1. Новини Закарпаття

Освячена вода має таку велику силу, що здатна змінювати людське життя

19.01.2014 10:39 Архів

Три назви 19 січня — Богоявлення, Йордана і Водохреще — з різних сторін підтверджують суть одного з найважливіших днів християнства — Хрещення Ісуса Христа в ріці...

Три назви 19 січня — Богоявлення, Йордана і Водохреще — з різних сторін підтверджують суть одного з найважливіших днів християнства — Хрещення Ісуса Христа в ріці...
Різне: Освячення водиТри назви 19 січня — Богоявлення, Йордана і Водохреще — з різних сторін підтверджують суть одного з найважливіших днів християнства — Хрещення Ісуса Христа в ріці Йордані.Саме цього дня мільйони християн у світі візьмуть участь у Святковій літургії, після якої понесуть до домівок освячену, «живу» воду, яка допомагає при лікуванні хвороб, виводить із напруження, оберігає від спокус і захищає від лихого. Від Духа Святого, як переконують священики, чи з космосу, як запевняють науковці, та водохресна вода таки не псується цілий рік, бо є особливою.

Унікальність водохресної води з наукового боку не припиняє досліджувати директор Українського інституту екології людини Михайло Курик. Після багаторічних спостережень він дійшов висновку, що на властивості води впливають енергетичні поля Землі, Сонця, Місяця та інші космічні випромінювання. Саме 19 січня космічна енергія зростає в мільйони разів і вода в усіх водоймах по всьому світу набуває цілющих властивостей. Людина цього дня з будь-якого джерела може набрати енергетичної води. Після цього ємність потрібно щільно закрити, щоб не впливала атмосфера. Відтак енергетика води, яку ви ізолювали, зберігається роками, повідомляє портал gazeta.ua.

Християни вірять, що на Водохреще потрібно освячувати стільки води, щоб її вистачило на цілий рік. Якщо ж зважати на наукові твердження, уся водна стихія, навіть водопровідна вода цього дня вважається освяченою.

«Вода, яка освячується на Йордана, має таку велику силу, що здатна змінювати людське життя. Якщо на Водохреще замерзали річки, то робили ополонку у вигляді хреста й освячували річки. Але тоді вода з річок була ще питна, і люди набирали її звідти для своїх потреб, — пояснює Павло Фіцай. — Священик, який молиться над водохресною водою, молить три великі молитви. Опускає свій хрест у воду. Важливо, що разом зі священиком молиться вся спільнота. Духівник просить, аби Господь через Духа Святого перемінив усю воду і тих людей, які прийшли на молитву. Тому йорданська вода не псується роками. На неї призивають Святого Духа, тому ця вода допомагає при недугах, оздоровлює тіло. Її використовують для відвернення спокус, духовній немочі».

Після освячення води у церкві священик кропить хати людям, тобто благословляє місце проживання. Тому обряд так і називається — благословення хат. Духівники зазначають, що сама вода є благословенною, але Водохреще — не тільки для того, щоб посвятити воду і тримати її в хаті цілий рік. Потрібно розуміти, що Господь дає цю воду, аби допомогти людині, дати силу побороти слабості, спокуси, які переслідують її. Потрібно дбати й про періодичне «обновлення» нашого хрещення. Воно відбувається завдяки сповіді, Святій Євхаристії, пояснює отець Павло.

Щодо купання у водоймищах на Водохреще, священики дотримуються неодностайної думки. Павло Фіцай застерігає, що на Богоявлення не стільки важливо пірнати, а приймати ту воду як святу річ. Найкраще помолитися, висповідатися, причаститися. Бо замало просто випити води. Очищення має бути комплексним. Для чого лікувати щось одне і водночас не дбати про інше.

Натомість важливіше вірити, що занурення очистить душу і додасть здоров’я тілу. Якщо в такий спосіб ви прагнете проявити власну хоробрість чи вважаєте купання на Водохреще даниною моді, краще цього не робити. Крім того, цілком можливо, що структура води також «відчує» ваші нещирі наміри, і тоді вже купання буде точно не на користь.

Наталія Каралкіна, РІО