1. Новини Закарпаття
  2. >
  3. Вся область
  4. > >

Ужгородщина може похвалитися найбільшою на Західній Україні електростанцією

19.07.2013 13:57 Архів

Майже 43 тисячі блоків сонячних батарей на 23-х гектарах – електростанція в Ірляві, що на Ужгородщині, є найбільшою на Західній Україні. Електроенергії, що...

<p>Майже 43 тисячі блоків сонячних батарей на 23-х гектарах – електростанція в Ірляві, що на Ужгородщині, є найбільшою на Західній Україні. Електроенергії, що...

Майже 43 тисячі блоків сонячних батарей на 23-х гектарах – електростанція в Ірляві, що на Ужгородщині, є найбільшою на Західній Україні. Електроенергії, що виробляється тут, достатньо, аби забезпечити цілий Великоберезнянський район або 10% від потреб Ужгорода та Ужгородщини.  Річна потужність цієї електростанції –10,09 Мвт, тут видобувають 9,6 кіловат за годину.


Схема роботи така: з’єднані між собою полікристалічні модулі (сонячні батареї) збирають сонячну енергію, за допомогою чотирьох інверторних підстанцій постійний струм перетворюється в перемінний, потім через  трансформаторну станцію подається в загальну мережу, – пише газета «Закарпатська правда».  

Різне: Ужгородщина може похвалитися найбільшою на Західній Україні електростанцією«Всі модулі мають спеціальний захист, тому ні град, ні сніг, ні якісь механічні пошкодження їм не страшні, – розповів інвестор проекту Богдан АНДРІЇВ. – Батареї розташовані під тридцятиградусним кутом до землі на такій відстані одна від одної, щоб за будь-якої погоди й пори року на них не потрапляла тінь. А ще вони самоочищуються, тому з персоналу на території електростанції у нас працюють тільки охоронці». За його словами, ідея вкласти гроші в альтернативну енергетику виникла під час поїздок Європою. Важливо й те, що сонячні електростанції є абсолютно безпечними для довкілля – нема жодних вуглекислотних та інших токсичних викидів. «Термін сонячного освітлення в нас становить 2 тисячі годин щорічно, а річний енергетичний потенціал сонячної енергетики – 140 тис. тонн умовного палива. Одним зі стимулюючих факторів став і так званий «зелений тариф», котрий діє і в нашій державі. Він спрямований на підтримку таких інвестиційних проектів – держава гарантує підключення до мережі, довготривалий контракт за закупівлю виробленої енергії та надбавку до її вартості.», – зазначив Богдан Андріїв.

Збудували сонячну електростанцію за італійською технологією з китайського матеріалу за досить стислий строк  – 6 місяців. Інженер із Італії Сільвіо МАТТА, який особисто прибув на відкриття об’єкту, розповів: «Закарпаття – перспективний регіон для будівництва таких станцій, адже тут є багато вільного місця та сонця. Італія ж за кількістю сонячних електростанцій є  лідером у Європі. Це абсолютно дешева та екологічно чиста електроенергія без відходів. Чи буде галузь розвиватися у вас – залежить від підтримки місцевої влади». 

Різне: Ужгородщина може похвалитися найбільшою на Західній Україні електростанцієюБудівництво Ірлявської електростанції не просто допоможе забезпечити край власною енергією, а й стане в пригоді місцевій громаді. «Дуже радий, що такий потужний об’єкт збудований саме в Ірляві, – повідомив сільський голова Василь ЧОРНАК. – На цій території були суцільні чагарники, а тепер – сонячна станція. Село матиме робочі місця, а ще інвестори допоможуть з ремонтом клубу, зроблять дорогу, аби селяни могли доїжджати до своїх полів та виноградників». Між іншим, таким чином інвестори та місцева влада виконують соціальні ініціативи Президента по розвитку села. 

 

Заголовок