1. Новини Закарпаття
  2. >
  3. Вся область
  4. > >

Закарпатські форумчани провели ніч у ... бібліотеці

24.07.2013 11:44 Архів

Що може дати бібліотека суспільству сьогодні? Що варто зробити для того, аби читальні залишилися осередком громадського життя? В ході жвавих дискусій,...

<p>Що може дати бібліотека суспільству сьогодні? Що варто зробити для того, аби читальні залишилися осередком громадського життя? В ході жвавих дискусій,...

Що може дати бібліотека суспільству сьогодні? Що варто зробити для того, аби читальні залишилися осередком громадського життя? В ході жвавих дискусій, обговорень відповіді на ці питання шукало більше двохсот бібліотекарів, представників влади, журналістів, громадських активістів з усієї Західної України, пише Христина Горват у матеріалі «БІБЛІОТЕЧНИЙ РЕНЕСАНС І ФАЙНЕ ЗАКАРПАТСЬКЕ ВИНО» в газеті "Новини Закарпаття".


Знання: Бібліотечні інновації для громад: створюємо майбутнє БібліомістУ Львові завершився міжрегіональний ярмарок «Бібліотечні інновації для громад: створюємо майбутнє». Форум був організований програмою «Бібліоміст», Львівською обласною науковою бібліотекою та Інститутом політичних технологій.

Учасники із Закарпаття стали однією з найчисленніших делегацій на форумі. Зокрема до Львова приїхали представники Закарпатської обласної бібліотеки ім. Ф. Потушняка, Свалявської, Іршавської, Виноградівської, Великоберезнянської, Перечинської ЦБС. На бібліотечному ярмарку були представлені і їхні проекти.

Так, делегати з Перечина розповіли про співпрацю з місцевим будинком матері й дитини. Для одиноких матерів, молодих сімей бібліотека організувала скайп-зустрічі з психологами, лікарями.

Знання: Закарпатські форумчани провели ніч у ... бібліотеціВиноградівська ЦБС представила проект розвитку місцевого зеленого туризму. Працівники бібліотеки упродовж року проводили спеціальні курси, шукали необхідну інформацію для усіх бажаючих, висвітлювали актуальні події в місті на своєму сайті. Проект підтримки зеленого туризму представили і учасники зі Сваляви. До речі, закарпатці, презентуючи туристичні проекти, пригощали усіх бажаючих вином.

Можливість контролювати та спостерігати за владою через інтернет продемонстрували форумчани з обласного центру.

Замовити квитки через світову павутину, проконтро­лювати комунальні платежі, навчитися елементарним навичкам роботи на комп’ютері – усі ці послуги надає «Бібліотечна школа-інтернет» Іршавської ЦБС.

Серед найцікавіших ідей на ярмарку запам’яталася зокрема акція «Ніч у… бібліотеці».

Аби зацікавити дітей, автори проекту влаштували їм нічну екскурсію в закладі, прикрасили стелажі паперовими кажанами, підготували містичні історії.

 

«Справжній фурор у відвідувачів викликав граф Дракула, який раптово з’явився з-за книжкової полиці. Він пригостив дітей томатним соком. Ми влаштували ночівлю у читальному залі, — розповіла одна з організаторів форуму — у спальних мішках. Хоча ночівлею це назвати важко, діти довго перешіптувалися, сміялися...

Ще один «нічний» захід пройшов під патронатом польського консульства. Були запрошені відомі польські письменники, художники-ілюстратори, журналісти. І це був не той формат, коли письменника посадовили за стіл, поставили перед ним карафку з водою, а потім пішло-поїхало – «над чим ви зараз працюєте?», «на кого рівняєтеся у літературі?». Ні, польських гостей примусили добре попрацювати. Захід був присвячений польському педагогу Яношу Корчаку. Кожному гостю дали групу дітей. З ними він за кілька годин мав або поставити сценку, присвячену Корчаку, або створити цікаві ілюстрації до його книг, чи написати вірші, відгуки, рецензії разом з дітьми...».

 

Знання: Закарпатські форумчани провели ніч у ... бібліотеціРегіональний представник «Бібліомосту» на Закарпатті Андрій Вишняк зауважив, що участь у програмі допомогла закарпатським бібліотекам підвищити якість послуг у рази. «Бібліоміст» незабаром завершує свою діяльність, але його вплив на українську бібліотечну систему більш ніж відчутний. Програма допомогла сформувати новий погляд на перспективи бібліотечної справи та її роль у суспільстві,—  зазначив громадський активіст.

Христина ГОРВАТ.

Львів—Закарпаття