1. Новини Закарпаття

В українських банках можуть видати долари з поміткою "хабар" - ЗМІ

09.09.2013 11:12 Архів

В Україні деякі банки продають населенню мічені і зношені долари, якими потім не можна розплатитися, пише "
В Україні деякі банки продають населенню мічені і зношені долари, якими потім не можна розплатитися, пише "<a href=
Знання: ДоларВ Україні деякі банки продають населенню мічені і зношені долари, якими потім не можна розплатитися, пише "
Сегодня".

«Ми з колегою купували в Конотопі б/у автомобіль. Зняли в банку $ 5 тис. Продавець попросив, щоб при ньому в банку перевірили гроші на справжність, — повідомив сумчанин Володимир Кєц. — Ми, упевнені в доларах, заплатили 50 грн за перевірку, але який був шок, коли касир заявила і показала, що 10 купюр, тобто $ 1 тис., — мічені. При просвічуванні на них було видно слово „Хабар“. Продавець авто підняв шум: мовляв, ми його хочемо кинути, — ми стали йому пояснювати, що самі постраждалі. Коли приїхали у відділення банку, де брали ці гроші, нам без проблем їх обміняли на інші. Машину ми купили, але шок пережили величезний».

«А я в банку зняв з валютного рахунку $ 18 тис. по $ 100 і поїхав з ними на Чернігівщину, — розповів киянин Ігор. — Так вийшло, що в кишені були лише 11 грн, тому частину доларів планував обміняти на гривні, щоб повернутися додому. Коли ж на Чернігівщині зайшов у відділення банку, то їхній касир, перевіривши гроші, заявила, що на 3 купюрах, тобто на $ 300 навколо портрета Франкліна якісь мітки. Питаю: „Гроші фальшиві?“ Вона мені відповідає: „Справжні, але з якимись позначками, наш банк такі не приймає“. Я пішов в інше відділення, потім ще два. У всіх міняти гроші відмовилися. Я подзвонив в колл-центр банку, влаштував скандал, що через них у мене зривається важлива покупка, а в кишені лише 11 грн, на які треба доїхати до столиці. Після чого мені сказали, що чекають з чеком в будь-який для мене зручний час у тому відділенні, де я знімав гроші. Все-таки діставшись до столиці, я прийшов у відділення, і мені дали інші $ 300».

Юрист Олексій Святогор повідомив, що знає ще про мінімум три подібні випадки, які нещодавно відбулися, а ось банкіри заявляють, що клієнти можуть спокійно подавати до суду.

Водночас, в міліції припускають, що мічені купюри потрапили в банк через хабарників: «Гроші, очевидно, належали хабарнику, він утік від міліції, через своїх знайомих у банку легалізував їх, обмінявши на звичайні».

«До речі, у тих, хто бере хабарі зі стажем є „свої“ касири, куди вони за заниженою вартістю збувають мічені купюри», — додав Святогор.

ТСН