1. Новини Закарпаття
  2. >
  3. Вся область
  4. > >

В УжНУ урочисто запустили маятник Фуко

18.09.2013 15:13 Архів

У середу, 18 вересня, у фойє головного корпусу Ужгородського національного університету відбулося урочисте відкриття унікального маятника Фуко, який демонструє...

У середу, 18 вересня, у фойє головного корпусу Ужгородського національного університету відбулося урочисте відкриття унікального маятника Фуко, який демонструє...
Знання: 1У середу, 18 вересня, у фойє головного корпусу Ужгородського національного університету відбулося урочисте відкриття унікального маятника Фуко, який демонструє добове обертання Землі навколо своєї осі. Особливістю пристрою, встановленого в УжНУ, є те, що цей маятник є лише у нас, у Харкові та Києві.

Маятник було встановлено за допомогою співпраці із Мішкольським університетом (Угорщина). Крім того, особливим він є ще й тим, що діє безперервно, механічно, а не запускається на основі якихось апаратів, як це зроблено у багатьох інших навчальних закладах, де також встановлено маятник Фуко. Запустив маятник голова обласної державної адміністрації Олександр Ледида, разом із ректором УжНУ Федором Ващуком та проректором із науково-педагогічної та виховної роботи УжНУ Федором Шандором.

Знання: 2Відкриття маятника зробили саме сьогодні, аби приурочити його до 194-ї річниці із дня народження Леона Фуко, французького фізика і астронома. За допомогою маятника (який згодом отримав назву на його честь) він наочно показав у 1851 році добове обертання Землі навколо осі, відкрив вихрові струми (струми Фуко), винайшов і побудував фотометр, гіроскоп та інші прилади. Згідно із законом збереження моменту імпульсу коливання маятника відбуваються зі збереженням площини коливання. Водночас внаслідок обертання Землі, орієнтація цієї площини відносно приміщення змінюється, у чому можна переконатися, спостерігаючи за маятником протягом певного часу.

Знання: 3

Ірина Левіна, Нове Закарпаття