1. Новини Закарпаття

Чотири правила ефективності від Барака Обами

16.07.2014 14:33 Архів

Як костюм впливає на правильність прийняття рішень? Хіба може таке бути, щоб соціофобія приносила користь? Барак Обама ніколи б не став тим, ким він є, якби не...

Як костюм впливає на правильність прийняття рішень? Хіба може таке бути, щоб соціофобія приносила користь? Барак Обама ніколи б не став тим, ким він є, якби не...
Поради: 1Як костюм впливає на правильність прийняття рішень? Хіба може таке бути, щоб соціофобія приносила користь? Барак Обама ніколи б не став тим, ким він є, якби не слідував декільком простим правилам. Прочитайте, можливо, ці поради вам знадобляться.

Президент США носить однакові костюми. Це один із секретів, чому йому вдається зробити більше.

«Ви бачите, я ношу завжди тільки сірі або сині костюми. Так я відсікаю необхідність приймати рішення, що вдягати або що є. Мені доводиться приймати багато інших, більш важливих рішень» — розповів він в інтерв'ю Vanity Fair.

Все тому, пояснює президент, що постійний вибір між кількома можливостями, руйнує здатність приймати рішення в майбутньому. Психологи називають це явище «втомою від рішень». Ось чому шопінг може бути таким виснажливим, а судді в другій половині дня виносять більш суворі рішення, ніж вранці.

1. Обмежити вибір

Грамотне управління втомою від рішень підвищує їх цінність, зводить до мінімуму зусилля з контролю над ситуаціями — це готові підтвердити і підприємці. Овальний наш кабінет чи ні, але ми змушені шукати шляхи до скорочення безглуздих дій. Як каже Обама:

«Ви повинні сфокусувати енергію, яка допомагає приймати рішення, створити для себе найпростіші правила і дотримуватися їх. Ви не можете відволікатися на дрібниці протягом дня».

У 2012 році журналіст Райан Ліззі роздобув для «Нью-Йоркера» матеріал про те, як приймаються рішення в Білому домі: сотні листків, зібрані разом дають картину робочого дня президента (Обама віддає перевагу спілкуванню за допомогою записок усним нарадам). Саме примітне, що ці записки, згодом стають рішеннями, потрапляють на президентський стіл з трьома позначками внизу: «згоден», «не згоден», «давайте обговоримо».

Це так само ефективно, як носити однакові костюми. Йому залишається тільки поставити галочку, замість того, щоб складати резолюцію на кожну пропозицію. Вибрав один з трьох варіантів — тут же дав зворотний зв'язок, а значить, прискорив процес комунікації.

2. Ніяких нових друзів

Ще під час першої президентської компанії Барак і Мішель Обама дали жартівливу обітницю: ніяких нових друзів. Ми не маємо можливості проникнути в їх свідомість і напевно дізнатися, як вони прийшли до цього правила. Це звучить антигромадсько і досить по-соціофобськи, але почасти нагадують стратегію економії часу, про яку твердять Уоррен Баффет і Білл Гейтс: «Ваш календар повинен бути порожній, якщо ви збираєтеся зробити щось помітне. Наприклад, стати президентом США».

«Був час, коли я відчував себе дуже скутим. У мене дві маленькі дочки, і я хотів проводити час з ними, але політична кар'єра у Вашингтоні не дозволяла мені цього», — розповідав Обама в одному з інтерв'ю.

Зараз діти подорослішали, і подружня пара влаштовує звані обіди, які починаються в шість вечора і нерідко тривають до першої ночі.

Можливо, така товариськість переслідує практичну мету: зав'язування відносин допомагає втілювати прийняті закони в життя. І все ж Обама досить обережний у встановленні контактів: «У нашій політичній системі існують структурні інститути, які не мають відношення до пліток», — говорить він.

3. Користь раннього старту

«Насправді робочий день президента починається напередодні вночі, — повідомляє Майкл Льюїс в Vanity Fair. — Він прокидається о сьомій ранку і, ледь прокинувшись, відразу з головою занурюється в справи».

Все тому, що Обама береться за найважливіші завдання пізно ввечері, коли вся сім'я вирушає спати. Президент свідомий опівнічник і у цього є перевага — ніщо не відволікає від роботи в досвітні години. Як вже було зазначено вище, відволікаючись на дрібниці, ми не можемо глибоко зануритися у завдання, а найкраща робота здійснюється на глибинному рівні.

Після отримання Нобелівської премії миру, його помічники представили кілька витягів з промов, які він вважав непридатними. Замість того щоб забивати підготовкою промови робочий день, викроюючи час по крихтах, президент використав для цього ніч, щоб використовувати час більш продуктивно.

«Для початку він переписав від руки всі шматки промови, підготовлені помічниками, щоб« упорядкувати думки », — згадує головний редактор порталу про менеджмент« 99U »Шон Бланда. Потім Обама використав ці начерки для того, щоб самостійно написати промову, що було б неможливо в рамках його звичайного розкладу».

4. Завжди бути у формі

Президент частенько грає в баскетбол з колишніми профі. Він тренується в спортивному залі за індивідуальною програмою по годині на день, після чого обов'язково зважується або проходить кардіо-тест не рідше одного разу на два дні. Після тренування, що залишився, проходить набагато продуктивніше.

«Потрібно перевірятися, — говорить він Vanity Fair, — інакше ви просто зламаєтеся».

Ірина Силачова, спеціально для E-xecutive.ru