1. Новини Закарпаття
  2. >
  3. Вся область
  4. > >

Що робити, коли працюєте неофіційно, а зарплату перестали виплачувати?

17.10.2013 11:34 Архів

«Моя дочка – студентка – підробляла офіціанткою в ресторані. Із січня їй та всім працівникам не виплачують зарплату. Порадьте, куди звертатися і що потрібно...

«Моя дочка – студентка – підробляла офіціанткою в ресторані. Із січня їй та всім працівникам не виплачують зарплату. Порадьте, куди звертатися і що потрібно...
«Моя дочка – студентка – підробляла офіціанткою в ресторані. Із січня їй та всім працівникам не виплачують зарплату. Порадьте, куди звертатися і що потрібно робити? Вона працює неофіційно
Віктор, м. Ужгород».


Консультація:

Випадки неофіційного працевлаштування не є поодиноким фактом. Відсутність належно оформлених трудових відносин породжує відсутність обов’язку дотримання ваших прав з боку роботодавця. Майже завжди роботодавці цим користуються.

Питання можна вирішити за умови, що ваше працевлаштування буде доведене (наприклад, поясненнями свідків та колег по роботі, які опинилися в такому ж становищі, як і ви.

Насамперед спробуйте (за можливості колективно) звернутися до роботодавця з вимогою про повний та належний розрахунок. Якщо отримаєте відмову, сміливо пишіть заяву (скаргу) з викладенням обставин вашого працевлаштування та обставин невиплати зарплати до Територіальної інспекції праці. В Ужгороді вона знаходиться на вул. Загорській, 2.

У зв’язку з вашим зверненням інспекція зобов’язана здійснити перевірку вказаних обставин та притягне вашого роботодавця до адміністративної відповідальності й накладе штраф.

Одночасно пропоную звернутися з заявами до прокуратури та податкової. Прокуратура за заявою вживе заходів перевірки, адже за описаної вами ситуації можливий варіант, коли в ресторану є заборгованість по заробітній платі більш ніж 2 місяці, а це вже підпадає під ознаки злочину та може потягнути на кримінальну відповідальність. Заява для податкової стане стимулом перевірити порядок роботи закладу, зокрема здійснення касових операцій та ведення бухгалтерського обліку.

У веденні каси (роботі касового апарату зокрема) ресторани й інші заклади харчування масово припускаються порушень (сподіваюся, вам є що сказати податківцям в цьому плані). Виявлення цих порушень тягне значні для закладу штрафи.

За таких обставин, якщо колектив ошуканих однодумців буде налаштований рішуче, ви обов’язково досягнете результату – отримаєте належну плату. Навіть якщо між власником ресторану та контролюючими органами є неформальні домовленості, ваша непохитність та цілеспрямованість рано чи пізно дадуть свій результат, адже якщо ця ситуація набуде резонансу, чиновник не стане виконувати неформальні домовленості, а діятиме згідно із законом, намагаючись урятувати своє становище.

Віталій БУРИШИН,
«Карпатський об’єктив»