1. Новини Закарпаття
  2. >
  3. Вся область
  4. > >

Клятий роумінг на Закарпатті: вітаємо Вас у Румунії

26.08.2012 15:19 Архів

Роумінг... А що воно таке? – здивується величезна більшість користувачів мобільного зв’язку в Україні. Та для жителів прикордонної Виноградівщини на Закарпатті...

<p>Роумінг... А що воно таке? – здивується величезна більшість користувачів мобільного зв’язку в Україні. Та для жителів прикордонної Виноградівщини на Закарпатті...

Роумінг... А що воно таке? – здивується величезна більшість користувачів мобільного зв’язку в Україні. Та для жителів прикордонної Виноградівщини на Закарпатті це слово, на жаль,  добре знайоме, більше того — тисячі людей щодня споминають його  «злим, нетихим словом», якби перефразувати українського класика. Адже за Тисою на дисплеях мобілок частенько висвічуються абсолютно непотрібні користувачам привітання «Вітаємо вас у Румунії!» або  «Вітаємо вас в Угорщині».

Якщо своєчасно не зреагувати на це, та здійснити дзвінок, перебуваючи  у системі роумінгу, то ваш персональний  рахунок моментально збідніє на чималу суму, адже одна хвилина розмови тут коштує до 12 гривень. Більше того, постраждає і ваш співрозмовник, оскільки роумінг передбачає плату, як за вхідні,  так і вихідні дзвінки. Та й СМС-ка потягне три гривні за повідомлення.

Сам термін  походить від англійського слова roam — блукати, мандрувати. Під роумінгом мають на увазі надання взаємних послуг зв’язку між різними операторами, у нашому випадку – між телефонними компаніями України, Угорщини та Румунії.

Румунська компанія «Оранж» та угорська «Водафон» давно бешкетують на наших просторах,  а нещодавно до них приєдналася компанія «Космоте» — румунське відділення грецького оператора. Від закарпатських сіл Веряці до Дякова вона буде настирливо вітати вас і пропонувати вам свої, без перебільшення, цінні послуги. Якщо їхати із Виноградова в напрямку Хуста, то на Копанському перевалі ваш телефон буквально атакують чужоземці.

Свідчить це тільки про  те, що сигнал закордонних  базових станцій має більшу потужність, аніж сигнал наших місцевих, що знаходяться поруч, під боком.  Чи не спеціально іноземці ставлять свої вишки на самому кордоні? Чи не за нашими грошима вони полюють? Доходить до того, що навіть годинники у наших мобілках переналаштовуються під їхній час, тобто на годину назад, ставлячи своїх власників інколи у дуже незручне становище. Скаржитися обікраденому користувачеві нікому. Представники оператора у кращому випадку порадять вам бути уважним і посилаються на завищення цін із боку іноземців. Але цими грошима, відібраними від  вас без вашого дозволу і  без вашого бажання, зацікавлені сторони благополучно діляться між собою, незважаючи на скарги.

«МТС Україна» разом із «Київстаром» хваляться, що мають угоди про роумінг уже із 190 країнами світу. Враховуючи, що ООН нараховує 193 члени, можна б і гордитися такими досягненнями, та на практиці закарпатці від такої активності операторів несуть прямі збитки. Справа ж не тільки у самому факті перемикання від однієї мережі до іншої – всередині країни внутрішній роумінг вітчизняних операторів нам не дошкуляє. Справа у високих тарифах.

1336935632 133836507-617x416

Російська антимонопольна служба завела нещодавно кілька розслідувань щодо високих цін на роумінг щодо «МТС», «Білайн» та «МегаФон». Вважають, що їх міжнародні  розцінки завищені у 3-4 рази. Та, видно, мільярдні доходи операторів дозволяють успішно протистояти навіть таким державним структурам, які б мали захищати права рядових користувачів.

А нам залишається не так і багато: сподіватись на чудо – зниження тарифів (рівнозначне за імовірністю скорому прильоту марсіан)  та – БУТИ УВАЖНИМИ!

Михайло Чухран, Королево /для газети Новини Виноградівщини/