1. Новини Закарпаття

Західні ЗМІ про ситуацію в Україні, Президента Януковича та ЄвроМайдан

02.12.2013 16:16 Архів

Сьогодні провідні світові ЗМІ на перших шпальтах випустили з матеріалами про ситуацію в Україні. Зарубіжні журналісти відзначають, що наша країна зіткнулася з...

Сьогодні провідні світові ЗМІ на перших шпальтах випустили з матеріалами про ситуацію в Україні. Зарубіжні журналісти відзначають, що наша країна зіткнулася з...
Різне: Фото: УНІАНСьогодні провідні світові ЗМІ на перших шпальтах випустили з матеріалами про ситуацію в Україні. Зарубіжні журналісти відзначають, що наша країна зіткнулася з найбільшими народними протестами з часів Помаранчевої революції 2004 року і прогнозують повалення президента Віктора Януковича, зазначає Ліга.net.

«Віктор Янукович, президент України, перебував під дедалі більшим тиском в ніч на неділю, коли сотні тисяч протестувальників вийшли на вулиці Києва з вимогою повалення його уряду, після того, як він кинувся зміцнити відносини з Росією за рахунок ЄС», — пише американська газета The Financial Times.

«Будь-яких підтверджених повідомлень про місцезнаходження Януковича, який повинен був вилетіти в Китай з офіційним візитом у понеділок, не надходило. Український президент перебуває під вогнем через централізацію влади в своїх руках, ув'язнення в тюрму лідера опозиції Юлії Тимошенко і широко поширеної корупції. Його представники не відповіли на прохання про коментарі. Але, говорячи на умовах анонімності, кілька урядових радників визнали, що він може бути повалений», — зазначає видання.

«Поза всяким сумнівом, наступні кілька днів матимуть вирішальне значення, — наводить видання слова Тімоті Еша (Timothy Ash), аналітика Standard Bank. — Мабуть, зараз м'яч на стороні опозиції, і вона буде прагнути використовувати це в своїх інтересах. Янукович стоїть перед вибором або намагатися знову нав'язати контроль за допомогою спецслужб або міліції, або переговорів».

Україна зіткнулася з найбільшими народними протестами з часу Помаранчевої революції 2004 року в неділю, коли сотні тисяч людей вийшли на вулиці з вимогою відставки президента Віктора Януковича, пише британська газета The Guardian.

«Розлючені прийнятим в останню хвилину рішенням України про відхилення від євроінтеграційного курсу на користь більш тісних відносин з Росією, українці кинули виклик забороні суду на протести… — пише видання. — Невдоволення було посилено жорстоким розгоном мирної акції протесту на Майдані Незалежності рано вранці в суботу, коли кілька сотень співробітників загону спеціального призначення розігнали натовп з тисячі людей, що складається в основному із студентів. Вони були останніми з небагатьох, хто не пішов додому після попередніх акцій протесту… Міська влада дещо неправдоподібно стверджувала, що їй необхідно було очистити площу для того, щоб встановити гігантську новорічну ялинку».

«Наступний крок Януковича буде мати ключове значення. За вихідні він критикував насильство, і наполягав на тому, що країна як і раніше на шляху до європейської інтеграції в середньостроковій перспективі», — підкреслює британське видання.

Газета The New York Times описує те, що відбувається в Україні таким чином: «Постійне зростання протестів — і загроза подальшого застосування жорстких заходів — створили вибухонебезпечну ситуацію, яка не показала жодних ознак ослаблення».

«На відміну від протестів 2004 року, які відбувалися навколо установки конкретного лідера, нинішні протести стали причиною зірваних невиправданих сподівань мільйонів українців, які розглядають інтеграцію з Європою в якості кроку щодо усунення розгулу корупції, зміни системи правосуддя і в цілому поліпшення рівня життя», — пише газета.

«Чиновники як із Заходу, так і з Росії, — які протягом декількох тижнів боролися за Україну до раптової відмови Януковича від угоди з ЄС на користь поліпшення відносин з Росією, — схоже, були приголомшені масштабом протестів. Але у них було кілька очевидних важелів, використання яких вплинуло б на ситуацію в країні, що стала об'єктом геополітичної битви в стилі Холодної війни», — пише The Wall Street Journal.

Видання зазначає, що поки неясно, у що виллються протести. «Жорсткість силового придушення протестів загрожує Януковичу вигнанням з західного суспільства і може підірвати його підтримку в Україні. Однак поки немає ніяких ознак, що слабка і роз'єднана політична опозиція зможе виграти від розлюченості народу на уряд», — додає газета.