1. Новини Закарпаття
  2. >
  3. Вся область
  4. > >

Ужгородський виш пишається спортивними досягненнями своїх студентів, викладачів та випускників (ВІДЕО)

27.03.2019 15:09 Спорт

Ужгородський нацуніверситет всіляко підтримує своїх студентів не тільки у навчанні, а й на спортивній ниві

Ужгородський нацуніверситет всіляко підтримує своїх студентів не тільки у навчанні, а й на спортивній ниві

Не навчанням єдиним. Ужгородський національний університет, окрім сприяння отриманню студентами якісної вищої освіти, активної участі у науково-пошуковій роботі, надання можливостей стажування в Україні та закордоном, акцент ставить і на спортивне життя вишу. І УжНУ може пишатися  спортивними досягненнями своїх студентів, викладачів та випускників – адже закарпатський виш має один із кращих в області спортивно-оздоровчий комплекс. На його базі відбуваються як загальноуніверситетські, так і обласні, всеукраїнські змагання, міжнародні спортивні турніри.

Так, на базі «Буревісника» свої тренування проводить чоловіча волейбольна збірна. До її складу входять студенти різних факультетів, є як кандидати, так і майстри спорту, а також спортсмени із дорослими розрядами. Випускники продовжують активну спортивну кар’єру, зокрема у ВК «Спартак» (Свалява), яка змагається у Вищій лізі ЧУ серед чоловічих команд, є закарпатці й у інших колективах країни.

Катерина ШЕВЧЕНКО

тренер волейболістів, старший викладач факультету здоров’я та фізвиховання УжНУ

Студенти вміло поєднують навчання і заняття спортом. Університет допомагає і усі тут ідуть назустріч студентам, які показують достойні результати на спортивній арені України та закордоном. Наша команда виїжджає на різні турніри. Це ідуть змагання – універсіада (області, всеукраїнська). Наприклад, того року наша команда виборола третє місце на ЧУ з пляжного волейболу, яка тривала у Чорноморську. Ми здобуваємо рівень майстерності на змаганнях у Львові, Одесі, Харкові, Києві. Також їздимо і закордон,  на міжнародні турніри і показуємо непогані результати.

Минулого літа Валерій Роля отримав звання майстра спорту із волейболу. Цим видом займається уже 6 років. Наразі разом із університетською командою готуються до етапу всеукраїнських змагань у Вінниці, а влітку братиме участь в Універсіаді України.

Валерій РОЛЯ

кандидат у майстри спорту з пляжного волейболу, студент  факультету здоров’я та фізвиховання УжНУ

Я довго вагався між Львівським університетом та Ужгородським. У підсумку вибрав Ужгород як більш перспективний для себе. У нас щомісяця є по 2 виїзди на різні турніри. Викладачі адекватно до цього ставляться, позитивно реагують, особливо коли бачать наш хороший результат, раді, що ми займаємося спортом. Після закінчення університету, у нас є можливість грати за різні команди Чемпіонату України, наприклад у нас вдома за «Спартак» (Свалява).

Також на «Буревіснику» змагання проводить і Федерація баскетболу Закарпаття. На цьому майданчику тривають турніри як обласного, так і всеукраїнського значення. У перспективі – можливість ігор міжнародних. Оскільки за сприяння української баскетбольної федерації та Ужгородського національного університету, закуплені та встановленні сучасні табло і баскетбольне обладнання (конструкція щита, опори та кільця), які відповідають усім вимогам.

Максим Андреянов уже 8 років займається у БК «Ужгород», розпочинав ще із дитячої команди. Наразі навчається у ПГК «УжНУ» на спеціальності «Інженерія і розробка програмного забезпечення». Уміло поєднує навчання із тренуваннями.

Максим АНДРЕЯНОВ

баскетболіст, студент природничо-гуманітарного коледжу ДВНЗ «УжНУ»

Я ходжу на тренування і, безумовно, вільного часу дещо бракує. Але я намагаюся поєднувати. Іноді необхідно відвідати додаткові уроки і тоді пропускаю тренування. Я прийшов змалку в баскетбол, у сумі займаюсь десь 8 років, виступав за дитячий склад БК «Ужгород». Тренер мене усьому навчив, зокрема навчили дисципліні, а також виховали багатьом необхідним у житті якостям.

Справжньою гордістю України є наші паралімпійці, які своїми спортивними досягненнями доводять усьому світові: у житті немає нічого неможливого. Студенти та випускники УжНУ є постійними учасниками національної збірної України із фехтування на візках. Змагаються на усіх видах зброї. Вони є призерами і переможцями етапів Кубка світу та Європи, чемпіонами України та світових турнірів. Одним із тренерів є також викладачка факультету здоров’я та фізвиховання УжНУ Емілія Мадяр-Фазекаш. Каже: виш усіляко сприяє як українським, так і міжнародним виїздам, допомагає у дистанційному навчанні.

Емілія МАДЯР-ФАЗЕКАШ

тренер паралімпійців-фехтувальників, старший викладач факультету здоров’я та фізвиховання УжНУ

У нас в університеті навчається 4 студентів, які паралельно займаються у секції фехтування. Так, наприклад, Максим Магула є постійним членом національної паралімпійської збірної України з фехтування на візках. І постійно від’їжджає на турніри, змагання, навчально-тренувальні збори. Університет та викладачі допомагають, аби він освоював програму якнайкраще. Також інші двоє – Вадим Шутко та Тимур Попадич вступили на магістратуру і поєднують змагання та навчання.

Максим Магула навчається на 3 курсі факультету здоров’я та фізвиховання УжНУ, понад 4 роки входить до основного складу національної збірної з фехтування на візках. Загалом у спорті із 2011-го. Змагається у чоловічій категорії «А» на шпазі та рапірі. Він є призером численних міжнародних турнірів, чемпіонатів України. Найновіше досягнення — медалі Чемпіонату світу U23, який тривав у Об’єднаних Арабських Еміратах у м. Шаржа. Максим виборов срібло на шпазі та бронзу — на рапірі. Тренується як вдома в Ужгороді, так і у лавах національної збірної на базі у Конча-Заспі. Водночас, успішні виступи поєднує із не менш успішним навчанням.

Максим МАГУЛА

срібний призер Чемпіонату світу U23 з фехтування на візках, студент факультету здоров’я та фізвиховання УжНУ

Хочу сказати про університет, який допомагає і мені особисто у навчанні, і тренерам так само. Зокрема, фінансово, аби вони могли зі мною виїжджати на змагання. А я часто виїжджаю, практично кожного місяця ж якісь турніри чи збори, вдома я буваю, можливо тиждень-півтора. На відстані навчаюся, викладачі дуже сильно допомагають, надають, аби я встигав усе, зокрема вчасно складати іспити. Якщо ж у мене на час сесії змагання, то я відтерміновую іспити, аби успішно скласти надалі.

Тренування у залах спортивно-оздоровчого комплексу УжНУ проводить і відділення дзюдо. Одним із тренерів є Віктор Камінський – випускник першого набору факультету здоров’я та фізвиховання. Свідомо обрав тренерську ниву, аби допомагати розвивати спорт в області. Нині тут тренуються як найменші дзюдоїсти, так й абітурієнти та студенти УжНУ, а також ветерани спорту.

Віктор КАМІНСЬКИЙ

старший тренер відділення дзюдо ДЮСШ №1, випускник факультету здоров’я та фізвиховання УжНУ

Зал після ремонту – тут тепло та світло. Насправді, ідеальні умови, взимку тепло. Цього року уже минає 2 роки, як ми тут займаємося в УжНУ, загалом є понад 200 учнів у різних вікових групах (від найменших до ветеранів). Літом наші спортсмени представляли область, місто, школу, країну на Міжнародних дитячих іграх в Ізраїлі. Там наш вихованець Поляк Юрій здобув бронзову нагороду. Решта були 5-ими у світі. Практично вся весна у нас запланована. Це міжнародні турніри в Угорщині, Словаччині, Польщі, Румунії, також Всеукраїнські турніри та навчальні збори. Літом у нас тренувальні табори – отак не даємо дітям відпочивати.  А насправді, це і кращий відпочинок, здоровіше ніж перед комп’ютером чи у ґаджеті.

Ретельно стежать за басейном спортивно-оздоровчого комплексу, який був відреставрований, оновлений кілька років тому. Постійно прочищають всю систему фільтрів, заміняють кварцовий пісок, виконують інші санітарно-технічні роботи. Тут у студентів та співробітників УжНУ є можливість поплавати, оздоровитися. Відбуваються профільні пари, а окрім того займається кілька професійних клубів плавання Закарпаття, спортсмени яких борються за медалі чемпіонатів України та міжнародних запливів.

І що важливо, саме «Буревісник» є основною базою для тренування спортсменів водного поло усіх вікових груп. Протягом кількох років вихованці є постійними призерами всеукраїнських змагань.

Володимир ГАВРИЛЕНКО

головний тренер ватерпольного клубу «Ужгород», старший інструктор з плавання спортивно-оздоровчого комплексу УжНУ

Басейн спорткомплексу – єдиний у Закарпатській області, де можна проводити тренування із водного поло. Нам тут дуже комфортно, система вентиляції чудова, теплі роздягальні, зроблені усі умови, за що ми дякуємо директору «Буревісника» Андрієві Курті. Досягнень в ужгородських команд останній рік дійсно дуже багато. Кожного року одна або дві збірні привозять на Закарпаття медалі найвищого ґатунку зі всеукраїнських змагань. Це результат наполегливої роботи спортсменів, тренерів та батьків. Ми усі велика команда, і в цьому секрет успіху, це наш результат.

До складу спортивно-оздоровчого комплексу УжНУ входить більше 20 обєктів. Вивчення спортивних дисциплін і технологій рухової активності відбувається в оновленому спортзалі, приміщенні для фітнесу, залі для занять гімнастикою, в плавальному басейні, є домовленість про використання бігових доріжок (легкоатлетичного ядра) стадіону «Авангард». Окрім уже перелічених, також є спортивні майданчики на вул. Івана Франка, біля гуртожитків університету та коледжу, а також надсучасний  спортивний комплекс біля гуртожитку №4, відкритий влітку 2016 року. На штучних полях тривають тренування та змагання із командних видів спорту, не оминаючи увагою і спорт мільйонів – футбол, повідомляє Uzhinform

Читайте на ГК:300 доларів за «допомогу» у складанні іспиту з водіння: двом закарпатцям повідомили про підозру (ФОТО)
Читайте на ГК:Запобігання корупції: на Закарпатті відбувся мобільний курс оборонного менеджменту (ФОТО)
Читайте на ГК:Готель Брістоль зібрав кошти на розвідувальний БПЛА та передав його військовим
Цей матеріал також доступний на таких мовах:Російська