1. Новини Закарпаття
  2. >
  3. Вся область
  4. > >

У Виноградові радились президенти футбольних клубів Закарпаття

01.09.2018 12:09 Спорт

Як вирішити проблему арбітражу?

Як вирішити проблему арбітражу?

З-поміж присутніх: голова Ради президентів футбольних клубів вищої ліги, президент ФК «Севлюш» Іван Матрунич, заступники голови – Володимир Химич (президент ФК «Карпати» (В. Коропець)) та Михайло Балабан (президент ФК «Карпати» (Дубове)), заступник голови ФФЗ Віктор Качур, виконавчий директор Віктор Наскалов, президент ФК «Середнє» Сергій Чопик, тренер-президент ФК «Бужора» (Іршава) Михайло Рацин, президент ФК «Оболонь» (Хуст) Йосип Браєр, президент ФК «Вітязь» (Концгазо) Йожеф Боднар, голова комітету арбітрів Михайло Митровський, голова комітету зв’язків зі ЗМІ Володимир Тарасюк, повідомив Оболок.

Основне питання – недостатня кількість кваліфікованих рефері в регіоні та відсутність молодих арбітрів. «Спілкуючись із головою ФФЗ Іваном Дураном, у нього виникла ідея запозичити практику, скажімо, землі Бранденбург (Німеччина). Де кожен клуб, який виступає у вищій лізі, повинен підготувати і забезпечити арбітра для обслуговування крайового чемпіонату. Щоправда, ми повинні до кінця вивчити їх досвід. У мене, у свою чергу, є пропозиція стимулювати арбітрів додатково у фінансовому аспекті», – зазначив голова Ради президентів футбольних клубів Іван Матрунич.

Станом на сьогодні оплата рефері в Закарпатті є найвищою в Україні з-поміж регіонів. Вона навіть прирівнюється до Другої ліги чемпіонату держави. «На жаль, Вас Іване Івановичу, підтримає один, максимум два президенти. Позаяк оплата арбітрів і так висока. На початку вересня я зустрічаюсь із студентами-першокурсниками факультету здоров’я та фізичної культури УжНУ. Та минулорічні практики показують, що невелике бажання є у молодих людей стати рефері. На це впливає багато факторів, насамперед психологічний. Не кожен витримає натиск із боку глядачів, які згадають навіть твою бабусю», – вважає голова комітету арбітрів ФФЗ Михайло Митровський.

«Сьогодні на президентах футбольних клубів і так багато зобов’язань: і знайти футболістів, і покращувати інфраструктуру. Нема поле навіть подекому покосити. Тому такими питаннями, як підготовка і виховання арбітрів, повинна залишитись на плечах ФФЗ. Інше питання – допомогти фінансово. Ті кілька тисяч для школи молодого арбітра, чи як Ви її назвете, ми готові надати. Але ми думаємо, у першу чергу, як футболістів зберегти, бо вони масово їдуть за кордон», – переконаний президент ФК «Вітязь» Йожеф Боднар.

«Аби втримати арбітрів, потрібно ще збільшити їм зарплату з наступного року у вищій та першій лігах. Паралельно виховувати молодих арбітрів та надати їм відповідну оплату. Кожна команда, яка виступає у крайовому чемпіонаті та першості повинна дати на розвиток молодих арбітрів по 5 тисяч. Плюс я підтримую Івана Дурана у тому аспекті, що кожен клуб може підготувати рефері. Щороку через наші клуби проходить по тридцять футболістів. Чому один-два не захочуть займатись арбітражем?», – позиція президента ФК «Карпати» (В. Коропець) Володимира Химича.

Президенти були солідарними з позицією верхньокоропецького президента. Виконавчий директор ФФЗ Віктор Наскалов резюмував: «Якщо керівники клубів погодились фінансово посприяти школі молодого арбітра, то це суттєво покращить стан справ у регіоні. Михайло Митровський-молодший один не зможе потягнути усе на своїх плечах. А викладати є кому. І приміщення знайдемо. Треба готувати молодих рефері на перспективу. Бо якщо у цьому році ми знайдемо вихід із ситуації, то у наступних роках ми будемо у патовому положені».

Інші питання: забезпечення громадського порядку тавідеозйомки. Якщо у вищій лізі проблем нема, то у крайовій першості ще потрібно над цими пунктами працювати. Бо арбітри і команди не хочуть їхати в окремі населені пункти, якраз через недостатню організацію безпеки та відсутність відеозйомки. Тож президенти клубів прийняли рішення внести до регламенту жорсткіші покарання за недотримання згаданих пунктів.

Обговорювали керівники клубів і можливе перенесення Кубка області. Мовляв, аби не проводити другі за значимістю крайові змагання у надто стислий термін і форс-мажорних умовах. Зробити це можливо за рахунок зміщення чемпіонату або паралельно грати матчі Кубка із матчами чемпіонату. Якщо вдасться це реалізувати, то збільшиться кількість команд. Особливо із першості. Раніше була система проведення змагань: «Зимова першість», «Кубок області», «Чемпіонат».

Президенти домовились, що збиратимуться частіше. Аби вирішувати проблеми під час їх поступлення, а не загострення.

Віталій БІРОВЧАК

Нагадаємо, що в Ужгороді відбувся спортивний захід "Карпатський ведмідь".

Читайте на ГК:Переможний гол ударом головою: "Севлюш" здобув вольову перемогу на старті футбольної першості (ФОТО)
Читайте на ГК:Непоправна втрата: на Закарпатті попрощаються із ще одним загиблим Героєм (ФОТО)
Читайте на ГК:Ком'яти знову у скорботі: ще один Герой-захисник віддав життя за наш спокій
Цей матеріал також доступний на таких мовах:Російська