1. Новини Закарпаття
  2. >
  3. Вся область
  4. > >

У виноградівських садах справжнє нашестя кліщів

13.07.2013 10:45 Архів

Кліматичні умови, температура, опади, вологість, тривалість сонячного дня в місцевості, – всі ці фактори є дуже важливими для вирощування здорового та рясного...

<p>Кліматичні умови, температура, опади, вологість, тривалість сонячного дня в місцевості, – всі ці фактори є дуже важливими для вирощування здорового та рясного...

Поради: 1Кліматичні умови, температура, опади, вологість, тривалість сонячного дня в місцевості, – всі ці фактори є дуже важливими для вирощування здорового та рясного винограду. Екстремальний клімат (гарячий чи холодний) може зробити згубний вплив на врожай. Тепло і сонце обов'язково необхідні для його дозрівання.

Проте, навіть прямі промені пекучого сонця можуть нанести духмяним гронам непоправної шкоди. То як вберегти зелену лозу від сонячних опіків, шкідників та хвороб? Практичні поради для виноградарів-початківців, ґрунтуючись на власному досвіді, надала знаний у районі садівник-виноградар Наталія Мартишинець-Бабота.

 

 МІДНИЙ КУПОРОС – ПАНАЦЕЯ ВІД БАГАТЬОХ ХВОРОБ

– Після дощу настала спека – сприятливі умови для розвитку мільдью (ознаки хвороби: на листках з’являються жовті маслянисті плями, гроно коричневіє, засихає, осипається). Навіть у мене це захворювання повністю знищило один сорт винограду. Вилікувати мільдью можна будь-якими мідними препаратами: Чемпіон, Блу бордо, Купроксат, мідний купорос, хлор окис міді та інші, – розповідає Наталія Дмитрівна. – Суха спекотна погода ідеальна для оїдіуму.

Він не зашкоджує лозі та листю, проте знищує ягоди – вони завмирають у рості і залишаються кислими із сіруватим нальотом або зернятко тріскає зверху вниз. Тут слід обприскувати або системними препаратами, або ж екологічно чистою колоїдною сіркою. Використовують її лише при температурному режимі 20-30 градусів вище позначки 0. Також колоїдна сірка вбиває всі види гнилі. Антракноз настільки пошкоджує листя винограду, що воно виглядає як після граду – деформованої форми і все в ямках, а на плодах з’являються чорні цяточки. Поширена в нас і чорна плямистість лози. Виникає вона там, де сильно загущений виноград. Вражає це захворювання навіть Ізабеллу. Чорні, мов сажа, плями, можуть повністю знищити лозу. Ефективними у боротьбі з цими недугами є мідні препарати.

Не варто занадто захоплюватися мідним купоросом. У невеликій кількості це – мікроелемент, необхідний для винограду. А якщо у великій кількості – земля стає важкою, і шкідливі речовини потрапляють у ягоди і наносять шкоду організму людини. Обприскувати виноград мідним купоросом рекомендую один рази ранньою весною. далі варто застосувати похідні від нього препарати, які, за хімічним складом, самі розкладаються в ґрунті.

НА ВИНОГРАДНИКАХ – НАШЕСТЯ КЛІЩІВ

Поради: 2Цього року спостерігаю справжнє нашестя кліщів різних видів. Є павутинний кліщ і зудень. Павутинний утворює на молодих листочках винограду білі цяточки: він висмоктує сік, через що не утворюється хлорофіл, а коли листочків замало – висмоктує сік із молодої лози. Особисто я використовую біологічний препарат системної дії Масай, він навіть не шкідливий для бджіл і не лише вбиває шкідників, а й захищає від подальшої їх появи. Коли кліщів небагато, їх може знищити і колоїдна сітка.

Тепер починає володарювати філоксера. Аби її позбутися, треба використовувати тонни отрути. Виникає питання: для чого себе труїти? Листова форма філоксери вражає не весь виноград, а лише окремі сорти. Філоксера – це маленький метелик, який саме у винограді відкладає личинки. Самка за 1 місяць може 7-8 разів надати потомство. Остання генерація йде в землю, де вражає кореневу систему, з’їдає її і лоза гине. Тож при перших ознаках ураження філоксери раджу негайно зривати пошкоджені листочки. А ще раджу висаджувати щеплений виноград, який філоксера не полюбляє.

Препарати є контактні та системні. Останні я не дужу полюбляю застосовувати, позаяк вони винограду як кортикостероїди для людини – впливають на генетику, на ДНК лози. Використовую їх лише 1-2 рази на рік – до цвітіння і після. Бо якщо хворий виноград зацвіте, він настільки чутливий, що скине квітки.

ГРОНА СМАЖАТЬСЯ НА ПЕКУЧОМУ СОНЦІ

Не менш шкідливими для винограду є сонячні опіки. Зелені, ще не доспілі грона просто смажаться на пекучому сонці. І це не дивно, адже температура повітря на горі нещодавно сягнула позначки + 56 градусів Цельсія. Торік було і 70 (!). Боротьба з опіками листя і ягід передбачає використання різних агротехнічних прийомів. Наприклад, застосування різних формувань виноградних кущів, при яких грона або віддалені від землі, або добре захищені листям. Аби врятувати ягоди від сонячних опіків, я не видаляю листя навколо грона на тих кущах, які повністю перебувають під прямими сонячними променями. Також із східного боку винограду я обрізаю пасемки, а із західного – залишаю, щоб затіняли грона, захищаючи їх від опіків. Важливу роль ці паростки відіграють і у врожайності винограду, адже саме з них я збираю другий урожай, проте грона трошки менші.

Використовую на своїй ділянці захисно-затіняючу зелену сітку.

Є й інші методи. Так, до прикладу, шпалери я розкладаю в Е-подібній формі, відтак формую напрямок росту лази і вона само створює затіняюче шатро, котре рятує грона від сонячних опіків та граду. Проте це задоволення не з дешевих: один стовп коштує 120-150 грн., а ставити їх треба через кожні 2,5 метри. Тож такий виноград на лугоші радує не лише чудовим виглядом, а й, позаяк знаходиться далеко від землі, то не заражається хворобами. Варто зазначити, що виноград на лугоші я обприскую всього три рази за сезон, а той, що на шпалерах – 8-10 раз.

Зараз поласувати солодкими плодами полюблять оси, джмелі і навіть Божі корівки. Тож на окремі сорти, такі, приміром, як Перлина Сабо, я надіваю мішечки із сіточки.

ХВОРІЮТЬ І ФРУКТОВІ ДЕРЕВА

За словами Наталії Баботи, цей рік є дуже неординарним для садівництва. «Такої неймовірно величезної кількості шкідників, – каже вона, – я ще в житті не бачила. Цілі гілки дубів, диких черешень, кленів огорнув своїм павутинням американський метелик. Гусениці цього шкідника їсть лише зозуля».

– Абрикоси зацвіли пишним цвітом… і ось – мороз 11 градусів Цельсію. Я сподівалася на те, що хоч частина врожаю залишиться. Та де там: вимерзли майже всі жіночі квітки, – продовжує свою розповідь Наталія Дмитрівна. – А от осипання слив я не знаю чим пояснити. Це якесь надприродне явище. Водночас яблуні ще ніколи не були настільки рясними. Доводиться частково обривати ще недоспілі плоди, бо дерево не витримує такого навантаження. Із двох дерев зірвали 8 відер плодів. По три яблука зростаються, на китиці рясніють по 8 маленьких плодів. Груші цього року радують врожаєм та, водночас, засмучують недугом – їх вражає бактеріальний опік.

Це надзвичайно шкодочинна бактеріальна хвороба плодових культур. Прийшла до нас вона з Азії і найактивнішою стає саме в липні… Опік плодових уражує квіти, листки, пагони, гілки, стовбур, корінь, плоди. Шкодочинність хвороби виражається в ослабленні дерев, втраті товарної якості плодів та зниженні врожайності, а за сприятливих умов для розвитку хвороби – у повній загибелі рослин. «Захоплює» переважно айву, молоді груші і яблуні. Дерева віком до 10-ти років з’їдає повністю.

Поради: 3Бактеріальні опіки дерев викликають ті ж самі бактерії, що і пневмонію у людей. Тому вилікувати цей недуг під силу лише антибіотикам (пеніцилін, стрептоміцин, тетрациклін). Свої дерева я врятувала, два рази обробивши їх антибіотиками. На жаль, багато цьогоріч і тлі. Залишати її не можна в жодному разі, оскільки це страшна хвороба, яка надзвичайно сильно ослаблює дерево. Тому треба або зрізати уражені гілки, обож системно обприскувати хімічними препарати. Помітити тлю неважко, адже довкола неї завжди рояться мухи, оси, бджоли. Облюбувала наші дерева і щитівка. Оскільки лікуванню інсектицидами вона не піддавалася, я пішла на радикальні міри – на місце ураження щитівкою виливаю 60-70-градусний окріп.

Досвідчений садівник-виноградар стверджує, що не лише наша Чорна гора, а й все Закарпаття є надзвичайно сприятливим для вирощування хурми. Її саджанці важко приживаються, проте потім чудово почуваються на наших землях і радують гарним врожаєм. Єдине – їх треба садити хоча б по 2-3 дерева, аби перезапилилися одне від одного. До того ж обробляти її треба, як і грушу, два рази антибіотиками.

Наталія КОБАЛЬ, Новини Виноградівщини