1. Новини Закарпаття

Споживання чорниць запобігає діабету

02.09.2013 19:58 Архів

Споживання фруктів та ягід, зокрема чорниць, яблук та винограду зменшує ризик розвитку інсулінозалежного діабету другого типу.

Споживання фруктів та ягід, зокрема чорниць, яблук та винограду зменшує ризик розвитку інсулінозалежного діабету другого типу.
Поради: 1Споживання фруктів та ягід, зокрема чорниць, яблук та винограду зменшує ризик розвитку інсулінозалежного діабету другого типу.

Відповідне дослідження опублікував Британський медичний журнал, повідомляє ВВС Україна.

Чорниці зменшують ризик захворювання на 26%, порівняно з 2%, які дає вживання інших фруктів. Проте сік має зворотній ефект.

В рамках дослідження науковці вивчали дієти понад 187 тисяч американців.

Проте британські діабетики повідомили, що до таких результатів треба ставитись з обережністю.

Фруктові дієти


Дослідники з Британії, США та Сінгапуру використали інформацію з трьох великих звітів медсестер та лікарів США, щоб визначити зв'язок між споживанням фруктів та ягід та ризиком розвитку діабету другого типу.

В цьому дослідженні у 6,5% учасників (12 198 з 187382 пацієнтів) розвинувся діабет другого типу.

Учасники дослідження заповнювали анкети щодо харчування кожні чотири роки й відповідали, як часто зазвичай вони їли стандартні порції кожного фрукту чи ягід.

Під час дослідження використовували виноград та родзинки, персики, сливи або абрикоси, чорнослив, банани, мускусні дині, помаранчі та грейпфрути, полуниці та чорниці.

Аналіз результатів показав, що три порції чорниць, винограду, яблук та груш на тиждень суттєво зменшують ризик діабету другого типу.

Всі фрукти показали зменшення ризику, але саме ці виявились найбільш ефективними.

Дослідники стверджують, що це може бути пов’язаним з тим, що ці фрукти та ягоди містять високий рівень антоціану, який підвищує засвоєння глюкози у м’язах.

Ці ж фрукти та ягоди містять природні поліфеноли, які відомі позитивним впливом на здоров’я.

В дослідженні вказано, що плоди містять багато клітковини, антиоксидантів, інших поживних та фітохімічних речовин, що разом можуть зменшувати ризик захворювання.

Але глікемічний індекс різних типів плодів – кількість і якість вмісту вуглеводів – не повністю пояснює результати дослідження.

Властивості соку


Поради: Споживання чорниць запобігає діабетуКоли досліджували вплив споживання соку, то науковці зафіксували незначне зростання ризику захворіти на діабет другого типу.

Результати доводять, що споживання плодів замість соку корисніше для здоров’я.

Наприклад, заміна фруктового соку чорницями зменшує ризики розвитку другого типу діабету на 33%, виноградом та родзинками – на 19%, яблуками та грушами – на 13%, будь-якою комбінацією плодів – на 7%.

Автор дослідження та асистент професора Гарвардської школи охорони здоров’я Кві Сун вказує, що соки містять менше корисних речовин, ніж цілі плоди.

«В процесі виробництва соку відкидається клітковина, лишається рідина, що всмоктується організмом швидше. А це призводить до росту рівня інсуліну та цукру, якщо сік його містить», — каже дослідниця.

Вчені кажуть, що найкращий ефект дає різноманітність дієти з якомога більшою кількістю плодів, а також активний спосіб життя.

Ненадійно


Керівник британського центру дослідження діабету доктор Метью Гоббс вказує, що дане дослідження показало, що вживання цілих фруктів та ягід є ключем до збалансованої дієти й мінімізує розвитку діабету другого типу.

Проте він вважає, що зв'язок між цим діабетом та окремими типами плодів або напоїв мають сприйматися обережно.

«Деякі висновки ґрунтуються на даних та припущеннях, які можуть похитнути результати. Наприклад, дослідники питали у людей, як часто вони їли ту чи іншу їжу. Проте така постановка питання може бути ненадійною, адже люди схильні пам’ятати певні типи їжі», — вказує пан Гоббс.