1. Новини Закарпаття
  2. >
  3. Вся область
  4. >

На закарпатській горі Гимба змагаються сорок спортсменів-парапланеристів з усієї України (ФОТО, ВІДЕО)

12.08.2020 17:07 0 Спорт

Про це розповіла директорка змагань "Borzhava Forever" Божена Баган.

Польоти спортсменів відбуваються на вершині полонини Боржава – горі Гимба, що на Міжгірщині, інформує Суспільне Закарпаття.

Роман Котов готується до чергового польоту. Спортсмен приїхав з Києва, займається парапланеризмом понад 17 років. За цей період брав участь у змаганнях в Україні та закордоном:

"В Україні – Карпати, Крим. За кордоном в Індії, Македонії. Ну, я вже 17 років, звісно, емоції тільки найкращі. Раніше це взагалі був просто "отвал башки", зараз просто задоволення".

З екшн-камерою на шоломі завжди стрибає Євген Мицкан. Спортсмен з Львівщини. Займається парапланеризмом близько чотирьох років. Каже: у змаганнях на горі Гимба бере участь вдруге поспіль.

"Ця локація дуже гарна. І термічна, і погода більш-менш. Хотілося б краще, але, що є, то є. Найскладніше у цьому виді спорту взліт і посадка. Потрібно приборкати вітер", — додав Євген Мицкан.

Стежать за безпекою під час змагань закарпатські рятувальники. Наразі ніхто із спортсменів протягом чотирьох днів змагань не травмувався:

"Надаємо різну допомогу. Може сісти пілот-парапланерист на дерево. Є в нас мотузки, джумари, карабіни. Відстежуємо, маємо з ними радіозв’язок. Мусимо дібратися до постраждалого, якщо він зламає ногу не дай Бог. Або травмує плече. Доправляємо вниз до підніжжя гори".

Директорка змагань Божена Баган показує пункти на карті, які мають пролетіти спортсмени. Загальна відстань – понад 60 кілометрів. Прилади, які є в кожного учасника, фіксують їхній маршрут.

"Цими точками у відповідному порядку пілоти повинні пролетіти певний маршрут. Порядок точок міняти не можна. Є також обмеження за висотою, тобто в хмари залітати теж не можна. Хто перший прилетів на фініш, той фактично є переможець", — розповіла директорка змагань.

Божена Баган каже: змагання на Боржаві організовують понад 10 років. За її словами, організатори та учасники проти забудови гірського масиву вітряками: "Це надзвичайно красива локація, дуже гарні гори. Я таких гарних у своєму житті ще не бачила. Якщо ці гори зіпсувати вітряками, то обмежиться кількість туристів. Вигляд гір буде зовсім інакший. І звичайно, ми тут літати не зможемо".

За словами організаторки, змагання "Borzhava Forever" триватимуть до 16 серпня.

Нагадаємо, на Закарпаття "злетілись" парапланеристи з Литви та України

Читайте на ГК:Екологічне лихо: через дурість на Закарпатті ледь не спалахнула аптека (ФОТО)
Читайте на ГК:Закарпатка потрапила у вогняну паску: відомі деталі рятувальної місії (ФОТО)
Читайте на ГК:Залишилися без даху над головою: масштабна пожежа охопила дах будинку закарпатців (ФОТО)
Цей матеріал також доступний на таких мовах:Російська