1. Новини Закарпаття

Рентген в кишені: cмартфони зможуть бачити крізь непрозорі поверхні

13.07.2013 15:22 Архів

Американським вченим вдалося створити інноваційну технологію на основі терагерц-хвиль, які дозволять мобільним телефонам діагностувати рак, бачити крізь одяг і стіни, пише Радіо Свобода. Наука цього тижня обговорює також нові можливості імплантатів та цифровий підхід до письма від руки.

 Американським вченим вдалося створити інноваційну технологію на основі терагерц-хвиль, які дозволять мобільним телефонам діагностувати рак, бачити крізь одяг і стіни, пише Радіо Свобода. Наука цього тижня обговорює також нові можливості імплантатів та цифровий підхід до письма від руки.
Всього за кілька років смартфони стануть своєрідними рентгенами: вони зможуть бачити крізь непрозорі поверхні – деревину, пластик, папір, кераміку, шкіру, і навіть через стіни. Це стане можливим завдяки високочастотним терагерц-хвилям, які, на відміну від рентгенівських, не є шкідливими для людини, пише Discover Magazine.

Т-хвилі, на електромагнітному спектрі розташовані між інфрачервоними та мікрохвилями, раніше мало застосовувалися: їхнє використання у генераторах було витратним, і про промислові масштаби не йшлося. Але дослідникам з Каліфорнійського технологічного інституту вдалося зробити невеликі силіконові мікросхеми, які випромінюють терагерц-хвилі, за допомогою стандартної і дешевої технології вироблення електроніки.

Як наслідок – недорогі мікросхеми розміром з невелику монету працюють на швидкості в 300 разів більшій, аніж традиційні, і мають в тисячу разів сильніший керований сингал Т-хвиль, аніж попередні технології. У Каліфорнійському технологічному інституті кажуть: на їхніх мікросхемах працює «перший у світі інтегрований тетрагерцовий сканер».

Терагерц-хвилі можуть проникати через тканини, папір та шкіру, але є безсилими щодо твердіших та щільніших матеріалів – металів чи кісток.

Передбачають, що терасканери будуть використовувати для перевірки багажу, пошуку наркотиків та вибухівки, а також для діагностики у медицині. Окрім цього, терагерцові чіпи можна буде застосовувати у побутовій електроніці, зокрема у камерах, гіроскопах та акселераторах у смартфонах, пише Discover Magazine.

«Якщо включити сканування як ще один сенсор до смартфону, можна розробити багато різних програм», – каже Алі Гаджимірі, розробник нових мікросхем. Прикладом таких програм може бути діагностика раку та надшвидка передача інформації

 

Вчені навчать штучну шкіру відчувати дотики, температуру і вологість


Вчені з інституту «Техніон» в Ізраїлі розробили революційні сенсори для електронної шкіри. Нові сенсори гнучкі, і можуть одночасно сприймати тактильну інформацію, температуру і вологість, пише Science Daily. За словами розробників, гнучкі датчики щонайменше у десять разів більш чутливі до дотиків, аніж сучасні сенсорні системи для електронної шкіри. Окрім цього, вони реєструють коливання температури в межах одного градусу, що раніше було неможливим для штучної шкіри.

Винахід ізраїльських вчених працює завдяки наночастинкам золота, розташованих на ґумовій підкладці. Збільшення вологості або температури підвищує провідність стрічки з наночастинок і полімерного субстрату, що зв’язує їх, а його вигин призводить до зменшення відстані між наночастинками і зміни електричного опору. Завдяки цьому механізмові сенсор розпізнає механічне навантаження від десятків міліграмів.

Змінюючи товщину підкладки та матеріал, з якого вона зроблена, вчені можуть коригувати чутливість датчиків, тому,  як повідомляє Science Daily, ці сенсори можна налаштовувати, в майбутньому їх можна буде застосовувати далеко за межами біосенсорики. Наприклад, для моніторингу навантаження на мости та виявлення тріщин у двигунах.

Про застосування винаходу ізраїльських вчених в недалекому майбутньому говорити ще рано: науковцям ще треба інтегрувати їх до електронної шкіри, а тоді навчитися з’єднувати електронну шкіру з протезами

 

Linux-ручка допоможе писати грамотно і каліграфічно


 Уявіть ручку, яка вібрує, коли ви робите помилку. Така вже є. Це «Навчальна ручка» – саме так з німецької перекладається назва винаходу  розробників із Мюнхена. Вона – місток між класичним письмом та можливостями цифрових технологій.

«Навчальна ручка» слідкує за тим, що пише людина, через вбудовані сенсори, і за допомогою бездротового зв’язку надсилає інформацію для аналізу на комп’ютер чи планшет, пише видання Wired. Вона вібрує, коли користувач робить орфографічні помилки чи пише літери неправильної форми. Миттєвий зворотній зв’язок є головною особливістю пристрою.

«Люди відразу отримують реакцію, замість відгуку вчителя через три дні, коли він повертає роботу з червоними позначками», – каже про свій винахід Фальк Вольскі.

Ручка працює на вбудованій операційній системі Linux із закритим кодом, яка контролює сенсори та розпізнає рукопис. Водночас ця система дозволяє встановлення сторонніх програм, таких, як словники для перевірки орфографії на різних мовах або програми для перенесення малюнків у програму Photoshop.

На відміну від аналогічних розробок, «Навчальна ручка» не вимагає спеціального паперу. Її вже можна замовити наперед з ресурсу Kickstarter. Розробники обіцяють, що Lernstift почне продаватися вже у грудні.