1. Новини Закарпаття
  2. >
  3. Вся область
  4. >
  5. Ужгород

Як підготуватися до зими, щоб рахунки за енергоносії не шокували

06.07.2014 10:49

Як зекономити, якщо енергоносії дорожчають із кожним днем? Електроенергія «стрибнула» в ціні, і хай поки несуттєво, але все ж таки. Відчутніше «вдарить» по...

Поради: 1Як зекономити, якщо енергоносії дорожчають із кожним днем? Електроенергія «стрибнула» в ціні, і хай поки несуттєво, але все ж таки. Відчутніше «вдарить» по населенню подорожчання газу, і це люди відчують із початком опалювального сезону, коли рахунки за блакитне паливо приходитимуть просто фантастичні. З огляду на це, «Закарпатка» починає серію публікацій про те, як підготуватися до опалювального сезону, що ще можна зробити зараз, щоб потім взимку економити.

Із цього номера починаємо розказувати про економію електроенергії. Так, є стандартні правила заощадження, яким нам ще вчитися і вчитися. У Європі ними користуються постійно: це і вимикання світла в кімнатах, і вмикання пральних машинок вночі, коли тариф на електроенергію дешевший, і тому подібне. Всі ці правила є стандартними, їх усі знають, але навчимося їх виконувати ми напевно лише тоді, коли електроенергія буде вартувати, як у Німеччині – 5 грн. за кіловат чи як у Бельгії – в межах 7 гривень. Упаси, Господи, від таких цін, але все ж таки замислитися над економією варто вже тепер…

Отож, якщо говоримо про економію електроенергії, то починати потрібно насамперед із установлення зонних лічильників та використання альтернативних джерел електроенергії. У цій статті розповідаємо про перший варіант.

Так, як повідомив перший заступник генерального директора-директор з енерго­збуту ПАТ «Закарпаттяобленерго» Артем Мартинюк, фізичні та юридичні особи на сьогодні можуть обирати собі тип лічильника – дво- чи тризонний, – який обліковує електроенергію залежно від періоду доби. «Двозонні лічильники обліковують електроенергію за періодами часу: в години нічного мінімального навантаження енергосистеми (з 23-ї і до 7-ї години) коефіцієнт становить 0,7 (тобто, ви платите дешевше на 30%),), а в інші години доби – повний тариф, – розповідає Артем Мартинюк. – Тризонний лічильник працює так: 1,5 тарифу обліковується в години максимального навантаження енергосистеми (з 8-ї до 11-ї години і з 20-ї до 22-ї), повний тариф – у напівпіковий період (з 7-ї до 8-ї години, з 11-ї до 20-ї години, з 22-ї до 23-ї години), а 0,4 тарифу (40%) – в години нічного мінімального навантаження енергосистеми (з 23-ї до 7-ї години)».

Диференційні лічильники рекомендується встановлювати тим абонентам, які мають можливість переводити споживання енергозатратних приладів на нічний період доби (особливо це стосується мешканців приватних будинків). Енергетики стверджують, що завдяки таким приладам обліку люди можуть частково зекономити на оплаті за світло. З власного досвіду можу сказати, що насправді це дуже вигідно: приміром, маючи двозонний лічильник, я програмую вмикання посудомийної машини на 23-тю годину, пральну – під ранок (щоб, прокинувшись, тільки розвісити випрану білизну). Кому треба поливати городи чи газони – так само можуть спроектувати системи автополиву на ввімкнення тільки в економний період доби. Особливо вигідним в опалювальний період може стати нічний обігрів житла електроенергією…

З мінусів такого способу економії електроенергії можна назвати тільки те, що зонний лічильник недешевий, але все ж на перспективу дуже вигідний. Особ­ливо, якщо встановлювати його одразу при зведенні будинку чи об’єкта.

Артем Мартинюк додає, що для встановлення дво- чи тризонного лічильника потрібно звернутися до ПАТ «Закарпаттяобленерго» для отримання організаційно-технічних заходів, які передбачають переукладання договору про користування електричною енергією, відповідні вимоги до програмування диференційного електролічильника тощо.

З приводу всіх цих питань можна звернутися до Сервісного центру ПАТ «Закарпаттяобленерго», що розташований у с. Оноківці Ужгородського району. Також консультації можна отримати в Кол-центрі, звернувшись на багатоканальний номер 0-800-50-16-20 зі стаціо­нарних та мобільних телефонів на території України (дзвінки безкоштовні). Крім того, до Кол-центру можна звернутися за міським номером в Ужгороді (0312) 61-94-94, у цьому випадку дзвінки оплачуються згідно з діючими тарифами міського чи міжміського зв’язку.

Кароліна ШІРІНОВА, Закарпатська правда