1. Новини Закарпаття
  2. >

Помер легендарний пілот "Формули-1"

21.05.2019 17:38 Спорт

Триразовий чемпіон світу з автоперегонів у класі "Формула-1" Нікі Лауда помер у 70 років, за 9 місяців після пересадки легенів.

Триразовий чемпіон світу з автоперегонів у класі

Легендарний австрієць здобув перемогу для Ferrari у 1975 і 1977 роках і для McLaren - у 1984 році, повідомило ВВС.

Він запам'ятався неймовірним одужанням і поверненням на трасу після того, як отримав сильні опіки в аварії на Гран-прі Німеччини у 1976 році.

Лауда пішов з життя у понеділок, 20 травня, повідомила його родина.

Колишній британський чемпіон "Формули-1" Дженсон Баттон назвав його "легендою", а в "Макларен" заявили, що Лауда навіки увійшов в їхню історію.

Після кар'єри в автоперегонах Нікі Лауда зайнявся авіаційним бізнесом, а нещодавно входив до ради директорів команди "Формули-1" Mercedes.

Рокова аварія

1 серпня 1976 року, через рік після здобуття свого першого чемпіонського титулу, на трасі Нюрбургринг Нікі Лауда з невідомих причин втратив контроль, його автомобіль вдарився в загорожу і спалахнув.

Він застряг у машині, але лишався притомним. У такому стані його витягли чотири інших гонщика, але Лауда отримав сильні опіки голови та обличчя і надихався токсичних газів, які пошкодили його легені.

З ним уже прощалися в лікарні, але майже дивом він одужав і вже за 40 днів повернувся до перегонів, ще в бинтах.

Хоча здавалося, що Лауда тоді легко сприймав свої травми, пізніше він зізнався, що через переляк ледь міг вести авто.

"Тоді і пізніше я казав, що швидко і повністю подолав свій страх", - писав Лауда в книзі "Моя доля".

"Це була брехня. Але було б по-дурному підіграти моїм суперникам, підтвердивши мою слабкість", - згадував колишній гонщик.

Він розповів, що тоді вирішив, що це було найкращим вчинком для його фізичного і психічного стану. "Лежати в ліжку і думати про те, що сталося на "Кільці", доконало б мене", - згадував він.

Протистояння Лауди та британського гонщика Джеймса Ганта, який став чемпіоном у 1976 році, лягло в основу фільму "Гонка" 2013 року. Хоча у стрічці їх показали ворогами, насправді ж Лауда і Гант були близькими друзями.

Через аварію Нікі Лауда частково втратив праве вухо, а шрами залишилися з ним на все життя. Але він ніколи цим не переймався, часто й жартував з цього.

Він казав, що шрами його не турбують, а якщо хтось це сприймав по-іншому, то це їхні проблеми.

З гонщика - в пілоти

Нікі Лауда мав шанс виграти другий титул одразу після страшної аварії у 1976 році, але на останньому етапі в Японії, коли в день перегонів почалася сильна злива, він відмовився вийти на трасу, заявивши, що це надто небезпечно.

Згодом він зізнався, що його охопила паніка через нещодавню аварію і казав, що шкодував про своє рішення.

Проте вже рік потому, австрієць все ж таки виграв свій другий чемпіонський титул. Але його відносини з Енцо Феррарі ставали прохолоднішими, і Лауда перейшов до іншої команди, а в 1979 році оголосив про завершення кар'єри гонщика.

Але у 1982 році він повернувся і підписав контракт з командою McLaren. Вже у третій гонці за цю команду, на Гран-прі США в Лонг-Біч, він здобув перемогу, а у 1984 році втретє виграв чемпіонат світу.

Після остаточного завершення кар'єри у 1985 році Лауда повернувся до своєї другої пристрасті - літаків. Він керував власною авіакомпанією Lauda Air, яку заснував ще у 1980 році після того, як вперше пішов з автоперегонів, і навіть сам був пілотом на деяких рейсах.

У 1999 році він продав Lauda Air "Австрійським авіалініям", а згодом заснував нову авіакомпанію Niki.

Авіабізнес він поєднував з кар'єрою коментатора перегонів "Формули-1" на німецькому телеканалі RTL.

У 2001 році компанія Ford запросила його на посаду спортивного директора команди "Формули-1" "Ягуар". Але великих успіхів команда не досягла, і після сезону 2002 року Лауда залишив цю посаду.

В останні роки Нікі Лауда увійшов до складу ради директорів команди "Мерседес".

Лауді протягом життя двічі робили пересадку нирок. Другу нирку у 2005 році йому віддала його тодішня дівчина Біргіт Ветцінгер, колишня стюардеса його авіаліній, яка у 2008 році стала його дружиною.

У подружжя у 2009 році народилися близнюки - хлопчик і дівчинка. У Лауди також було троє синів від попередніх стосунків.

У липні 2018 року у Нікі Лауди виявили серйозну легеневу інфекцію, йому зробили операцію з пересадки легень. Він обіцяв швидко повернутися до роботи, але в січні цього року знову потрапив до лікарні через пневмонію.

Читайте на ГК:Війська західних країн можуть опинитися в Україні: заява ексспецпредставника США в Україні
Читайте на ГК:Google стане платним?: користувач повинен буде заплатити за пошуковик в деяких випадках
Читайте на ГК:Вчені відкопали рідкісне кумедне видовище: "пікатний" момент застряг у шматку бурштину (ФОТО)
Цей матеріал також доступний на таких мовах:Російська