1. Новини Закарпаття
  2. >

Якщо спадає ланцюг: як полагодити велосипед?

22.03.2024 11:06 Спорт Актуально

Ланцюг у велосипеді - важливий компонент.

Ланцюг у велосипеді - важливий компонент.

 Завдяки йому сила від обертання педалей передається на колесо. Тобто без цієї деталі транспорт у принципі не може функціонувати. Якщо ланцюг вийшов з ладу остаточно, заміну йому можна підшукати за посиланням https://veloplaneta.ua/komponenty - тут зібрані різні деталі на велосипеди.

Причини спадання ланцюга

Ланцюг може спадати з різних причин. Основні з них:

  • тряска - наприклад, під час їзди сходами, бордюрами та іншими перешкодами;

  • бруд - при забрудненні контакт ланцюга і зірки погіршується;

  • неправильне налаштування перемикачів, які при крайніх положеннях провокують скидання ланцюга.

Причиною поломки може бути і простий знос деталей. Викривлення ланок, спочатку слабкий натяг можуть вплинути на ситуацію.

3 способи вирішити проблему

Практично на кожну проблему є своє рішення. У разі зносу варто замінити запчастину повністю. А в інших ситуаціях ви можете спробувати вирішити проблему.

Обмежуйте рух лапки перемикача. Завдяки цьому ви можете відключити рухому частину в системі та зменшити коливання ланцюга. Але приготуйтеся, що разом із цим ви втратите частину чутливості та чіткість під час перемикання.

Поставте заспокоювач ланцюга. Це спеціальний пристрій, який для того і призначений - знижувати коливання. Він складається з ролика і рамки. Перший натягує ланцюг знизу, а рамка дозволяє провести ланцюг над передньою зіркою. Варіант робочий, але може трохи ускладнити процес крутіння педалей.

Поставте НВ-зірки. Це специфічні зірки різної ширини з довгими зубцями. Завдяки такій конструкції деталі щільно контактують одна з одною. Імовірність того, що ланцюг злетить, знижується до мінімуму. Однак варто приготуватися до того, що в разі забруднення зняти ланцюг із зірки буде складно.

Коли у вас злітає ланцюг, спробуйте хоча б один із цих варіантів, хоча в кожному з них є і свої мінуси. Тут усе залежить від стилю їзди: НВ-зірка підійде для крос-кантрі, а заспокоювачі стануть у пригоді при даунхілі. Читайте також: "Багаті не йдуть у окопи": на Закарпатті з обуренням реагують на "ноу хау" з 35 тисячами від народних обранців