1. Новини Закарпаття
  2. >
  3. Вся область
  4. > >

Картопля не лише годує, а ще й лікує

02.09.2013 11:32 Архів

Уявити собі життя без картоплі ми вже не можемо. Вона стала для нас другим хлібом. Можна прожити тривалий час, харчуючись лише картоплею. Її лікувальні властивості...

Уявити собі життя без картоплі ми вже не можемо. Вона стала для нас другим хлібом. Можна прожити тривалий час, харчуючись лише картоплею. Її лікувальні властивості...
Поради: 1Уявити собі життя без картоплі ми вже не можемо. Вона стала для нас другим хлібом. Можна прожити тривалий час, харчуючись лише картоплею. Її лікувальні властивості давно визнані офіційною медициною. Про цілющий вплив картоплі на наше здоров’я говоримо з пані Василиною, яка багато років пропрацювала терапевтом на Міжгірщині. Живе вона скромно, має невеличке господарство, бо вважає, що все вирощене власними руками приносить набагато більше користі, ніж куплене в магазині. Своїм досвідом та знаннями пані Василина ділиться з читачами «Карпатського об’єктива».

– Картоплю корисно їсти тим, у кого є захворювання серцево-судинної системи й нирок, оскільки вона містить багато солей калію. Такої кількості цього мікроелемента, як у картоплі, немає ні в м’ясі, ні в хлібі, ні в рибі. Колись селяни через незнання навіть намагалися їсти отруйний цвіт рослини, в якому є така речовина, як соланін. У великих дозах він шкідливий для організму, а в малих, навпаки, корисний, бо посилює роботу серця, сприяє діяльності травного тракту та має протиалергійну дію.

– Чи корисний сік сирої картоплі?

– Дуже корисний, бо очищає весь організм. Його застосовують при гастритах, печії, нудоті. Він знімає запалення, чинить ранозагоювальну та сечогінну дію. Сік знижує вміст цукру в крові, тому дуже корисний при цукровому діабеті. Ним також лікують виразкову хворобу шлунка. Картопляний сік потрібно приймати відразу ж, він не повинен стояти більше ніж 10 хв.

– Як зберегти цілющі властивості картоплі?

– Коли чистите її, не слід зрізати занадто грубий шар лушпиння. Не можна варити картоплю у жерстяному або мідному посуді, тому що втрачається велика кількість вітаміну С. Дуже добре готувати картоплю в лушпинні й запікати в духовці. Така страва має максимальну вітамінну цінність.

– Поділіться, будь ласка, з нашими читачами рецептами використання картоплі в народній медицині.

– У народній медицині використовують усе, навіть картопляну воду (та, в якій варили картоплю). Вона виводить з організму шлаки, очищає кишечник, звільняючи його стінки від слизу й накипу, бо має високу лужність.

Використовують також картопляний відвар, який помічний при гіпертонії та серцевих хворобах. Беруть 4–5 очищених картоплин, добре миють, заливають 0,5 л води, кип’ятять 15 хв. Потім відвар потрібно охолодити й процідити. Пити по 0,5 склянки за 30 хв. до їди.

Кашку з натертої неочищеної картоплі кладуть тонким шаром на серветку і 3–4 рази на добу прикладають до хворого місця в разі опіків, мозолів, шпор на п’ятах, дерматитів.

Коли болить голова, слід прикладати до чола пластинки свіжорозрізаної картоплі.

При гіпертонії треба їсти печену картоплю в лушпинні й пити картопляний сік.

Для лікування бородавок розрізають картоплину навпіл і розрізаним боком натирають бородавки.

При отруєннях вживають 150–200 г сирої натертої картоплі 1–2 рази на день натщесерце.

Сподіваюся, мої рецепти допоможуть усім. Читачам газети бажаю доброго здоров’я. Пам’ятайте, найкращі ліки ті, які нам дає матінка-природа!

Христина БІКЛЯН