1. Новини Закарпаття
  2. >
  3. Вся область
  4. > >

Новий керівник МДУ назвав здобутки Ю.Мигалини ганьбою

26.12.2013 22:11 Архів

Василь Росул, в.о. ректора Мукачівського держуніверситету, назвав ганьбою для вишу тридцяте місце у Всеукраїнському рейтингу університетів. Новий керівник уже...

Василь Росул, в.о. ректора Мукачівського держуніверситету, назвав ганьбою для вишу тридцяте місце у Всеукраїнському рейтингу університетів. Новий керівник уже...
Знання: Василь Росул, в.о. ректора Мукачівського держуніверситетуВасиль Росул, в.о. ректора Мукачівського держуніверситету, назвав ганьбою для вишу тридцяте місце у Всеукраїнському рейтингу університетів. Новий керівник уже провів нараду з викладацьким складом, у якій наголосив на необхідності стати «легітимним університетом, інакше понизять до рівня інституту».

Про це Василь Росул розповів в інтерв'ю інтернет-виданню «Панорама Мукачева». У розмові з журналістом в.о. ректора МДУ відповів на основні закиди опонентів та спростував чутки про можливе об'єднання вишу з УжНУ.

— На сьогодні я маю повноваження сказати від імені Міністерства освіти і науки та губернатора Закарпатської області О.О. Ледиди про те, що мова про об’єднання вишів не йде. МОН схиляється до того, щоб у невеликій Закарпатській області діяли два або максимум три виші, які будуть створювати здорову альтернативу і конкуренцію. Вчора було заявлено з приводу того, що все це ініціює Ф. Ващук. Скажу відверто, Ф.Г. Ващук є головою Ради ректорів Закарпатської області. Якщо всі виші будуть об’єднані в один, то яку Раду очолюватиме Федір Григорович? Крім того на сьогодні в УжНУ вистачає проблем, які виникли у зв’язку з об’єднанням двох великих ужгородських вишів, які потрібно настроювати на нормальний та робочий лад, — сказав Василь Росул.

Василь Росул також запевнив, що саме за його сприяння ще на посаді начальника Управління освіти і науки Закарпатської ОДА було здійснене перетворення в самостійний вуз мукачівської філії Хмельницького університету.

— Коли я про це сказав, до речі, Ю.Мигалині, то він заявив, що і він, і весь колектив технологічного інституту буде мене пам’ятати все життя і буде молитися за мене. Якщо вдаватися в деталі, то Ю.Мигалина привіз мені на вокзал документи необхідні для отримання філією статусу самостійного інституту. Свого часу я був доцентом Мукачівського технологічного інституту, тому що не вистачало наукових кадрів в необхідній кількості для його ліцензування й акредитації. По-друге, половина нинішнього колективу МДУ – це працівники Мукачівського гуманітарно-педагогічного інституту, ректором якого я був. І якби не було МГПІ – не було б і цього університету, — додав в.о. ректора МДУ.

Василь Росул назвав серйозною проблемою те, що за п'ять років Мукачівський держуніверситет так і не отримав IV рівня акредитації.

— Тому я вважаю, і на цьому наголошував у сьогоднішній розмові з керівниками структурних підрозділів МДУ, що є лише два шляхи: або ми станемо легітимним університетом, або нас знову повернуть до рівня інституту. Я розумію, що є проблеми з кадрами. Багато хороших професорів та академіків після об’єднання інститутів звільнилися за власною ініціативою, підкреслюю за власною. Тим, які залишилися, «допоміг» своїми неадекватними діями звільнитися Ю.Мигалина. Чи не найрезонанснішим було звільнення професора Б.Андрієвського…

… Тридцяте місце у Всеукраїнському рейтингу класичних університетів, яке залишив нам у спадок Мигалина, – це звичайно ганьба. Це не робить честі нікому, хоча дехто веде себе так, ніби його вуз займав перше або друге місце в Україні.

Нагадаємо, скандал навколо зміни керівництва Мукачівського держуніверситету розгорівся 25 грудня 2013 року, коли закінчився термін контракту діючого ректора МДУ Юрія Мигалини. До МДУ прибули заступник губернатора Закарпаття Іван Качур та директор обласного департаменту освіти Мар'яна Кляп, щоб представити колективу тимчасово виконуючого обов'язки ректора Василя Росула. Однак Юрій Мигалина відмовився підписати необхідні документи та згодом організував мітинг перед будівлею вишу.

На це Василь Росул відреагував наступним чином:
— Це не приватний вуз однієї людини, це державний вуз. І коли приходять представники влади із відповідними документами і наказами, то їх треба виконувати.

Читайте та дивіться також протилежну позицію у сюжеті телеканалу М-Студіо:
Призначення нового ректора МДУ викликало невдоворення частини викладачів і студентів