1. Новини Закарпаття

Технології, що дають змогу заробляти на протестах

15.12.2013 19:27 Архів

Для одних скупчення людей у центрі — ідейний протест, для інших — бізнес, пише proIT .

Для одних скупчення людей у центрі — ідейний протест, для інших — бізнес, пише <a href=proIT . " />
Техніка / Авто: 1Для одних скупчення людей у центрі — ідейний протест, для інших — бізнес, пише proIT .

Тривала концентрація протестувальників у центрі міста — особлива «цільова аудиторія» для всіляких бізнесів. Крім очевидного заробітку на базових потребах протестувальників (їжа, мобільний зв´язок, теплі речі), можливість поживитися відкрилася і для особливої ​​групи шахраїв.

Оператори зв´язку


Цілком логічно, що для операторів мобільного зв´язку величезне зібрання людей в умовах небезпеки — чудова абонбаза, яка телефонує частіше звичайного. «Останнім часом у центрі столиці та інших великих містах України ми відзначаємо значне зростання трафіку і збільшення навантаження на нашу мережу. Наприклад, 30 листопада — 1 грудня сплеск користувацької активності привів до підвищення навантаження на мережу life:) в 2,5-3 рази», — кажуть у прес -службі оператора life:).

ЧИТАЙТЕ НА ГОЛОСІ КАРПАТ: Бізнес на Євромайдані: хто, що і за скільки?

Навантаження на мережу Київстар також зросло. «1 і 8 грудня 2013 року в центрі Києва трафік у години найбільшого навантаження збільшувався більше ніж удвічі порівняно зі звичайними днями», — говорить Михайло Шуранов, директор з корпоративних зв´язків «Київстару».

У прес-службі МТС також підтверджують помітне зростання споживання телеком-послуг: «На базових станціях у межах Майдану та Хрещатика за останній тиждень трафік зріс у середньому на 30% (ми брали період 3-10 грудня). Цей трафік і навантаження можна порівняти з ситуацією під час проведення Євро-2012 у минулому році, коли на Хрещатику були організовані фан-зони».

Середня виручка з одного абонента (ARPU) В Україні відома — близько 40 грн. Якщо грубо припустити, що на Євромайдані постійно перебуває, як мінімум, 10 тис. людей, і кожен із них дзвонить, як мінімум, удвічі більше звичайного, то за місяць протестних акцій тільки постійний контингент Майдану принесе операторам сумарно 800 тис. грн. Плюс — їхні родичі та багатотисячні збори мітингуарів по вихідних днях, що неможливо достовірно підрахувати. Очевидно, що кілька додаткових мільйонів гривень у грудні операторам зв´язку гарантовані.

Однак чи отримають абоненти Євромайдану стабільний зв´язок — зовсім не факт. Мобільні мережі в центрі столиці цілком здатні витримати масовий наплив абонентів. Це один із довгострокових «бенефітів» чемпіонату Євро-2012, до якого оператори зв´язку ґрунтовно підготувалися ще 2 роки тому. І все ж, неможливість додзвонитися з Євромайдану — масове явище, від якого страждають абоненти всіх операторів.

Як повідомило редакції «proIT» джерело в одному з великих операторів зв´язку, «ми можемо гарантувати роботу мережі в центрі Києва, але те, що відбувається у відкритому ефірі — поза зоною нашого впливу». Тим самим оператори побічно визнають, що практика «глушіння», як мінімум, має місце.

Google


Банерна система AdSense, керована пошукачем Google, стала мимовільним бенефіціаром інформаційної війни проти Євромайдану. Творці підробленої провладної «Укрправди» і сайту vlаstі.nеt перекупили ставки AdSense, домагаючись того, щоб банери-страшилки, провідні на ці два агітаційних сайти, крутилися повсюдно. Крім мимовільного бенефіціара у цієї витівки є і невільні жертви — всі інші рекламодавці України. Адже вартість кліка в перших числах грудня підскочила вдвічі.

Онлайн-продавці


Популярний хештег Євромайдан використовується не тільки для повідомлень з місця подій, а й для банальних комерційних оголошень. Як тільки в 20 числах листопада до центральної площі столиці почали стікатися перші студенти, на всіляких онлайн-майданчиках з´явилися шарфи і шапки з впізнаваною євросимволікою, помічені тегом Євромайдан.

Техніка / Авто: 2

Крім цього, до Хрещатика підтягнулось кілька пересувних кав´ярень. Примітно, що в останні дні кав´ярні на колесах також підтягуються до Маріїнського парку і станції метро «Арсенальна» — учасники «антимайдану» мерзнуть і голодують не менше за своїх опонентів.

Після силового розгону 30 листопада асортимент «тематичної продукції» зазнав змін — пропонуються респіратори, каски, «черепахи» та інші захисні аксесуари. Крім цього хештегом Євромайдан стали позначатися оголошення про продаж action-камер, які надягають на голову.

Шахраї


Серед інших способів заробітку Євромайдан приніс в Україну так званий «японський шантаж» — вид шахрайства з соцмереж, який раніше у нас не практикувався. Суть його в тому, що родичам протестуючих на Майдані — як правило, людям похилого віку — дзвонять нібито з міліції і повідомляють, що їхнього сина чи онука затримали за організацію масових заворушень і тепер йому «світить» 2 місяці в´язниці. Але, мовляв, як і все в нашій країні, «це питання можна вирішити» — за 8 тис. грн., які потрібно негайно перерахувати на зазначену картку ПриватБанку.

Цей вид соціальної інженерії особливо поширений в Японії, де добре виховані люди старшого покоління, як правило, не зважуються здавати зустрічні питання «представникам влади» з поставленим командним голосом. Точні імена-прізвища протестувальників і їхні родинні зв´язки можна без зусиль знайти в соцмережах.