1. Transkarpathian News
  2. >
  3. Whole region
  4. > >

Колосальна працелюбність: зірковий тренер Виноградівської ДЮСШ поділився секретами успіху вихованців / ВІДЕО, ФОТО

17.07.2022 12:04 Sport

Іван Білак, тренер із Виноградівської ДЮСШ, тренує талановитих футболістів, які відомі не лише в Закарпатті та в Україні, а і за їх межами.

Іван Білак, тренер із Виноградівської ДЮСШ, тренує талановитих футболістів, які відомі не лише в Закарпатті та в Україні, а і за їх межами.

Про це пише видання ПравдаЄ.

На рахунку у його вихованців 2006-2007 року народження призові місця у міжнародних турнірах та перемога у фіналі дитячо-юнацької футбольної ліги Закарпаття сезону 2020-2021. А нещодавно виноградівці перемогли на футбольному турнірі у місті Везенобр на півдні Франції. Брати участь у такого роду змаганнях і набиратися професійної практики, їм допомагають батьки, меценати і самовідданість тренерів-наставників.

Тому щоб розповісти про команду-феномен дитячо-юнацького футболу Закарпаття ми поїхали у Виноградів. Попри святковий день, це було релігійне свято День апостолів Петра і Павла, футбольного тренера Виноградівської ДЮСШ ми зустріли на стадіоні «Пластмасовик», де і розпитали про підготовку його команди під час воєнного стану, перемогу в турнірі у Франції та плани на майбутній сезон.

– Іване Івановичу, розкажіть про тренування і участь у чемпіонаті під час війни?

Тренувальний процес наразі як і був. Кожен день займаються діти старшої вікової групи, по через день займаються діти молодшої вікової групи. На скільки мені відомо, хочуть запустити чемпіонат області. У планах є молодші вікові групи, розглядають також і старші вікові групи, але це трошки проблематичніше. У п’ятницю вже відбудеться старт, знаємо остаточно, для молодших, а по більш старшим дітям чекаємо ще щоб повністю узгодили це на рівні області.

– Чули, що ваші вихованці нещодавно перемогли в турнір у Франції? Розкажіть, як все було?

Поїхало нас шістнадцять дітей у Францію. Французька сторона взяла на себе повністю усі розходи, нам потрібно було тільки оплатити дорогу. Все було на найвищому рівні – харчування, проживання, екскурсії. Діти просто у захваті. І, звісно, ми їхали туди грати у футбол, де показали досить непоганий результат – виграли перше місце на турнірі. Було багато товариських ігор з більш досвідченими суперниками, де теж так непогано діти себе проявили. І в цілому у цей важкий час ця поїздка принесла багато користі для мене як для тренера, а в душі дітей – радості. Звісно задоволення, ці емоції, неможливо було передати.

Показали себе діти з найкращої сторони. Так, моментами десь було дуже важко. Десь вигравали ігри з різницею у один м’яч, десь у нічию зіграли, не проходили легкі виграші. Все було дуже насичено і цікаво.

– Наскільки важлива командна робота? Що б ви відзначили, як найбільш важливі моменти на шляху досягнення результату?

Про це я можу сказати тільки одне, що із цією групою 2007 року народження я вже займаюся восьмий рік. Ця група у мене як їх було 18-ть дітей, так вони наразі і займаються, десь прийшли нові. Стабільність цієї групи і дає такий дуже великий результат для області.

Саме у цих дітей – колосальна працелюбність. Це кожен день важкі тренування, коли ми готуємося до чемпіонатів. Іноді навіть занадто. Але діти показують непоганий результат. Ще раз повторюю, це колосальна робота у футболі, щоб його (результат – ред.) досягти.

– Розкажіть про своїх вихованців? Чи вже є пропозиції для продовження кар’єри?

У нас один хлопчик рік займався у «Динамо» (Київ), потім повернувся. Запрошували (гравців – ред.) у академію в Мукачеві, але діти вирішили, що краще будуть продовжувати кар’єру у Виноградові. Не знаю, чому так обрали. Хоча рівень набагато вищий, бо вони грають у еліт-дівізіоні України.

Після Франції приємно здивувало, що чотирьох дітей з Виноградівської ДЮСШ запросили у «Нім Олімпік». Це друга ліга Франції. В серпні вони будуть туди виїжджати.

– Які плани маєте на новий сезон? Що від нього очікуєте?

Дуже би хотілося, щоб цей сезон був розглянутий для дітей з позитивної точки. Я розумію, що це дуже важко – кругом гудуть сирени, має бути повністю укомплектоване бомбосховище. Але ми мусимо запускати, бо для дітей тренувальний процес це одне, а коли діти грають у офіційні ігри – це зовсім інше. Я сподіваюся що область, і голова Федерації футболу Закарпаття Дуран Іван Петрович, і голова дитячо-юнацької футбольної ліги Качур Василь Ласлович, зроблять все можливе, щоби продовжити цей чемпіонат.

Хочу до речі сказати, що ця вікова група після першого кола закінчення з 10-ти команд дев’ять ігор зіграли, 81 гол забили і нічого не пропустили – це колосальний результат. Такого я в області не пам’ятаю.

А поки виноградівські чемпіони тренуються на шляху до нових футбольних трофеїв, згадаємо їхню переможну поїздку до французького Везенобра у фото.

Автор: Анна-Марія Гецко

This material is also available on languages:Ukrainian