1. Головна
  2. >
  3. Спорт

2 роки на посаді тренера ФК "Говерла". Чи приведе Олександр Севідов свій клуб у прем'єр-лігу?

73
Спорт Новини Ужгорода

<p>6 квітня виповнюється рівно два роки, як 2011-го на посаду головного тренера ФК «Говерла» (тоді «Закарпаття») було призначено Олександра Севідова. Тож є привід...

2 роки на посаді тренера ФК "Говерла". Чи приведе Олександр Севідов свій клуб у прем'єр-лігу?

Спорт: 16 квітня виповнюється рівно два роки, як 2011-го на посаду головного тренера ФК «Говерла» (тоді «Закарпаття») було призначено Олександра Севідова. Тож є привід поглянути, куди він веде чи пак уже привів команду…

Задля неупередженого сприйняття написаного зауважу, що автор цих рядків щиро хотів би бачити ужгородську «Говерлу» й наступного сезону в прем’єр-лізі. Проте її реальне турнірне становище на цей час не втішає. На сьогодні зіграно 23 матчі, в яких здобуто всього 15 очок. Один мій колега каже: «Говерла» ще може набрати 24 бали». А я йому: «Чого ж досі віддавала іншим дорогоцінні очки?». Так, ще залишилося 8 турів (нагадаємо, у Сімферополі наші здобули перемогув місцевої «Таврії»), але чи на кожну гру «ужгородці» (тут і надалі беру в лапки, бо в складі команди всього двоє місцевих вихованців — Олександр Надь і В’ячеслав Чурко) виходитимуть як на останню?!

Поверну читача до подібної ситуації дворічної давності. У своєму першому інтерв’ю (8.04.2011 р.) в іпостасі головного тренера «Закарпаття» (тепер «Говерла») Олександр Севідов за десять турів до завершення чемпіонату України в І лізі допускав можливість виходу в прем’єр-лігу. Власне задля цього він і змінив Ігоря Гамулу. Не вийшло — довелося відкласти підвищення у класі на цілий рік. До честі Олександра Володимировича, в рік Євро-2012 «ужгородці» таки дісталися елітного дивізіону. Вочевидь, тільки на один чемпіонат… Згадаймо провальний старт команди: у восьми зустрічах літньої частини чемпіонату України «Говерла» одержала одну перемогу, сім матчів програла. Отже, три очки. Після одинадцяти ігор — 7 очок. Скажімо, в сезоні 2004/2005 після такої кількості зіграних матчів у активі «ужгородці» мали 9 балів. Не густо, але кращий показник.

Про іншу деталь турнірного становища «Говерли». Навесні три роки тому (саме тоді, коли попрощалися з прем’єр-лігою) ужгородський футбольний клуб також перебував на передостанній сходинці, але з однією різницею — з відставанням усього в два очки. Нині ж говерлян відділяє від 14-го місця, на якому розмістилася полтавська «Ворскла», аж дев’ять балів. Важко уявляється переможний ривок «ужгородців», хоч зважаю й на те, що «Говерла» вже пройшла клуби-лідери. Крім Сімферополя вона поїде в гості в Донецьк, де зіграє з місцевим «Металургом», у Кривий Ріг та Полтаву, вдома прийматиме запорізького «Металурга», столичного «Арсенала», львівські «Карпати» та ще одну західно­українську команду — «Волинь». Та ж «Ворскла» на виїзді матиме зустрічі з «Дніпром» і «Металістом», які суперничають ще і між собою за нагороди.

У Харкові після матчу «Говерли» проти «Металіста» віце-президент «ужгородців» Олександр Шуфрич заявив, що якщо його клуб гратиме так і надалі, на 75 відсотків ймовірно, що збереже за собою місце в прем’єр-лізі (до речі, скоро вже два роки роботи в команді й Олександра Несторовича). Але чого варта така гра без набраних очок?  Автор цих рядків іншої думки: «Говерла» на 75 відсотків наблизилася до І ліги, куди її впевнено веде Олександр Севідов. Звідки взяв — туди й привів… Головний тренер в уже згадуваному своєму інтерв’ю в цій іпостасі також сказав: «На першому плані для мене результат, а все інше — речі другорядні». То де ж той результат, зокрема очковий, через низький рівень якого команда борсається у зоні вильоту від самого старту чемпіонату і до сьогодні?!

А чи все інше — другорядне? Напевно, що ні! Хіба може повноцінно функціонувати і розвиватися клуб без власної футбольної інфраструктури? Згадаймо періодичні проблеми з орендою стадіону «Авангард» в Ужгороді, коли тисячі уболівальників не мали можливості подивитися домашній матч «Говерли» з донецьким «Шахтарем». До розряду недругорядних, вважаю, належить і така проблема, коли футболісти живуть у готелі, а на тренування добираються в Чоп. Так триватиме, допоки «Говерла» не матиме власної бази.

А про футбольну клубну школу тільки балачки ведуться. Немає в нас талантів? Ба, ними ніхто не займається, їх треба плекати, виховувати. І знов — для цього потрібні відповідна база і кадри. Наразі знаємо, що за новим регламентом команда на гру повинна заявляти не менше двох своїх вихованців. Надалі ця норма зростатиме, і через 2—3 роки виявиться проблемою для «Говерли», кого внести в заявочний список на гру.

Все ж, чудо буває. Можливо, Олександр Севідов спростує мої прогнози і таки залишиться з клубом у прем’єр-лізі. Попереду 8 турів…

Михайло ПОПОВИЧ, газета «Новини Закарпаття»

Читайте також:

Поділитись:
Facebook
Twitter(X)
Whatsapp
Telegram
Viber