1. Новини Закарпаття
  2. >
  3. Вся область
  4. > >

Коли і як садити дерева - поради агронома

16.09.2013 11:41 Архів

Більшість людей планує садити дерева та кущі навесні. Але ж будь-яка рослина, а, тим більше, дерево – це живий організм. І, відповідно, є фізіологічні фази, коли...

Більшість людей планує садити дерева та кущі навесні. Але ж будь-яка рослина, а, тим більше, дерево – це живий організм. І, відповідно, є фізіологічні фази, коли...
Поради: 1Більшість людей планує садити дерева та кущі навесні. Але ж будь-яка рослина, а, тим більше, дерево – це живий організм. І, відповідно, є фізіологічні фази, коли найкраще його садити. Так-от, для всіх кісточкових, винограду ці фази настають із 15 вересня. А яблуню можна пересаджувати з 1 жовтня.

До слова, хто посадить виноград восени – матиме врожай на рік швидше. Однак персик краще садити весною. Втім, можна це робити й восени. Але для цього, посадивши персик, потрібно під самим стовбуром насипати трави, листя (шаром 3 см), потім забити навколо саджанця 3-4 кілочки і надіти на них мішок (наприклад, з-під цукру) так, аби жодна гілка не торкалася до мішковини, і прив’язати. Тільки в такому разі наступного року персик дасть урожай. В іншому випадку – деревце загине. Адже коренева система в персика така, що при морозах дуже віддає вологу, а корінь не приживеться – просто вимерзне.

Копати посадочні ями потрібно заздалегідь до посадки. При цьому верхній і нижній шари грунту слід тримати окремо. Саджаючи дерево, на коріння кидайте саме верхній. Це робиться для того, аби в ямі поселилися діамантові водорості. Згодом вони сприятимуть розвитку рослин і т.д. Адже верхній шар грунту – самий плодючий, в ньому найбільше мікроорганізмів, які переробляють мінеральні речовини, котрі потім засвоюватиме дерево.

Поради: 2Дерева треба садити за місяць до морозів. Верх уже не росте, а коренева система розвивається і взимку. Проростають корінці і мікориза (це симбіоз кореневої волосини і гіфо-грибів). Саджаючи деревце, слід пам’ятати, що коренева шийка має бути на рівні грунту.

Якщо на саджанцеві (сім’ячкових і кісточкових) ще є листя, то його відразу ж потрібно зірвати. Отож, не радійте, коли на базарі бачите і хочете придбати саджанець із пишним листом, мовляв, яка краса! Воно вам насправді не потрібне, це – наче смерть для дерева. Адже кожен листочок випаровує вологу. Уявіть собі: а якщо їх багато? А дерево ж викопане, отже, кореневі волосини вже не тягнуть вологу, як наслідок – дерево зневоднюється. Якщо дерево з листочками посадити, то воно, якщо не висохне відразу, то ще два-три роки ні житиме, ні вмиратиме, але користі з нього не буде. Тож нехай краще росте і розвивається корінь. А при посадці варто зробити болтушку: перемішати з грунтом свіжий коров’як. У цю сметаноподібну масу вмочити коріння і тоді посадити. Можна додати туди, якщо є, й дерев’яний попіл, який вбиває всі патогенні грибки.

Ще одна особливість осінніх робіт для садівників стосується кісточкових дерев (особливо персика і абрикоса), на котрі нападає мілінтоз, який називають також огньовкою (це коли гілочка, розпустивши листок, враз висихає, а, буває, й ціле дерево всихає). Коли 75 % листочків опаде, потрібно обприскати їх 3-процентним мідним або залізним купоросом. Обробити так слід і деякі сорти вишень, які також можуть загинути. Для чого? Тому що грибки (особливо вразливі до них персики) проростають при температурі +5 градусів, а в нас буває така, а то й вища, і в січні. Начебто, зима, але деревина вразлива до грибка.

Якщо весною й обприскаєш, то ефекту все одно не буде. А щодо обприскування, слід зазначити, що до розчину, аби він краще прилипав, варто додати натерте на тертці господарське мило, яке до того на плиті розвести в невеликій кількості води. У такому разі дія розчину на 50% ефективніша. Замість мила до нього можна додавати молоко (0,5 л на 10 літрів). Якщо ж мила чи молока під руками немає – столову ложку будь-якого миючого засобу. Добре, аби після обприскування хоч 3-4 години не було дощу.

Іще одна корисна порада для всіх господарів. Ось зараз уже кінець вегетації всіх рослин. Зверніть увагу на помідори. На стеблах з’являються нові пагони, де-не-де й цвіт. Користі з цього – ніякої, тільки поживні речовини від рослини забирають. А ось, зібравши врожай, все сухе бадилля з помідорів не викидайте, а зберіть, зв’яжіть у пучки і збережіть – воно знадобиться вам у наступному році. Це ранньою весною допоможе в боротьбі з попелицею, яка полюбляє квасолю, капусту, дерева тощо.

Аби не купувати хімічні препарати, зможете позбутися шкідника з поміччю саме цього бадилля. Тим більше, такі рослини, як квасоля чи капуста, дуже всотують у себе всіляку отруту, а ми ж потім їмо такі плоди і самі себе отруюємо. Натомість, аби не труїтися, потрібно використовувати біологічні методи. Приміром, можна зварити відвар із бадилля. Затим приготувати розчин, додавши туди господарського мила або молока, і обприскувати рослини від тлі. Так само обробити їх потрібно повторно, через 7 днів, аби знищити тих шкідників, які вилупилися з яєць. До слова, до бадилля з помідорів, готуючи відвар, можна для більшого ефекту додати й кілька стебел чистотілу, полину чи амброзії. Так-так, злісний карантинний бур’ян хоча б допоможе знищити тлю. Вищезгаданим розчином можна обприскувати всі рослини та дерева.

А насамкінець звертаюся до тих, хто хоче садити дерева: не відкладайте цю справу на весну і не чекайте, поки опаде листя – краще робити це зараз.

Борис БІЛОУС, Новини Виноградівщини