1. Новини Закарпаття
  2. >
  3. Вся область
  4. > >

Мукачівець Ростислав Лях підкорює львівські "Карпати" (ФОТО)

25.03.2020 19:32 Спорт

Про шлях молодого футболіста з Мукачева до основи львівських "Карпат".

Про шлях молодого футболіста з Мукачева до основи львівських

Як ми знаємо, «зелено-білі» у цю зиму переживали непрості часи, інформує "ЗК".

Через фінансові проблеми (гравці та персонал чотири місяці не отримували заробітну плату), клуб покинула низка футболістів основного та резервного складу. Зараз, здається, усе трохи стабілізувалося, і тепер «Карпати» хочуть передати у власність міста. Словом, створити народну команду. Проте поки цей проєкт перебуває лише на початковому етапі реалізації. Як усе завершиться - невідомо. Подейкують, що клуб узагалі може припинити існування. Тому гравців, котрі попри всі проблеми залишилися, можемо вважати справжніми героями. Одним із таких героїв є герой (уже вибачте за тавтологію) нашого сьогоднішнього матеріалу – молодий футболіст команди Ростислав Лях.

Ростислав Миколайович Лях – дев’ятнадцятирічний футболіст, уродженець Закарпатської області (Мукачево). Хлопець лише нещодавно дебютував за основу, але вже своїми стараннями завойовує прихильність і тренерського штабу, і вболівальників команди (а вони у «левів» ой які вибагливі, зважаючи на нинішні результати "зелено-білих"). Яким же був футбольний шлях Ростислава – далі.

Лях народився та виріс у Мукачеві, займатися футболом почав ще з дитинства у місцевому футбольному клубі.



У коментарі інформаційному центру "Карпат" Ростислав розповів як опинився саме в "Карпатах": "Спочатку я виступав за мукачівську команду. У мого дідуся був знайомий, який свого часу грав разом з Володимиром Вільчинським, котрий тоді вже працював тренером в «УФК-Карпати». Вони домовилися про перегляд – я проявив себе непогано і переїхав до Львова".

Хлопець зізнався, що завжди хотів спробувати себе десь за межами Закарпаття і поїхав до сусідньої області, хоча тоді в Ужгороді існувала місцева "Говерла".

У 2017-му році, після закінчення училища фізичної культури, молодий футболіст перейшов у більш дорослий футбол. Його шлях у "Карпатах" був традиційним: академія, потім юніорська та молодіжна команди. Проте, зазначимо, що завдяки наполегливості та працьовитості, Ростислав доволі швидко пробив собі шлях до дорослого футболу.

Згідно з даними, розміщеними на офіційному сайті футбольного клубу "Карпати", Лях за перший сезон в юніорській команді (2017/2018) зумів забити 8 м'ячів. Наступного року (2018/2019) цей показник дещо виріс: 10 м'ячів (три з яких із пенальті, як і в першому випадку). Проте це вже були результати в дублі "зелено-білих", куди його перевели після року виступів за юніорів.

Відзначаємо також, що старання Ростика не могли не помітити тренери юнацьких збірних України, а тому карпатівець, звісно ж, неодноразово отримував виклик до табору "синьо-жовтих" (збірні U-18 та U-19).

Зазначимо, що перспективного виконавця в Ростиславові помітив ще Фабрісіано Гонсалес, коли узимку 2019-го уперше запросив молодого вихованця "Карпат" на збори з основою.

До слова, у провідних ЗМІ ще тоді писали, що у хлопцеві є потенціал. До прикладу, блогер сайту "Футбол 24" Сергій Тищенко у своєму матеріалі про молодих талантів писав: "Прекрасна швидкість, техніка, вміння обіграти чи втекти від суперника. При цьому помітне доволі сильне гольове чуття. Може не тільки підігрувати партнерам, але й самотужки вирішувати долю епізоду. Сильною стороною Ляха є лідерські якості. Не боїться брати відповідальність на себе – недарма у "дублі" виконував 11-метрові. У цьому сезоні забив 8 м’ячів. Стабільно викликається до збірної України свого віку. Думаю, цієї зими матиме можливість проявити себе у першій команді Карпат".



Це була стаття за 2019-й. Так тоді і сталося. Ростик вирушив з основою на збори, та дебют в офіційному поєдинку трохи відкладався, позаяк команда знову опилися у важкому турнірному становищі. Наставники давали більше шансів досвідченим футболістам, аніж молодим вихованцям. Тоді "левам" довелося зіграти перехідні матчі з "Волинню", аби зберегти прописку в УПЛ.

Дебютував за першу команду "зелено-білих" Ростислав Лях 24 березня 2019-го року в товариському матчі із тернопільською "Нивою", замінивши одного з тодішніх лідерів команди, Олексія Гуцуляка.

Уперше в офіційному поєдинку за основу "зелено-білих" Ростислав з'явився на полі у матчі з принциповим суперником ФК "Львовом". Це сталося 19 жовтня 2019-го року. Лях вийшов замість Владислава Дубінчака вже наприкінці матчу (89-та хвилина). До слова, той матч завершився "сухою" нічиєю 0:0.

Від тоді Ростислав фактично став одним із гравців основи львівського клубу. І цьогоріч на міжсезонні збори, звісно ж, також вирушив із першою командою.

До слова, свої перші м'ячі за головну команду "левів" Лях забив саме на зборах: молодий нападник візначився дублем у матчі проти словацького ФК "Середь". Окрім того, Ростислав зумів забити данському "Кьоге".

"У першому взятті воріт мені, напевно, трішки пощастило, вдалось забити з гострого кута. Вже під час другого голу в нас вийшло зробити те, що награємо на тренуваннях. Хочу відзначити, що вийшла дуже хороша комбінація, ми вийшли з-під пресингу та вибігли в атаку, яка виявилась гольовою. Вдячний партнерам за передачу та за підтримку" - згадував після гри із "Середю" Ростислав Лях у коментарі інформаційному центру "Карпат".

На зборах львівські "леви" також мали можливість зіграти із "Динамо" Брест, де виступають Артем Мілевський, Олександр Нойок та Євген Хачеріді.

Ростислав у коментарі "Карпатам" після матчу з "Динамо" (Брест) казав: "Моє бажання зіграти проти Артема Мілевського здійснилося. Це легенда українського футболу, дуже хороший футболіст, дай Боже, щоб я зіграв на такому рівні. Нам протистояла силова команда, але вважаю, що ми виглядали краще у сьогоднішньому спарингу, — відзначив Ростислав Лях в інтерв'ю офіційному сайту Карпати. І продовжив: — Мої три голи в шести матчах — непоганий показник. Але потрібно ще багато працювати над собою, щоб демонструвати кращу гру. Буду дуже радий першому голу за Карпати вже в офіційному поєдинку".

Тренер команди Роман Санжар на зборах спробував Ростислава на різних позиціях, зокрема, Ростислав приміряв на собі амплуа захисника. Зуважимо, що і зараз дев'ятнадцятирічний футболіст є у Санжара гравцем основи. Теперішній наставник "зелено-білих" робить ставку саме на молодь. Нині "Карпати" вважаються наймолодшою командою УПЛ, позаяк більшу частину команди складають вихованці клубу та гравці, котрі прийшли з оренди.

Щодо Ростислава Ляха, то за основу в офіційних поєдинках молодий нападник поки не забивав, але вже встиг відзначитися результативими діями. Ростислав записав до свого активу листопадовий матч з "Олімпіком", де зробив асист.

Помітно, що молодий футболіст справді переймається долею клубу, котрий його виховав, адже зараз "Карпати" переживають справді непрості часи, а він виходить на поле і робить усе, аби команда перемагала.

Також відзначимо те, що Ростик доволі часто спілкується із журналістами та вболівальниками клубу. Зокрема, охоче дає коментарі інформаційному центру клубу та спілкується з "фанами".

Ростиславу лише 19-ть, але він вже незамінний гравець одного із найкращих клубів країни. У "Карпат" немає високих місць у турнірній таблиці, немає великої кількості трофеїв, але у них є неймовірні вболівальники, які кожної гри підтримують команду. "Зелено-білі" як ніхто з українських клубів відчувають підтримку дванадцятого гравця. Згадати хоча б перфоманси у принципових дербі з ФК "Львовом".

Нагадаємо, у Хусті пройшов кубок Михайла Довжанина (ВІДЕО)

Читайте на ГК:Серце стискається від болю: закарпатці попрощалися з юним полеглим воїном (ФОТО)
Читайте на ГК:Неподалік пішохідного переходу хлопчика збило авто: перші подробиці аварії в Мукачеві (ФОТО)
Читайте на ГК:Непідкупні поліцейські "запакували" жінку-порушницю: відомо що сталося (ФОТО)
Цей матеріал також доступний на таких мовах:Російська