1. Новини Закарпаття
  2. >
  3. Вся область
  4. > >

Альтернативний рейтинг шкіл Виноградівського району за результатами ЗНО

06.09.2013 09:39 Архів

«Новини Виноградівщини» у номері газети за 17 серпня надрукували рейтинг шкіл...

<a href=«Новини Виноградівщини» у номері газети за 17 серпня надрукували рейтинг шкіл..." />
«Новини Виноградівщини» у номері газети за 17 серпня надрукували рейтинг шкіл Виноградівського району, складений за методикою, розробленою міністерством освіти України. Ця публікація викликала жвавий інтерес читачів. Та зараз ми публікуємо інший рейтинг, складений незалежними експертами за підтримки народного депутата України Івана Бушка.

Рейтинги: Альтернативний рейтинг шкіл Виноградівського району за результатами ЗНОУ чому різниця? Рейтинг, складений за методикою міністерства освіти, направлений, передусім, на те, аби дати оцінку роботі керівників шкіл. Звичайно, він враховує рівень знань учнів, тобто, результати незалежного тестування і кількість медалей, одержаних на олімпіадах. Але значна частина балів усе таки нараховується за стан школи, її території, приміщень, наявності інформаційно-комунікаційних технологій, профільного навчання педагогів тощо.

Зрозуміло, ніхто не заперечує, що наявність, наприклад, інтерактивної дошки в школі сприяє підвищенню якості знань. Приємно також, коли в школі нові парти, стільці або всі кущі на подвір’ї акуратно підстрижені, а паркан свіжопофарбований. І все ж, на нашу думку, це не є визначальним для оцінки якості навчання, яке дає кожний навчальний заклад. Та саме цей показник – якість освіти є головним для кожного батька, який відправляє свою дитину в перший клас. Батьки сподіваються, що саме вчителі цієї школи зможуть дати їх дитині якісні знання, розвити необхідні навики, розкрити здібності. Батьки, звичайно ж, хотіли би знати, яка вірогідність того, що їхнє чадо після закінчення 11-го класу зможе пройти незалежне оцінювання.

Ось тому і виникла ідея складання незалежного рейтингу шкіл за результатами ЗНО. Адже не секрет, що ні підстрижений газон на шкільній території, ні інтерактивна дошка не зможуть замінити справжнього учителя, здатного доступно й цікаво викладати учбовий матеріал і, як наслідок, краще підготувати наших дітей до вступу у вищий навчальний заклад.

Забігаючи наперед, відзначимо, що отримані результати можуть здатися багатьом несподіваними. Так, наприклад, Вилоцька ЗОШ №2, яка в офіційному рейтингу займає 10 місце, випереджаючи на 2 позиції Вилоцьку ЗОШ №1, виявилась у нашому рейтингу на… 31 місці. А Вилоцька ЗОШ №1, у свою чергу, займає почесне 5-е місце.

Передбачаючи запитання і заперечення вчителів та директорів «відстаючих» шкіл, вважаємо за необхідне одразу пояснити механізм нарахування балів. Отже, за основу взято оцінки, отримані випускниками відповідних шкіл 2012/2013 навчального року і під час незалежного тестування. Кількість учнів, які показали низький рівень знань, тобто, не набрали 124 бали, формували значення «0». Така ж кількість учнів, які показали «достатній» і «високий» рівні знань, множилась, відповідно, на «4» і «5». Після цього сума набраних балів ділилась на кількість учнів, які брали участь у тестуванні. Відтак, отриманий результат множився на відсоток випускників школи, що брали участь у ЗНО.

На прикладі це виглядає наступним чином. Припустимо, що в школі 50 випускників. З них 40, тобто 80%, взяли участь у тестуванні. Із цих 40 учнів 10 не здали екзамен, ще 10 показали середній рівень знань, 10 – достатній і 10 – високий. Таким чином, ( 10х3) + (10х4) + (10х5) = 120 – сумарний бал. Ділимо це число на учнів, які брали участь у ЗНО ( на 40) і отримуємо 3,0. Однак, як пам’ятаємо, не всі випускники брали участь у ЗНО, а тільки 80%. Множимо коефіцієнт 3,0 на 80% і отримуємо підсумкове значення 2,40. Таким чином, максимальна оцінка за даною шкалою 5,0 бала можлива тільки у випадку, коли всі випускники школи ( 100%) брали участь у ЗНО і показали високий рівень знань.

Для довідки: 100% випускників Виноградівської гімназії взяли участь у ЗНО. Цей же показник для ЗОШ №8 – 98%, для ЗОШ №4 – 96%.

83% і 82% випускників Вилоцької ЗОш №1 і Сасівської ЗОШ взяли участь у ЗНО. Цей же показник для Неветленфолвівської ЗОШ – 2,6%, Вилоцької ЗОШ №2 – 8,7%. Цілком зрозуміло, що у випадку, коли більшість випускників школи не бере участі в ЗНО, результати роботи педагогічного колективу навчального закладу можна вважати незадовільними – освіта перервана до отримання професійного диплому. Тому наш рейтинг –це міра ступені вірогідності того, що учень даної школи зможе успішно здати пройти тестування і, як наслідок, вступити до університету.

Крім того, хочеться зауважити ще на кількох моментах. Наприклад, в Шаланківській ЗОШ з 5-и випускників, що брали участь у тестуванні з української мови, 4 показали низький рівень знань ( тобто не набрали 124 бали), 1 – середній рівень знань. У Широківській ЗОШ з 5-и випускників, які брали участь у тестуванні з математики, 3 показали знання на низькому рівні, ще 2 – на середньому. У Чернянській ЗОШ з 2-х випускників у тестуванні з хімії один показав низький рівень знань і один – середній. Така ж ситуація у випускників Боржавської і Виноградівської ЗОШ №7 з географії, у Широківської і Виноградівської ЗОШ №4 – з всесвітньої історії і т.д.

Водночас, хочеться відзначити й позитивні моменти. Так, усі 28 випускників Виноградівської гімназії успішно склали тестування з української мови: 6 – на середній бал, 20- на достатній, 4 – на високий. У Королівській ЗОШ №2 із 4-х випускників на тестуванні з математики 3 показали знання на достатньому рівні, ще 1 – на високому. Підготовленими з даного предмету виявились і випускники Фанчиківської та Олешницької шкіл. У Фанчикові з 10 випускників на тестуванні з історії України 2 показали знання на середньому рівні, 5 – на достатньому, ще 3 – на високому. Заслуговують похвали також учителі біології в Чернянській, Чорнотисівській, Фанчиківській школах, хімії – Виноградівській ЗОШ №1, географії – Великокопанській, всесвітній історії – у Фанчиківській ЗОШ і т.д.

І на закінчення, хочеться подякувати всім учителям, які щодня витрачають свої сили і здоров’я на наших дітей і достойно готують їх до дорослого життя. Не всі з них у позитивному плані були названі в даній статті, але, думаємо, з кожним роком їх буде все більше. І нехай рейтинг, складений виключно за знаннями випускників, визначить найбільш достойних.

Артур Шерегі, соціолог

  1. Виноградівська гімназія 3,84

  2. Виноградівська ЗОШ І-ІІІ ст. № 8 3,59
  3. Виноградівська ЗОШ І-ІІІ ст. № 4 3,54
  4. Пийтерфолвівський ліцей благодійного фонду управління Закарпатської реформатської церкви 2,82
  5. Вилоцька ЗОШ І-ІІІ ст. № 1 2,61
  6. Сасівська ЗОШ І-ІІІ ст. 2,56
  7. Виноградівська ЗОШ І-ІІІ ст. № 1 2,53
  8. Виноградівська ЗОШ І-ІІІ ст. № 2 2,32
  9. Карачинський греко-католицький ліцей імені єпископа Олександра Стойки 2,13
  10. Виноградівська ЗОШ І-ІІІ ст. № 3 імені Жігмонда Перені 1,82
  11. Олешницька ЗОШ І-ІІІ ст. 1,82
  12. Виноградівська ЗОШ І-ІІІ ст. № 7 1,73
  13. Підвиноградівська ЗОШ І-ІІІ ст. 1,53
  14. Великоком«ятівська ЗОШ І-ІІІ ст. 1,49
  15. Королівська ЗОШ І-ІІІ ст. № 2 1,45
  16. Фанчиківська ЗОШ І-ІІІ ст. 1,44
  17. Королівська ЗОШ І-ІІІ ст. № 1 1,40
  18. Широківська ЗОШ І-ІІІ ст. 1,36
  19. Буківська ЗОШ І-ІІІ ст. 1,35
  20. Великокопанська ЗОШ І-ІІІ ст. 1,30
  21. Хижанська ЗОШ І-ІІІ ст. 1,26
  22. Чернянська ЗОШ І-ІІІ ст. 1,14
  23. Великопаладська ЗОШ І-ІІІ ст. імені Жігмонда Моріца 0,89
  24. Боржавська ЗОШ І-ІІІ ст. 0,77
  25. Вербовецька ЗОШ І-ІІІ ст. 0,72
  26. Дротинська ЗОШ І-ІІІ ст. 0,71
  27. Чепівська ЗОШ І-ІІІ ст. 0,65
  28. Шаланківська ЗОШ І-ІІІ ст. 0,63
  29. Оноцька ЗОШ І-ІІІ ст. 0,61
  30. Чорнотисівська ЗОШ І-ІІІ ст. 0,61
  31. Вилоцька ЗОШ І-ІІІ ст. № 2 0,26
  32. Неветленфолівська ЗОШ І-ІІІ ст. 0,06
  33. Пийтерфолвівська ЗОШ І-ІІІ ст.0,05

Читайте також:
Рейтинг шкіл Виноградівщини від Управління освіти, молоді та спорту РДА