1. Новини Закарпаття
  2. >
  3. Вся область
  4. > >

Ужгород матиме перший в західній Україні мобільний планетарій

17.11.2013 14:03 Архів

Днями під час зустрічі представників Ужгородського національного університету з румунськими колегами з Марамуреського повіту було досягнуто домовленостей про...

Днями під час зустрічі представників Ужгородського національного університету з румунськими колегами з Марамуреського повіту було досягнуто домовленостей про...
Знання: 1Днями під час зустрічі представників Ужгородського національного університету з румунськими колегами з Марамуреського повіту було досягнуто домовленостей про відкриття в Ужгороді першого в Західній Україні мобільного планетарію.

За задумом, цей проект має сприяти розвитку туристичного та економічного потенціалу в прикордонних регіонах повіту Марамуреш і Закарпатської області, а також залученню студентів до планетарних показів усередині і ззовні пунктів астрономічних спостережень, організації освітніх заходів у мультимедійному форматі (через онлайн-конференції та презентації).

Важливо те, що новий планетарій буде не просто привабливим об’єктом для туристів, а й допоможе вивчати зоряне небо.
«Хай небо буде тут і штучним, але одночасно за ним зможуть спостерігати кілька десятків осіб», — розповідає керівник Центру космічних досліджень УжНУ Віталій Єпішев.

Для підвищення інтере­су студентів до астрономії буде використане цифрове середовище, серед якого і багатомовний веб-сайт, блог проекту та програмні аплікації для Android та смартфонів.

Планують також підготувати навчальний посібник для студентів та школярів «Книга зоряного читання», який буде видано трьома мовами.

Партнерами в цьому проекті, інформує медіа-центр УжНУ, стануть музей мінералогії – планетарій Бая-Маре з Румунії та Міжнародна асоціація інституцій регіонального розвитку «МАІРР» з України.

Анастасія НОЖКА, газета «Новини Закарпаття»