1. Новини Закарпаття

Як правильно взяти відпустку за свій рахунок на травневі свята

29.04.2014 14:59 Архів

Як вигідніше відпочивати – коментує голова юридичного департаменту Міжнародного кадрового порталу HeadHunter Україна, Анна Воеводіна. Травневі свята для...

Як вигідніше відпочивати – коментує голова юридичного департаменту Міжнародного кадрового порталу HeadHunter Україна, Анна Воеводіна.

Травневі свята для...
Як вигідніше відпочивати – коментує голова юридичного департаменту Міжнародного кадрового порталу HeadHunter Україна, Анна Воеводіна.

Травневі свята для українців завжди були чимось на зразок весняних канікул. У цей період навіть у комунікаціях по роботі ми всі ділимо наше життя на «до» і «після», як у період новорічних свят. «Давайте це питання вже після свят закриємо», — чуємо ми від клієнтів і партнерів у будь-якій розмові. Цього року свята розірвані. В понеділок 5 травня частина співробітників виходить на роботу, щоб якось протягнути 4 дні, а 9 травня знову увірватися у вир відпочинку і веселощів. Багато хто з нас ці 4 дні воліють використовувати як короткої відпустки. Як «вигідніше» відпочити з точки зору трудового законодавства, коментує юридичний департамент Міжнародного кадрового порталу HeadHunter Україна.

«Найкарщий варіант — взяти частину щорічної відпустки строком на 4 (чи скільки кому завгодно) календарних дні з 5 по 8 травня. У цьому випадку, фактично перебуваючи на канікулах цілих 11 днів, співробітник витрачає тільки 4 дні свого законного відпустки. А таких в календарному році згідно з ч.1 ст. 6 Закону «Про відпустки», як мінімум, 24»
— коментує Анна Воеводіна.

Поради: Україна: Як правильно взяти відпустку за свій рахунок на травневі свята

Юрист радить:
«Якщо Ви хочете зберегти ці 4 дні, можна взяти відпустку за свій рахунок. Але це — «дорого». Отримавши зарплату за період, в котрому вам не оплачувались хоча б кілька днів, ви самі переконаєтесь, наскільки «дорого » коштує один ваш робочий день. Не радимо використовувати цей варіант, навіть якщо ви витратили всю свою оплачувану відпустку. В цьому випадку Ви все одно можете взяти відпустку за рахунок роботодавця авансом — в рахунок майбутньої роботи на благо компанії».

Поради: Україна: Як правильно взяти відпустку за свій рахунок на травневі свята

Згідно з даними Дослідницького центру Міжнародного кадрового порталу HeadHunter Україна, практично всім респондентам доводилось вирішувати робочі завдання під час відпустки. Правда, для когось це рідкісний виняток — таке ставалось лише один раз — двічі (10%), але у більшості все ж це звична практика: майже третина відпускників досить часто дистанційно вирішують робочі питання, і така ж кількість займається роботою майже кожну відпустку. Загалом, 95% так чи інакше приділяли робочим питанням час, відведений для відпочинку.

З повагою,
Уляна Ходорівська
Керівник Дослідницького центру hh.ua
HeadHunter – Ми працюємо, щоб ви працювали!
Эл.почта: u.khodorovskaya@hh.ua
Тел: +380 44 230 87 39 Вн.тел: 1-6333
Факс: +380 44 230 87 39
hh.ua