1. Головна
  2. >
  3. Спорт

1 золота та 3 срібні медалі: закарпатські хортингисти успішно виступили у Донецьку

171
Спорт Новини Ужгорода

<p>Мабуть, не кожному пересічному українцю відомо про такий вид спорту як хортинг. Проте, саме це бойове мистецтво тепер користується в Україні неабиякою...

 золота та 3 срібні медалі: закарпатські хортингисти успішно виступили у Донецьку

Мабуть, не кожному пересічному українцю відомо про такий вид спорту як хортинг. Проте, саме це бойове мистецтво тепер користується в Україні неабиякою популярністю. Про особливості достатньо нового та не дуже відомого для українців виду спорту нам розповів один із засновників хортинг-клубу в Ужгороді Михайло Куцкір.


 

Пане Михайле, розкажіть, будь ласка, що таке хортинг, в чому полягає його унікальність, як бойового мистецтва?

Хортинг, як вид спорту з’явився в Україні, а зокрема на Закарпатті зовсім недавно, у 2009 році.  Хоча, сама ідея виникнення хортингу, як комплексної системи самовдосконалення особистості, заснованої на фізичному, морально-етичному та духовному вихованні, пов’язана з відродженням давніх народних традицій, що передавалися з покоління в покоління. Ще за часів козацтва завжди проводилися турніри між найсильнішими воїнами, представниками козацьких куренів. Такі заходи проводили для того, аби помирити посварених козаків чи для того щоб обрати керівника куреня. У козацький хорт (відкрите коло з козаків), виходили учасники двобоїв без зброї, знімаючи її заздалегідь і віддаючи товаришам по куреню. Якщо у хорті козак виходив на змагальний двобій захищати честь куреня, то за нього вболівала вся сотня. У таких поєдинках дозволялося обмотувати руки ганчір’ям, але наглядовий (так звали вікового козака, який дивився за поєдинком всередині кола) стежив за тим, щоб у ганчірку не замотували каміння, у штанах не було прихованої зброї, і учасники двобою були тверезі, що у противному випадку каралося відстороненням права голоса на козацьких нарадах. Саме через таку давню історію цього бойового мистецтва ми й вирішили його відновити, щоб не не запозичувати вид боротьби від інших народів, ми створили щось своє, українське та, звісно, неповторне.

Як розвивається хортинг на Закарпатті?

Хортинг зараз в усій країні користується неабиякою популярністю, і Закарпаття теж не є винятком. У кожній області, та, майже, в кожному місті створені, так звані, осередки хортингу, або хортинг-клуби. В Закарпатті таких осередків зараз 11. Я, наприклад, треную спортсменів в ужгородському хортинг-клубі. Також регулярно на всеукраїнському рівні проходять різні турніри, змагання.

А ви, або ваші учні берете участь у турнірах?

Я вже у змаганнях участі не приймаю, тільки на так званих показових виступах демонструю свої вміння. А от мої учні є постійними учасниками Всеукраїнських турнірів та змагань. От, до прикладу, місяць тому ми повернулася з чемпіонату, який відбувався у Донецьку, і отримали там 1 золоту медаль та 3 срібні.

А як можна потрапити до вас у клуб? Хто може стати вашим «учнем»?

Спочатку ми створювали клуб з метою залучити до праці всіх, так би мовити. «важких» дітей з вулиці. І нам це певною мірою вдалося. Ми тренуємо дітей безкоштовно, тому кожен охочий хлопець, який бажає навчатися може прийти до нас на заняття. Хортинг унікальний ще й тим, що займатись ним можна починаючи від 6 років, та й до глибокої старості, як-то кажуть. Тож я б дуже хотів, щоб якомога більше охочих людей долучилося до активних занять хортингом. Це дуже корисно та цікаво.

Ольга Беца, Трибуна

Читайте також:

Поділитись:
Facebook
Twitter(X)
Whatsapp
Telegram
Viber