1. Новини Закарпаття
  2. >
  3. Вся область
  4. >

Переваги і недоліки вегетаріанства

06.09.2013 09:54 0 Архів

Їсти щоб жити, чи жити, щоб їсти. Вегетаріанці обирають перше, однак лікарі радять їм обрати друге. Медики категорично проти лояльного харчування, особливо для...

Їсти щоб жити, чи жити, щоб їсти. Вегетаріанці обирають перше, однак лікарі радять їм обрати друге. Медики категорично проти лояльного харчування, особливо для дітей. Статистика свідчить і про те, що люди, котрі не вживають мясних продуктів живуть удвічі менше, ніж ті, хто не відмовляє собі в такому задоволенні.



«Ми те, що ми їмо» — так казали ще наші предки. Сьогодні цей вислів особливо актуальний у виборі харчування та стилю життя. І колись і тепер серед усіх виділялися вегетаріанці, які відмовлялися від продуктів тваринного походження. Ці люди запевняють: своїм рішенням рятують життя тварин і очищають організм. Однак педіатри категорично заперечують усі переваги вегетаріанства. Крім того фахівці, застерігають батьків не обмежувати дітей в їжі.

Єдиний вихід, кажуть лікарі, заміняти м’ясні продукти молочними, насиченими амінокислотами й білками. Тільки тоді організм отримає всі вітаміни та мінерали. Щодо сої чи горіхів, то вони – не повноцінні замінники, запевняють педіатри. А фрукти, в яких багато глюкози також не можуть повністю забезпечити рівень заліза й цукру в крові.

На Закарпатті 10 відсотків мешканців — вегетаріанці, сироїди та вегани. Кожен з цих людей відмовляється від м’яса по-своєму: вживають тільки сирі продукти або ж обходяться ще й без молочних. Загалом такі форми вегетаріанства вважаються дуже суворими, розповів нам Віктор, прихильник їжі рослинного походження. Хлопець уже 10 років належить до «веганів», які харчуються тільки рослинною продукцією. Каже, почуває себе прекрасно, не відчуває голоду й ще ні разу не звертався до лікарів, щодо втоми чи запаморочення.

Віктор зараз проживає в столиці й розповідає, що на всеукраїнському рівні дуже багато організацій вегетаріанців і спеціальних закладів рослинного харчування. В Ужгороді таких кафетеріїв практично немає.

М-студіо