1. Новини Закарпаття
  2. >
  3. Вся область
  4. > >

Українські та словацькі дипломи стали рівноцінними

14.04.2014 18:38 Архів

Міністр освіти, науки, досліджень та спорту СР Душан Чаплович та міністр освіти і науки України Сергій Квіт підписали Угоду між Урядом Словацької Республіки та...

Міністр освіти, науки, досліджень та спорту СР Душан Чаплович та міністр освіти і науки України Сергій Квіт підписали Угоду між Урядом Словацької Республіки та...
Знання: 1Міністр освіти, науки, досліджень та спорту СР Душан Чаплович та міністр освіти і науки України Сергій Квіт підписали Угоду між Урядом Словацької Республіки та Кабінетом міністрів України про взаємне академічне визнання документів про освіту, виданих в Україні та Словаччині.

Метою угоди є розвиток співпраці між країнами у сфері освіти, науки, досліджень та сприяння науковому обміну. Міністри дійшли згоди що стосується значимості міжвідомчої взаємодії та наголосили на вагомості взаємного співробітництва між словацькими та українськими вишами.

Рівнозначними будуть вважатися документи про освіту, екзамени, заліки, період навчання, а також професійна практика.

Найбільша зміна, однак, стосується українських дипломів, які визнаватимуть еквівалентними словацьким. «Досі для визнання диплому потрібно було складати іспит, після того, як угода набуде чинності це зобов’язання зникне» — зазначив речник міністерства Міхал Калиняк.

Студентам угода дозволить безперешкодно продовжувати навчання у сусідній країні. Міністерство освіти передбачає, що вона набуде чинності протягом трьох місяців, адже наразі ще вирішуються деякі адміністративно-технічні питання.

Угода між Словаччиною та Україною буде чинною для нерегульованих професій, а саме для тих, для яких не потрібно здійснювати кваліфікаційні перевірки, передбачені відповідним законодавством.

Нагадаємо, що Ужгородський національний університет активно співпрацює з вишами Словацької Республіки. Зокрема мова йде про підписання договорів з університетом ім. Я.А. Коменського у Братиславі, співпрацю з Пряшівським університетом, а також про програму подвійних дипломів для студентів Інституту міжнародних відносин. Тож ця угода відкриває нові можливості для студентів нашого краю.