організатором змагань виступили майбутній медик, а за сумісництвом член Чернівецької обласної федерації панкратіону, хустянин Роберт Драгула та його друг - тренер з греплінгу Андрій Вербін.

" Ідея проведення турніру з греплінгу виникла спонтанно в компанії друзів. Одного вечора, гуляючи містом, ми подумали, а чому б не спробувати популяризувати цей вид спортивної боротьби серед хустян, адже в Чернівцях він досить поширений і залучає все більше молоді. Заручившись підтримкою місцевої влади та окремих небайдужих хустян, нам вдалося за короткий проміжок часу все організувати. Хтозна, можливо, в Хусті греплінг завоює солідну за кількістю аудиторію, хоч прихильників вже і так є чимало, і матиме власних спортсменів на змаганнях різних рівнів", - ділиться з «Голосом Карпат» кандидат у майстри спорту, головний суддя змагань та рефері на татамі Роберт Драгула.

Про незвичність порівняно нового виду спорту поділився й інший організатор спортивного поєдинку Андрій Вербін.

"Родзинка змагань з греплінгу в тому, що тут можуть одночасно виступати спортсмени, які займаються різними видами бойових мистецтв. А перемагають в цьому виді тільки ті, у кого найкраще розвинуте бійцівське мислення, тактика та є в руках і ногах сила. Щороку цей вид спортивної боротьби набирає обертів, а спортсмени показують все кращий рівень, це я стверджую як тренер", - розповідає Андрій.

Загалом бійці змагалися у двох категоріях: діти і дорослі. Останні були поділені за ваговими критеріями. Серед дітей абсолютним переможцем став Едуард Фиця. Між дорослими у своїх вагових категоріях пальму першості в чесній боротьбі здобули Василь Петрусь (58 кг.), Михайло Чулей (68 кг.), Михайло Орос (79 кг.), Андрій Кузьма (96 кг.).

Переможці та призери нагороджені грамотами, медалями та преміями, а організатори налаштовані на подальшу популяризацію греплінгу в нашому краї.

Довідка.

Греплінг – спортивне єдиноборство, комплексний вид боротьби. У його основі лежить позиційне маневрування двох спортсменів, кожен із яких за допомогою больових та задушливих прийомів намагається підкорити суперника, а також набрати більшу кількість очок в процесі боротьби за допомогою різних технічних прийомів (звалювань, захоплень, кидків, переворотів, підніжок, підсічок тощо). Греплінг є боротьбою на підкорення, тобто основною метою спортсмена (греплера) є саме примус суперника до здачі.

 

Читайте також: