1. Новини Закарпаття
  2. >
  3. Вся область
  4. > >

Найгучніші злочини за 2013 рік на Закарпатті

09.01.2014 10:34 Архів

Пропонуємо Вашій увазі топ-десять гучних злочинів за 2013 рік на Закарпатті за версією
Пропонуємо Вашій увазі топ-десять гучних злочинів за 2013 рік на Закарпатті за версією <a...
Пропонуємо Вашій увазі топ-десять гучних злочинів за 2013 рік на Закарпатті за версією Карпатського об'єктиву.

1. Підпали автомобілів


Рейтинги: Підпал біля меріїЦей вид злочину вже став візиткою Закарпаття. Варто сказати, що тільки за 2013-й в області згоріло 30 автомобілів. Причому, як і в минулі роки, палали іномарки досить високопоставлених чиновників: працівників міліції, прокуратури, місцевих депутатів, посадовців різних рангів, громадських активістів.

Основні версії, котрі відпрацьовують правоохоронці, – це помста, розподіл сфер впливу. Найрезонансніші злочини трапилися навесні та влітку цього року. Під ранок в Ужгородському районі горів автомобіль марки «Хонда-Пілот», який належить сім’ї начальника УБОЗ УМВС України в Закарпатській області Миколі Кулітці. Внаслідок пожежі машина повністю знищена. Навесні під Ужгородською мерією підпалили «ВMW 5», авто очільника департаменту міського господарства Олексія Касперова. У черговому номері нашого тижневика ми розповімо, які машини можуть горіти наступного року.

2. Аварії


Рейтинги: 2За цей рік в області сталося 521 ДТП, у яких 101 людина загинула. Основні причини – це порушення правил дорожнього руху та перебування водіїв за кермом у стані сп’яніння. Трагічна аварія трапилася 25 липня ц. р. пізнього вечора. На автодорозі між населеними пунктами Велятино та Вишково у Хустському районі на Закарпатті 69-річний водій автомобіля «VOLKSWAGEN POLO» допустив зіткнення із задньою частиною причепу, завантаженого тюками сіна, який буксирував трактор «ЮМЗ 6» та рухався в попутному напрямку. Внаслідок аварії подружжя Передріїв з Ужгорода, котре знаходилося в іномарці, загинуло. Ще троє потерпілих із тілесними ушкодженнями різних ступенів важкості доставлені до районної лікарні.

3. Контрабанда


Рейтинги: 3Від початку року тільки Чопський прикордонний загін виявив понад 500 фактів незаконного переміщення товарів через державний кордон на суму майже 12,3 мільйона гривень, вилучено 13 одиниць зброї, 170 боєприпасів, 4 кг наркотичних речовин, 1,5 кг психотропних, 69 автомобілів. Цьогоріч прикордонники Мукачівського загону запобігли переміщенню через кордон великої кількості сигарет. Перевезти товар у вантажному автомобілі «Iveko» спробував житель Закарпаття.

Цікаво те, що вантажівка з угорськими номерними знаками мала необхідні пломби митного поста «Мукачево» для перевезення. Та на митному посту «Лужанка» прикордонники звернули увагу на деякі нюанси. Порожня тара перевозилася на суму понад 14 євро і мала вагу лише 240 кілограмів, а візуальний огляд транспорту вказував на його більшу завантаженість. Тому працівники прикордонної служби настояли на проведенні поглибленого огляду перед митниками. Під час спільної перевірки в напівпричепі було знайдено сигарети марок «VICEROY», «CLASSIC» та «L&M» вітчизняного виробництва. Загальна кількість пачок сягнула майже 160 тисяч.

Крім цього, громадянин Російської Федерації намагався провезти через кордон три оптичних приціли для мисливської зброї: два з 18-кратним збільшенням, один – з 10-кратним. Приціли вилучені та оцінені на суму в 76 399 гривень. Невелика ремарка: такі цифри щодо виявлення контрабандного краму – це лише маленька частина затриманого. Насправді контрабанду перевозять у величезних масштабах. Виявлення “лівого” товару на кордоні й досі залишається болючою проблемою для нашого суспільства. Адже під жорсткий митний контроль, як правило, потрапляють переважно “човники”.

4. Самогубства


Рейтинги: 4З початку року в нашому краї трапилося близько півтори сотні самогубств. З життя намагалися піти в основному молоді люди. Навіть неповнолітні хотіли звести рахунки з життям. Найгучніший із цих випадків трапився 29 липня в Ужгороді, де вранці біля ОДА скоїв самопідпал місцевий 49-річний житель, який, подейкують, був інвалідом. Причиною стало нереагування чиновників одного із земельних відділів міста на звернення заявника, затягування з виготовленням документів на земельну ділянку. Потерпілого доставили в лікарню, де від отриманих опіків він помер.

5. Корупційні діяння


З початку року правоохоронні органи розпочали 70 кримінальних проваджень про корупційні правопорушення. У цій категорії злочинів найрезонанснішим було отримання неправомірної вигоди. У сильця правоохоронців потрапляли різноманітні особи: працівники митниці, муніципальної поліції, керівник однієї з соціальних служб… Найбільша задокументована в області сума неправомірної вигоди становить 132 тисячі гривень, яку отримав начальник земельного відділу на Ужгородщині за сприяння наданню в оренду 10 га землі на території однієї з сільських рад. Трохи меншу суму – 120 тисяч гривень – отримав голова сільської ради на Великоберезнянщині.

Але, як і його попередник, попався на гарячому. За цими фактами порушені кримінальні провадження. Тут з упевненістю можна сказати, що насправді в корупції лише пощипали листочки, так і не добравшись до кореня зла. Невже чиновники вищого рангу – ангели? Адже “липкорукі” посадовці в нас є в кожній системі, а значить, розкриті злочини – лише маленька частка цього явища. Насправді чи не щодня беруть “на лапу” значно більше і в солідніших масштабах. Тому ця цифра далека від реальності.

6. Викрадення авто


Протягом року на Закарпатті трапився 41 випадок незаконного заволодіння автомобілями. На увагу читачів заслуговує історія, яка мала місце в Перечині. Там за кілька діб невідомі зловмисники викрали аж 8 легковиків. Під час пошуків правоохоронці деякі з авто знаходили понівеченими, інші повністю розкуроченими. За ці злодіяння працівники ДАІ затримали чотирьох осіб різного віку, в т. ч. й місцевого таксиста, котрий викрав іномарку на запчастини. Усіх зловмисників затримано, після суду їх чекає ув’язнення.

7. Убивства


Рейтинги: 7Від початку року в нашому краї сталося 24 убивства. З різних причин вбивали син батька, дружина чоловіка… Та два криваві злодіяння були скоєні з особливою жорстокістю. Жителька м. Чоп 26-річна смаглявка Клара, котра мала аж 5 дітей від різних чоловіків, зі своїм співмешканцем Віктором і дітьми вирушили у Львівську область, де вбили свого 2-річного сина Давида, а далі тіло хлопчика підпалили й закопали на смітнику. Про кривавий злочин розповів її старший син. Не менш жахлива історія трапилася в Рахові, де троє 18-річних сатанистів скоїли ритуальне вбивство свого ровесника, на якого здавна затаїли злобу. Щоб замести сліди, ця зграя кинула труп в яму та засипала камінням. На тілі жертви нарахували 18 ножових ран.

8. Кіберзлочинність


За 2013 рік працівники сектору боротьби з кіберзлочинністю УМВС виявили 21 факт розповсюдження порнографії в мережі Інтернет, загалом викрито 78 правопорушень із використанням електронно-обчислювальної техніки. Із заявою у Свалявський райвідділ міліції звернулася місцева жителька, яка повідомила про те, що невідома особа шахрайським шляхом зняла з кредитної карточки, зареєстрованої на її чоловіка, гроші в сумі 6800 гривень.

Закарпатська транспортна прокуратура вже направила на розгляд суду кримінальну справу, порушену відносно працівників патрульної служби лінійного відділу на станції м. Мукачева УМВС України на Львівській залізниці двох працівників цієї структури, котрі, зловживаючи владою та службовим становищем, викрали в ужгородця з банківської картки 940 гривень.

9. Зґвалтування


За цей рік в області трапилося 15 зґвалтувань. Жертвами злочинів ставали продавщиці, працівниці офісу, студентки. Чималий резонанс викликало подвійне зґвалтування в Ужгороді, де четверо молодих ромів два дні неприродним способом ґвалтували 19-річну студентку одного з вишів і відібрали в неї мобільний телефон. Після цього 23-річного ужгородця, який виступив свідком у справі, викрали 5 невідомих смаглявців і катували в гаражі. Зловмисники вимагали від жертви відмовитися від своїх показів і взяти на себе цей злочин. За ці дії викрадачам «світить» ув’язнення на строк від 7 до 10 років з конфіскацією всього належного майна.

10. Проституція


За звітний період викрито 5 випадків проституції, 10 створення або утримання місць розпусти та звідництво. Найбільше за сутенерство затримували представниць прекрасної статі, котрі намагалися залучати до секс-бізнесу молодих дівчат із бідних родин. Найцікавіша історія трапилася у Виноградові, де місцевий 28-річний житель, котрий устиг двічі побувати на лаві підсудних, улаштував секс-таксі для клієнтів, залучивши до цього кількох молодих дівчат. Таксиста-сутенера затримано, порушено кримінальне провадження. Остаточну крапку в цій історії повинен поставити суд. Зафіксовані випадки проституції в нашому краї – це лише маленька частина айсберга. Насправді жінок легкої поведінки в області є набагато більше. Готелі, турбази, підпільні “малини”, нічні розважальні заклади – саме там полюбляють концентруватися “метелики”. Але в першу чергу потрібно викривати тих, хто організовує секс-бізнес, бо місце затриманих путан займуть нові.

Іван ЛАДЖУН