1. Новини Закарпаття

Як зберегти здоров'я під час епідемії ?

17.01.2014 19:14 Архів

Вірус грипу – один з найбільш шкідливих: щороку ми зустрічаємося з декількома видозміненими штамами, що змушує вчених шукати нові лікарські засоби. Проте існують...

Вірус грипу – один з найбільш шкідливих: щороку ми зустрічаємося з декількома видозміненими штамами, що змушує вчених шукати нові лікарські засоби. Проте існують...
Вірус грипу – один з найбільш шкідливих: щороку ми зустрічаємося з декількома видозміненими штамами, що змушує вчених шукати нові лікарські засоби. Проте існують перевірені часом методи, які можуть допомогти пережити епідемію без втрат для здоров’я. А у випадку, якщо вірусу все ж вдалося пробити броню у вашому імунітеті, обирайте правильну тактику лікування, і ускладнення від грипу не будуть загрожувати вам.

Промивайте ніс

Як відомо, вірус грипу легко передається повітряно-крапельним шляхом. Але ми не можемо просидіти вдома впродовж всього сезону епідемії, щоб повністю ізолювати себе від контактів з хворими. Правильніше буде потурбуватися про свою носоглотку – це форпост на шляху вірусів. Після повернення додому зробіть промивання носових ходів. Найкраще буде скористатися спеціальними спреями, які продаються в аптеці. Якщо у період епідемії вам доводиться тривалий час перебувати в людному місці, кожні три години змащуйте ніздрі зсередини оксоліновою маззю.

Налягайте на вітаміни

Надійним помічником у боротьбі з грипом є правильно підібраний раціон. Додайте до свого щоденного меню лимони, чорну смородину, обліпиху, калину – продукти, багаті на аскорбінову кислоту, і епідемія омине вас (вітамін С, який міститься в натуральних продуктах, має властивість руйнувати вірус грипу). Цибуля, часник і хрін – перевірені часом засоби, теж можуть допомогти вистояти в період епідемії. Дуже корисні каші (гречана, кукурудзяна, перлова): вони виводять з організму слиз і продукти обміну речовин.

Що робити, якщо все-таки захворіли? Правильна тактика

Якщо уникнути інфікування все ж не вдалося, ваше головне завдання – не допустити ускладнень (пневмонії, нефриту, менінгіту тощо). Ніяких трудових подвигів – дотримуйтесь постільного режиму! Викликайте лікаря, адже поставити правильний діагноз може тільки він. На початковому етапі хвороби лікар, як правило, прописує противірусні препарати. Якщо з’явився кашель, можуть знадобитися також муколітичні препарати, що допомагають перевести його в продуктивну форму. Майте на увазі, що антибіотики безсилі перед вірусом грипу – не захоплюйтесь ними.

Підвищена температура під час грипу свідчить про високу опірність організму. При температурі тіла вище 38°С відбувається природне вироблення інтерферону, який не дає вірусам розмножуватися. Тож, якщо ви переносите жар відносно непогано, не поспішайте збивати його сильнодіючими препаратами. Скористайтеся натуральними методами: допоможуть прохолодні компреси чи розтирання тіла слабким розчином яблучного оцту.

Загалом пийте якомога більше трав’яних чаїв – вони сприяють одужанню.

Надія САРАНА,
Газета "Новини Закарпаття"