1. Новини Закарпаття
  2. >
  3. Вся область
  4. > >

Берегівчани вирішили, що очистити канал Верке можна лише спільними зусиллями

09.06.2012 07:28 Архів

У справі дальшого піднесення Берегова розвиток туризму може стати ключовим моментом. Тим паче, місто для цього має реальні підстави: унікальні джерела...

<p>У справі дальшого піднесення Берегова розвиток туризму може стати ключовим моментом. Тим паче, місто для цього має реальні підстави: унікальні джерела...

У справі дальшого піднесення Берегова розвиток туризму може стати ключовим моментом. Тим паче, місто для цього має реальні підстави: унікальні джерела термальної води, наявні та заплановані купальні з рекреаційними комплексами, відомі далеко за межами краю вина місцевих виноробів, а також наші природні водойми – Тиса, Боржава, озера в Дийді та неподалік В. Берегів.

Водночас є серйозна проблема - забруднений канал Верке, який перетинає центральну частину Берегова. Його називають "річкою-вонючкою". Хоча ще кілька десятиліть тому Верке мав ширину 8–15 метрів і глибину 2-3 метри, з чистим плесом, а півсотні років тому слугував навіть джерелом питної води.

Упорядкована ще в 30-х роках річка поступово перетворилася в забруднену канаву, куди кожний, кому не лінь, випускає відходи. І триває це вже понад сорок літ. Нинішнє керівництво міста вже кілька разів робило спроби вирішити це питання самотужки, але все впирається у брак коштів.

Заради того, аби Берегово було дійсно гарним, комфортним, неодмінно слід упорядкувати канал Верке, а для цього потрібно об'єднати зусилля і міськради, і городян. Саме з такою метою на березі Верке (біля колишнього телесервісу) відбулася зустріч „усіх тих, кому не байдужа доля Верке", зініційована Золтаном Бабяком.

Пан Золтан має наміри заснувати фундацію „Заради очищення Верке", до завдань якої входив би збір коштів, необхідних для впорядкування каналу, а також координація робіт.

– Занедбану протягом довгих десятиліть водойму можна впорядкувати лише гуртом. Мета: розшукати джерела, які допоможуть вирішити проблему, що не під силу міськраді та управлінню водного господарства. Розраховуємо на підтримку кожного берегівця, навіть якщо внески становитимуть по 10-20 гривень, а ще плануємо через Інтернет залучити до цієї благородної справи і колишніх уродженців та мешканців Берегова у всьому світі. Слід також врахувати і той фактор, що створення фундації надає можливість брати участь у проектах на отримання грантів ЄС.

Користуючись нагодою Золтан Бабяк закликав берегівців: якщо бажаєте долучитися до нашої справи і стати одним зі співзасновників або членів спостережної ради фонду (по 3–3 особи), приходьте до офісу по вул. Б. Хмельницького, 47. Слід мати при собі паспорт громадянина України та довідку про присвоєння ідентифікаційного коду.

Фундацію чекає багато роботи, адже треба не тільки очистити близько 10 кілометрів русла Верке від намулу, баговиння, але й подбати про подальше розміщення цього всього та утилізацію.

А добратися безпосередньо до берегів каналу транспортними засобами майже неможливо, оскільки протягом останніх років їх забудували практично по всій довжині. За даними різних досліджень, близько 300 дворогосподарств, у тому числі окремі підприємства, скидують свої спрацьовані води та нечистоти прямо у Верке. А це означає, що доведеться подбати ще й про каналізацію та очищення брудних вод.

Фахівці облуправління протипаводкових та меліоративних споруд на замовлення та за фінансування міськради вже розробляють комплексний план, що вміщує в собі розбудову каналізаційної мережі прилеглих до Верке вулиць, упорядкування мостів, газо- та водогонів через канал, а також формування кількаметрової прибережної санітарної зони.

За матеріалами Берегово