1. Новини Закарпаття

Чи українська Україна?

10.01.2014 17:56 Архів

Куди зникає справжня і щира українська мова? Чому в Україні українську мову все частіше замінює сусідня російська або ще гірше — суржик?" — питання, які...


Куди зникає справжня і щира українська мова? Чому в Україні українську мову все частіше замінює сусідня російська або ще гірше — суржик?" — питання, які...
LIKE: Українська Україна
Куди зникає справжня і щира українська мова? Чому в Україні українську мову все частіше замінює сусідня російська або ще гірше — суржик?" — питання, які турбують справжніх патріотів України.
А мова ж наша така багата, звучна й барвиста. Згадаймо класичну українську літературу, завдяки якій рідне слово вижило в страшні роки реакції, більше того, розквітло, заграло всіма барвами веселки, показавши всьому світу, що наша мова — одна з найспівучіших, наймелодійніших, найдосконаліших. Недарма ж порівнюють її зі співом солов`я, наголошуючи цим самим на її милозвучності.
Задумайтеся, чому нашу мову споконвіку зневажали? Чому виникали різні перешкоди для її процвітання? Чи не тому, що кращої та милозвучнішої за неї немає, вона єдина така в своєму роді.
Конституція України каже, що: «Державною мовою в Україні є українська мова». А що ми можемо спостерігати зараз? На Сході України більшість населення розмовляє російською. Хіба Схід України — це не Україна? Чому ж тоді там не бажають розмовляти українською? Невже це ознака меншовартості, малозначущості? Далі Конституція говорить про те, що: «В Україні гарантується вільний розвиток, використання і захист російської…». Отже, всі громадяни України, без винятку, мають право розмовляти російською. Так, це право кожної людини, але я вважаю, що патріотизм і відданість власній батьківщині – це насамперед використання саме державної мови. Тобто, якщо ти справжній українець, який горою стоїть за власну державу, який не тільки «вариться у своїй каші», а й турбується за долю України, то розмовлятимеш УКРАЇНСЬКОЮ.
Дуже прикро, що навіть деякі чиновники, високопосадовці, які б мали показувати приклад громадянам, розмовляючи державною,«разговаривают на русском языке». Яскравим прикладом є прем'єр-міністр України — Микола Янович Азаров, котрий вражає своєю комічною мовою, яку в соціальних мережах прозвали «азірівкою». Хоча тут все зрозуміло – це людина, котра народилася в Росії. Але ось Віктор Янукович, який народився в Україні, забув, що «йолка» — це не українське слово. Робимо висновки самі.
У вірші В.Сосюри «Рідна мова» є такі слова: "...І той лиш пошани достоїн, хто мову шанує свою". Тож, любі УКРАЇНЦІ, не забуваймо нашу рідну мову, спілкуймося нею, адже живемо ми в УКРАЇНІ, і мова наша рідна — УКРАЇНСЬКА, і поля у нас українські, і ми є УКРАЇНЦЯМИ.