1. Новини Закарпаття

Трав`яні літні чаї - що можна вже заготовлювати...

21.06.2014 11:09 Архів

Саме у середині літа відбувається збір багатьох цілющих трав, які не тільки смакують у вигляді вишуканого чаю, але й можуть стати в нагоді при багатьох недугах....

Саме у середині літа відбувається збір багатьох цілющих трав, які не тільки смакують у вигляді вишуканого чаю, але й можуть стати в нагоді при багатьох недугах....
Поради: 1Саме у середині літа відбувається збір багатьох цілющих трав, які не тільки смакують у вигляді вишуканого чаю, але й можуть стати в нагоді при багатьох недугах. Зокрема, у цей час травники запасаються м’ятою, листям деревію, липовим цвітом тощо.

Найпопулярнішим серед трав’янистих чаїв закарпатців є м’ятний. М’ята довголиста – багаторічна рослина, яка росте в дикому виді на доволі обширній території: в Європі, Малій Азії. Це пряно-ароматична рослина, відома і вживана людиною ще до нашої ери. Ботаніки виділяють дуже багато видів цієї рослини, повязують родову назву Mentha з іменем німфи Мінти.

Ще у Древній Греції і Римі м’ята користувалась повагою. Вона покращувала повітря житлових приміщень, тому нею натирали підлогу. М’ятною водою мили руки. Вона освіжала розум, тому знатні люди, вчені носили вінки із м’яти на голові. На Русі традиційно м’яту заварювали і пили при серцевих хворобах, при нервових розладах, упадках сил.

Як у древній, так і в середньовічній медичній літературі, м’яту вважали лікарською рослиною. Її рекомендували при головних болях, внутрішніх кровотечах, як заспокійливий засіб, для зміцнення шлунку, покращення травлення, для збудження апетиту, зняття гикавки тощо.

М’ята – рослинка, що має чотиригранні стебла, висотою до 80-100 см, на кінчиках яких дрібні червонясто-фіолетові квітки правильної форми, зібрані у колосоподібні суцвіття. Листки її продовгуваті, великі, довжиною можуть сягати до 8 см, шириною -близко 3 см, із загостреною верхівкою, темно-зеленого кольору. Уся рослинка має приємний запах. Цвіте м’ята на Закарпатті якраз у цей період – кінець червня — вересень.

Заготовляють м’яту в липні, у фазі її масового цвітіння. Роблять це у першій половині дня, у період найбільшого накопичення олії. Якщо м’яти велика кількість, її скошують жниваркою, якщо небагато -зрізають ножем так, щоб не пошкодити коріння. Перед сушінням видаляють побурілі частини. Досушують сировину в сушарках або на горищі. Головне, щоб на неї не потрапляло сонце. Дуже цінною вважається м’ятна олія, яку одержують із листя та стебелів рослини.

М’ята – незамінний заспокійливий засіб, який м’яко діє на центральну нервову систему та серце. Чудово допомагає при безсонні. Особливо якщо випити теплий м’ятний чай з квітковим медом. Водяний настій, спиртова настойка та збір із м’яти – відмінний засіб для поліпшення травлення, при нудоті, як жовчогінний препарат. Чай з м’яти сміливо можна назвати одним із кращих засобів проти нудоти і печії. М’ятна олія входить до складу ароматизованої води, м’ятної настойки, зубних паст і порошків для полоскань. Вміст ментолу у м’яті сягає до 60-70%. Ментол зовнішньо застосовується при невралгічних болях, мігрені, бронхіті, нежиті, всередину — при стенокардії. Крім того, він входить до складу комплексних серцево-судинних препаратів, до прикладу, валідолу.

Кілька століть тому жінки використовували відвар м’яти як найефективніший засіб для відновлення шкіри. Від вимивання м’ятним відваром шкіра набувала матового відтінку, а зморшки розгладжувалися. Якщо ж попарити ноги у теплій воді, настояній на м’яті, то відразу проходять утома, набряки.

У домашній кулінарії м’яту додають у салати, овочеві супи, бульйони, а також у солянки. Використовують для ароматизації других страв із м’яса, риби. Кладуть у смажені страви, вироби із тіста (російські пиріжки, пряники, узбецькі перепічки).

Для краси та апетиту травники заготовляти цілющий деревій. Це багаторічна рослина із сімейства складноцвітих. Стебла прямі, гіллясті в суцвітті, висотою 30-70 сантиметрів. Листя темно-зелене ланцетоподібне, з численними часточками. Квітки в дрібних кошиках, білі, іноді рожеві, зібрані на верхівці стебла в складні щиткоподібні суцвіття. Квітне деревій з червня по жовтень.

Росте по всій території України, особливо на сухих лугах, трав’янистих місцях і схилах. Часто можна його зустріти і при дорозі, і на власному подвір’ї.

Заготовляються всі частини рослини — трава, листя, квітки. У траві з квітами містяться алкалоїд ахилєїн, ефірне масло, фітонциди, органічні кислоти, мінеральні солі, смоли, каротин, вітаміни С і D, гіркі, дубильні й інші речовини.

Впродовж багатьох століть деревій використовувався як ефективний кровоспинний і ранозагоювальний засіб. У народній медицині він є теж дуже популярним засобом. Його вживають всередину при розладах травлення, спазмах шлунку і кишечника, хлорозі (блідій немочі), рясних менструаціях, істерії, нічному нетриманні сечі, проносах, проти білей, нічних полюцій, при безсонні, нирковокам’яній хворобі.

Для омолодження і бадьорості Вам знадобиться липа – одне з найпоширеніших листяних дерев в помірних широтах. Цього року на більшості територій Закарпаття липа зацвіла на місяць раніше, ніж минулоріч. Віддавна ця рослина славилася своїм корисними властивостями і використовувалося багатьма народами як потужний і ефективний цілющий засіб. Користь липи для здоров’я людини настільки сильна, що навіть сьогодні, на розквіті фармацевтичної промисловості, липа застосовується для лікування самих різних захворювань.

Кора, бруньки, приквітки і суцвіття липи служать цінною лікарською сировиною. У кольорах і листі дерева знаходяться вітамін С, глюкоза, біофлавоноїди, каротин, фітонциди, мікроелементи, білок, танін. Ефірна олія, що міститься в квітках липи, швидко поширюється по повітрю, впливаючи заспокійливим чином на нервову систему. Саме тому прогулянки по липових алеях приносять велику користь здоров’ю людини. Але якнайповніше розкривається користь липи в чаї, відварах і настоях з квіток.

Мабуть, одним з найкращих для використання в лазні являється віник з липових гілочок. Якщо Ви захворіли, тоді з простудою допоможе впоратися липовий цвіт, а також мед. Липовий цвіт – відмінний спазмолітичний, потогінний натуральний засіб. Воно ж допомагає при проблемах з сечовим міхуром і нирках. При складній ангіні, затяжному бронхіті використовуйте настої квіток і кори липи. Липовий настій має потужну відхаркувальну дію і здатний позбавити від хронічного кашлю. Крім того, цей засіб використовують для полегшення стану людини, що страждає на ракове захворювання.

Липовий чай також є справжнім омолоджуючим засобом. Треба лише вранці умиватися настоєм з липи, і Ваша шкіра упродовж багатьох років не втратить природної пружності і бархатистості.

Звичайно, м’ята, деревій і липа – лише якась маленька частка того, що дарує нам літо, і їх властивості таки слід використовуати – на те вони нам дані.

Зелене Закарпаття